Ga naar de inhoud

EK atletiek: Doom knalt naar GOUD op de 400 meter en Sacoor grijpt net naast brons, Hauttekeete maakt sterk EK-debuut

 ma 10 juni 2024 23:05

De vierde dag op het EK atletiek in Rome wordt er één om nooit meer te vergeten voor Alexander Doom. Met een Belgisch én kampioenschaprecord als toemaatje pakte hij de Europese titel op de 400 meter. Jonathan Sacoor dook wéér onder de 45 seconden, maar greep net naast een medaille. In de tienkamp staat Jente Hauttekeete na de eerste dag knap 9e. Thomas Van der Plaetsen ontgoochelde en is halfweg pas 19e.

Alexander Doom begon als favoriet aan de finale van de 400 meter en maakte het glansrijk waar. De Brit Charles Dobson hield het spannend, maar in de laatste meters was Doom duidelijk de sterkste. Hij triomfeerde in 44"15, een Belgisch én kampioenschapsrecord. 2024 wordt zo nóg wat mooier voor Doom na zijn indoor wereldtitel in Glasgow.

Bijna werden het twee Belgen op het podium, want ook Jonathan Sacoor liep een ijzersterke finale. In zijn vierde wedstrijd in evenveel dagen dook hij voor de tweede keer onder de 45 seconden. 44"98 bleek net niet genoeg voor brons, dat was voor de Nederlander Liemarvin Bonevacia.

Gerelateerd:

Hauttekeete opent knap in tienkamp, Van der Plaetsen ontgoochelt

In de tienkamp begonnen Thomas Van der Plaetsen en Jente Hauttekeete aarzelend aan de eerste dag. Beiden bleven zowel op de 100 meter, het verspringen als het kogelstoten onder hun beste niveau. Na drie onderdelen stond Hauttekeete 15e en Van der Plaetsen pas 20e van de 24 tienkampers.
 

Hauttekeete verging het een pak beter in het hoogspringen. De 22-jarige tienkamper ging over 2,08 meter en sprong daarmee naar de achtste plek in de tussenstand. Enkel de Noor Sander Skotheim deed beter met een sprong van 2,17 meter.
 

Van der Plaetsen ging bij zijn tweede poging over 1,96 meter, maar gokte dan door 1,99 meter over te slaan. Die zet pakte verkeerd uit, want Van der Plaetsen faalde drie keer op 2,02 meter. Hij bleef zo 20e in de tussenstand.

Ook de afsluitende 400 meter werd geen succes voor Van der Plaetsen. Hij werd in zijn reeks pas zesde in 50"72. Hauttekeete deed opnieuw beter, hij finishte in zijn reeks als derde in 48"63, een persoonlijk record.

"Qua organisatie slechtste meerkamp die ik al meemaakte"

Jente Hauttekeete was na afloop van de eerste dag tevreden, vooral over zijn 400 meter. "Ik ben heel blij dat mijn persoonlijk record er eindelijk aan is. Ik ben over alles echt tevreden na de eerste dag, alleen bij het verspringen klopte mijn aanloop niet. Op papier kan ik beter dan wat ik gesprongen heb. We moeten nog werken aan die aanloop."

Van der Plaetsen bleef na dag 1 gefrustreerd achter. "Het was allemaal net niet. Mijn 100 meter was geen fantastisch begin. Bij het verspringen kwam ik slecht neer bij de landing en er schoot iets in mijn adductor. Ik bleef daarna te veel last hebben, ook in het kogelstoten. Het hoogspringen was wat slordig. De 400 meter was gezien het veld niet slecht gelopen."

De organisatie kreeg ook een veeg uit de pan van Van der Plaetsen. "Ze laten ons ongelofelijk veel rondlopen. We moeten voor elk nummer het hele stadion rond en terug. Naar de opwarmingspiste moeten we 400 meter stappen, heen en terug."

Ze laten ons ongelofelijk veel rondlopen. Ik denk dat ik vandaag aan 20.000 stappen zit.    

Thomas Van der Plaetsen

"Ik denk dat ik aan 20.000 stappen zit vandaag.  Dan krijg je een 400 meter die er net niet uitkomt. Qua organisatie was dit de slechtste meerkamp die ik al heb meegemaakt."
 

"Dit is één van mijn slechtere eerste dagen, maar vorig jaar kon ik na een mindere eerste dag ook schakelen naar een goede tweede dag. Ik hoop gewoon dat ik mijn adductor iets beter onder controle krijg."

Belgen op 10 juni (avond)
tienkamp (m) Jente Hauttekeete hoogspringen 2,08 meter (2e)
  Thomas Van der Plaetsen hoogspringen 1,96 meter (13e)
400 meter (m) Alexander Doom finale  44"15 (1e)
  Jonathan Sacoor finale  44"98 (4e)
tienkamp (m) Jente Hauttekeete 400 meter 48"63 (10e)
  Thomas Van der Plaetsen 400 meter 50"72 (22e)

Moser verrast in polsstokspringen, Franse dubbelslag op steeple

Van de zes finales op de vierde EK-dag leverde die in het polsstokspringen de grootste verrassing op. Titelverdedigster Wilma Murto moest al vroeg afhaken en zo leek de baan vrij voor topfavoriete Molly Caudery, maar het werd slechts brons voor de Britse.

Angelica Moser begon met twee missers aan de finale,  maar de Zwitserse ging uiteindelijk wel met het goud lopen met een sprong over 4,78 meter. Het zilver was voor de Griekse Aikaterini Stefanidi.

Ook op de 200 meter bij de mannen kregen we met Timothé Mumenthaler een verrassende Europese kampioen. Zijn landgenoot William Reais maakt het Zwitsers feestje compleet met brons. Italië en Filippo Tortu moesten vrede nemen met zilver.

Op de 3.000 steeple was het daags na de overwinning van Alice Finot bij de vrouwen ook bij de mannen Frankrijk boven. Alexis Miellet pakte goud en Djilali Bedrani schonk de Fransen ook nog zilver.

Op de 400 meter profiteerde de Poolse Natalia Kaczmarek van de afwezigheid van titelverdedigster Femke Bol. Het zilver was voor de Ierse Rhasidat Adeleke, Nederland pakte brons met Lieke Klaver.

In het hamerslingeren deed Sara Fantini er nog een gouden medaille bij voor het gastland. Na vier dagen voert Italië zo autoritair de medaillestand aan met 17 stuks. Frankrijk en Groot-Brittannië volgen op ruime afstand met 9 medailles. 

EK 2024: 10 juni (avondsessie)

23:00

Tot morgen!

Met de finale van de 200 meter bij de mannen zetten we een punt achter een historische avond van voor de Belgische atletiek. Alexander Doom maakte zijn favorietenrol glansrijk waar in de finale van de 400 meter. In 44"15, een Belgisch én kampioenschapsrecord pakte hij overtuigend het goud. Jonathan Sacoor viel ondanks een PR van 44"98, wéér onder de 45 seconden, net naast het podium.

In de tienkamp maakte Jente Hauttekeete een sterk EK-debuut bij de senioren. Hij sloot de eerste dag af als 9e. Bij Thomas Van de Plaetsen ging het mede door een blessure minder vlot. Hij duikt de tweede dag als 19e in.

22:57

Mumenthaler wint overtuigend!

Timothé Mumenthaler pakt de Europese titel op de 200 meter. De Zwitser snelt vanuit de buitenbaan naar winst in 20"28. Filippo Tortu moet voor eigen volk vrede nemen met zilver. William Reais maakt het Zwitserse succes compleet met brons. De Franse favoriet Pablo Mateo kraakt op het einde en wordt pas zesde.

22:55

Rode kaart!

Voor Joshua Hartmann eindigt de finale nog voor ze begonnen is. Hij wordt onherroepelijk uitgesloten.

22:54

Valse start!

De apotheose van de avond begint met een valse start. Het is de Duitser Hartmann die te snel weg was. Komt hij weg met een waarschuwing?

22:48

Wie pakt de titel op de 200 meter?

De finale van de 200 meter bij de mannen is de afsluiter van deze avondsessie. Ryan Zeze sneuvelde gisteren verrassend in de halve finales, maar met Pablo Mateo heeft Frankrijk nog altijd een grote kanshebber voor het goud.

Mateo, die zaterdag nog achtste werd in de 100 meter-finale, zette eerder dit jaar een persoonlijk record van 20”03 neer en heeft daarmee de snelste chrono van alle deelnemers. Titelverdediger Zharnel Hughes, de Brit die met 19”96 de beste Europese jaartijd heeft, is er niet bij in Rome.

22:46

Goud voor Italië in het hamerslingeren

Nog maar eens een gouden medaille erbij voor de Italianen. Anita Wlodarczyk raakt bij haar laatste worp niet meer voorbij Sara Fantini en dus mag de Italiaanse triomferen met haar winnende worp van 74,18 meter. Het brons is voor de Franse Rose Loga. 

22:46

Hauttekeete: "Ben van alles tevreden, alleen niet van het verspringen"

22:44

Tussenstand tienkamp na vijf onderdelen:


1.
Sander Skotheim (Noo)
4.566 punten
2.
Johannes Erm (Est)
4.541 punten
3.
Makenson Gletty (Fra)
4.539 punten
9.
Jente Hauttekeete
4.224 punten
19.
Thomas Van der Plaetsen
3.960 punten


22:44

Ik ben heel blij dat mijn persoonlijk record op de 400 meter eraan is. Ik ben over alles tevreden, alleen bij het verspringen klopte mijn aanloop niet en kwam ik niet goed uit.

Jente Hauttekeete
22:41

Erm wint laatste reeks

De laatste reeks van de 400 meter wordt gewonnen door Johannes Erm in 46"82, een persoonlijk record. Skotheim is tweede in 47"50, ook al een persoonlijk record.

22:40

Het was allemaal net niet. Bij het verspringen kwam ik slecht neer bij de landing na mijn eerste sprong en schoot er iets in mijn adductor. Ik bleef er daarna last van hebben. Dit is één van mijn slechtere eerste dagen. Ik hoop dat ik mijn adductor iets meer onder controle krijg.

Thomas Van der Plaetsen
22:38

Van der Plaetsen: "Qua organisatie de slechtste meerkamp die ik al heb meegemaakt"

22:34

3e plaats en persoonlijk besttijd voor Hauttekeete op de 400 meter

22:33

Sterke 400 meter van Hauttekeete

Hauttekeete doet het uitstekend. Hij perst er alles uit en finisht als derde in 48"63, een persoonlijk record. De winst is voor de Fransman Makenson Gletty in 47"60, ook al een persoonlijk record. Hij sprokkelt belangrijke punten in de race naar de Olympische Spelen.

22:32

Jente Hauttekeete staat klaar voor de tweede reeks van de 400 meter. Kan hij zijn plek in de top tien vasthouden?

22:28

Monsterworp van Fantini in het hamerslingeren

22:27

Van der Plaetsen wordt voorlaatste in zijn reeks van de 400 meter

22:26

Fantini laat Italianen juichen

Gejuich in het Stadio Olimpico, want in het hamerslingeren heeft Sara Fantini de macht gegrepen met een worp van 74,18 meter. Ze gaat daarmee weer voorbij drievoudig olympisch kampioene Anita Wlodarczyk.

22:26

Van der Plaetsen zesde

Ook de 400 meter wordt geen succes voor Van der Plaetsen. Hij wordt zesde in 50"72 . De Italiaan Dario Dester wint in 48"43.

22:22

De tussenstand in de tienkamp na vier onderdelen

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
22:22

Het is tot nu toe toch een teleurstellende tienkamp voor Van der Plaetsen.

David Naert
22:21

Wat kan Van der Plaetsen op de 400 meter?

Het vijfde onderdeel van de tienkamp breekt aan, de 400 meter. De tienkampers zijn verdeeld in drie reeksen. Thomas Van der Plaetsen loopt in de eerste reeks.

22:20

Loga verrassende leider

In de finale van het hamerslingeren bij de vrouwen is het voorlopig ook Frankrijk boven. Rose Loga leidt met een worp van 72,68 meter, een persoonlijk record.

22:17

Opstellingen Tornados en Cheetahs

Morgen is het aan de Belgische aflossingsploegen op het EK in Rome. Intussen zijn de opstellingen bekend voor de reeksen van de 4x400 meter. De Belgian Tornados zullen lopen met Florent Mabille, Robin Vanderbemden, Christian Iguacel en Dylan Borlée.

De Belgian Cheetahs rekenen in de reeksen op Naomi Van Den Broeck, Imke Vervaet, Cynthia Bolingo en Camille Laus.

22:10

Fransman Miellet troeft landgenoot af en wint de 3.000m steeple

22:08

Dubbel succes voor Frankrijk!

Het wordt goud en zilver voor Frankrijk op de 3.000 meter steeple. Alexis Miellet wint in een persoonlijk record van 8'14"01. Djilali Bedrani finisht als tweede. Het brons is voor de Duitser Karl Bebendorf.

Opvallend, ook gisteren bij de vrouwen ging het goud op de 3.000 meter steeple naar Frankrijk met winst voor Alice Finot.

22:08

Zoghlami wordt gegrepen bij het ingaan van de laatste ronde. De strijd kan losbarsten.

22:07

Nog twee ronden te gaan in de finale van de 3.000 meter steeple. Osama Zoghlami maakt het thuispubliek gek. De Italiaan loopt al ronden een eind voorop. Kan hij standhouden?

22:06

Dit is een fantastisch kampioenschap voor mij, twee keer onder de 45 seconden en dat in mijn vierde wedstrijd in vier dagen. Ik kan de tijd van Alexander nog niet goed geloven. De lat ligt nu hoog in België.

Jonathan Sacoor
22:04

Moser pakt goud

Angelica Moser, begon met twee missers op 4,43 meter aan de finale van het polsstokspringen, maar de Zwitserse gaat uiteindelijk wel met het goud lopen met een sprong over 4,78 meter. Het zilver is voor de Griekse Aikaterini Stefanidi.

22:02

Slechts brons voor Caudery

De finale van het polsstokspringen blijft voor verrassingen zorgen. Titelverdedigster Wilma Murto ging er vroeg uit en nu moet topfavoriete Molly Caudery vrede nemen met brons. Ze ging in de fout op 4,78 meter en ging dan meteen naar 4,83 meter. Daar faalt ze nu voor de tweede keer. Einde verhaal voor de Britse.

22:00

Volgt Raitanen zichzelf op?

De voorlaatste finale van de avond is die van de 3.000 meter steeple bij de mannen. Het roept nare herinneringen op aan de reeksen van afgelopen vrijdag, die een compleet drama waren voor de Belgen. Clément Deflandre moest opgeven met achillespeesproblemen en Rémi Schyns en Tim Van de Velde was hetzelfde lot beschoren na een valpartij.

Topi Raitanen kwam de reeksen wel zonder kleerscheuren door. De Fin gaat vanavond in Rome op zoek naar zijn tweede Europese titel op een rij. Raitanen mag stevige concurrentie verwachten van de Spanjaard Daniel Arce en het Franse duo Djilani Bedrani en Alexis Miellet.

22:00
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
21:59

Doom: "Had dit absoluut niet verwacht"

21:58

Ik had veel last van mijn psoas-spier, we hebben voor de start veel werk gehad met de kine. Ik ben goed ingetaped, dus het was niet mijn leukste rondje.

Alexander Doom
21:57

De Europese titel is iets heel speciaals. Het is supermoeilijk om te winnen, want het niveau is superhoog, zeker in een olympisch jaar. Dit is supermooi.

Alexander Doom
21:53

Poolse Kaczmarek pakt de Europese titel op de 400 meter

21:52

Kaczmarek pakt goud!

Adeleke en Kaczmarek vechten een intens duel uit voor goud en het is de Poolse Natalia Kaczmarek die triomfeert in 48"98, een beste wereldjaarprestatie. De Ierse Adeleke moet vrede nemen met zilver in 49"07. Het brons gaat naar Nederland, naar Lieke Klaver.

21:50

Kan Klaver Bol opvolgen?

Na de mannen is het aan de vrouwen om hun finale van de 400 meter te lopen. Zónder Femke Bol, die twee jaar geleden EK-goud pakte op de 400 meter én de 400 meter horden. Op dit EK past ze voor de 400 meter vlak. De Nederlandse liep wel al de mixed relay, plaatste ze zich vanmiddag voor de finale van de 400 meter horden en loopt ook nog de 4x400 meter.

De afwezigheid van Bol opent perspectieven voor onder meer Rhasidat Adeleke. Met 49”20 heeft de 21-jarige Ierse het beste PR van het hele deelnemersveld. Ook Natalia Kaczmarek, goed voor zilver op het vorige EK én WK, ziet haar kansen op goud stijgen. Of neemt Lieke Klaver de scepter gewoon over van Bol?

21:46

Sacoor: "Kan de tijd van Alexander nog niet goed geloven"

21:43

De gouden 400 meter van Alexander Doom, sterke Sacoor valt net naast podium

21:42

DOOM PAKT GOUD!

Alexander Doom doet het! Hij pakt de Europese titel in 44"15, een Belgisch record én een kampioenschapsrecord. Jonathan Sacoor duikt opnieuw onder de 45 seconden met een persoonlijk record van 44"98, maar finisht op de ondankbare vierde plaats.

Het zilver is voor de Brit Charles Dobson, het brons voor de Nederlander Liemarvin Bonevacia.

21:41

Doom komt als leider de laatste rechte lijn in.

21:39

Daar zijn Doom en Sacoor!

De finalisten van de 400 meter komen de piste op. De spanning stijgt. Alexander Doom loopt in baan 8, Jonathan Sacoor in baan 5.

21:35

Finale met Doom en Sacoor komt dichterbij

We beginnen stilaan af te tellen naar de finale van de 400 meter met Alexander Doom en Jonathan Sacoor. Doom mag dromen van goud. Hij werd eerder dit jaar al indoor wereldkampioen in Glasgow en toonde vorige maand nog eens zijn topvorm.

In Marrakech won hij de Diamond League-meeting in een persoonlijk record en in Ostrava liep hij nog sneller met een chrono van 44"44. Daarmee bleef hij amper een honderdste boven het 12 jaar oude Belgisch record van Jonathan Borlée.

Matthew Hudson-Smith is de enige Europeaan die dit jaar sneller liep dan Doom. In Oslo verbeterde hij zijn Europees record naar 44”07, maar Doom hoeft de Brit niet te vrezen. Hudson-Smith kon in Rome voor een derde Europese titel op een rij gaan, maar past voor het EK om zich volop te focussen op de Olympische Spelen.

21:34

Top drie bekend in polsstokspringen

Het podium is nu al bekend in de finale van het polsstokspringen. Aikaterini Stefanidi staat op één, Molly Caudery op twee en Angelica Moser op drie. Zij gingen als enigen over 4,68 meter.

21:30

Doet Wlodarczyk er nóg een titel bij?

We snijden de tweede finale van de avond aan: het hamerslingeren bij de vrouwen. Titelverdedigster Bianca Florentina Ghelber is er niet meer bij, de Roemeense sneuvelde gisteren in de kwalificaties.

Drievoudig olympisch kampioene Anita Wlodarczyk stootte wél door. Twee jaar geleden liep de 38-jarige Poolse een ernstige dijblessure op terwijl ze een dief achtervolgde.

Sindsdien kon Wlodarczyk, die ook vier Europese én wereldtitels op haar palmares heeft, haar oude topniveau niet meer benaderen. Op het WK in Boedapest greep ze vorige zomer zelfs naast de finale. Pakt de levende legende in Rome nog eens uit?

21:30

Tussenstand tienkamp na vier onderdelen:


1.
Sander Skotheim (Noo)
3.633 punten
2.
Makenson Gletty (Fra)
3.610 punten
3.
Johannes Erm (Est)
3.573 punten
8.
Jente Hauttekeete
3.345 punten
20.
Thomas Van der Plaetsen
3.178 punten


21:29

Caudery pas tweede

Molly Caudery heeft nog wat werk in de finale van het polsstokspringen. Ze gaat pas bij haar tweede poging over 4,68 meter. De Griekse Alkaterini Stefanidi deed dat bij haar eerste poging en leidt de dans.

21:29

Skotheim nieuwe leider in tienkamp

Sander Skotheim is er niet in geslaagd om over 2,20 meter te gaan. De Noor neemt na vier onderdelen wel de leiding in de tienkamp.

21:23

Kambundji doet het

Derde en laatste halve finale van de 200 meter. Mujinga Kambundji is hier de topfavoriete en de Zwitserse snelt overtuigend naar winst in 22"52, een seizoensbeste. Julia Henriksson zit ook in de finale, met een Zweeds record als toemaatje.

21:15

Jaeger en Bestué naar de finale

Henriette Jaeger wint de tweede halve finale van de 200 meter. De Noorse wint in 22"71. Ook de Spaanse Jaël Bestué heeft haar finaleticket te pakken.

21:14

Skotheim klaart de klus bij zijn derde poging op 2,17 meter. Hij is de nieuwe leider in de tussenstand in de tienkamp.

21:10

Skotheim gaat alleen door

Sander Skotheim gaat in zijn ééntje voort in het hoogspringen. De Noorse tienkamper gaat over 2,14 meter. Op 2,17 meter heeft hij voor het eerst vanavond een tweede poging nodig.

21:10

Europees kampioene Murto gaat er snel uit in de finale van het polsstokspringen

21:09

Murto gaat eruit!

Druk op de schouders van Murto bij haar derde poging op 4,58 meter. De sprong lijkt goed te gaan, maar ze raakt dan toch de lat bij het neerkomen. Exit voor de titelverdedigster! Wat een verrassing!

21:06

Neita is op de afspraak

Neita lost de verwachtingen in. De Britse wint de eerste halve finale van de 200 meter in 22"51, slechts één honderdste boven haar seizoensbeste. De Nederlandse Tasa Jiya stoot als tweede ook rechtstreeks door. De Franse Parisot wordt derde in een nationaal record en moet hopen dat haar tijd volstaat om door te gaan.

21:04

Hauttekeete van 15 naar 8

Ook bij de derde poging lukt het niet voor Hauttekeete op 2,11 meter. Met 2,08 meter zet hij wel een uitstekende prestatie neer en maakt hij een sprong in het klassement. Hij staat nu 8e in de tussenstand.

21:03

Halve finales 200 meter

De finale van de 200 meter bij de mannen, dat is straks de afsluiter van de vierde EK-dag. De finale bij de vrouwen staat morgenavond pas op het menu. Vanavond wordt in de halve finales beslist wie dan mag meestrijden voor de medailles.

Dina Asher-Smith, die gisteravond nog goud pakte op de 100 meter, laat dit nummer aan zich voorbijgaan op dit EK, maar met Daryll Neita hebben de Britten nog een stevige troef op goud.

Op papier is zij de snelste van alle deelneemsters, al zal ze wel moeten afrekenen met titelverdedigster Mujinga Kambundji. De Zwitserse eindigde gisteren nog ontgoochelend laatste in de 100 meter-finale.

21:02

Derde poging voor Hauttekeete op 2,11m

Het zal opnieuw bij zijn derde poging moeten gebeuren voor Hauttekeete. Ook bij zijn tweede poging raakt hij niet over 2,11 meter.

21:02

Ook geen succes bij 2e poging op 2,11 meter

21:01

Eerste poging op 2,11 meter lukt niet voor Hauttekeete

21:00

Hauttekeete raakt bij zijn eerste poging niet over 2,11 meter, wat een evenaring zou zijn van zijn seizoensbeste. Skotheim is wél over 2,11 meter gegaan.

20:59

Murto in de problemen

Is er een verrassing in de maak in de finale van het polsstokspringen? Wilma Murto, toch één van de voornaamste uitdagers van Caudery, heeft een derde poging nodig op 4,58 meter.

20:58

Hauttekeete ook voorbij 2,08 meter

20:56

Hauttekeete over 2,08m!

Bij de tweede poging op 2,08 meter ging het net als op 2,05 meter fout voor Hauttekeete, maar bij de derde sprong is het opnieuw raak. In de virtuele tussenstand springt hij nu van de 15e naar de 8e plaats.

20:52

In Groep B van het hoogspringen zijn ze nog met drie in actie. Markus Rooth en Makenson Gletty zijn bij hun eerste poging over 1,99 meter gegaan. Dario Dester slaagde daarin bij zijn tweede poging.

20:50

Misser op 2,08m

Bij de eerste poging lukt het nog niet voor Hauttekeete op 2,08 meter. Sowieso zal hij een goede zaak doen in het algemene klassement.

20:49

Hauttekeete bij derde poging over 2,05 meter

20:48

Hauttekeete over 2,05m

Jawel, bij zijn derde poging lukt het wel voor Hauttekeete. Hij moet dadelijk weer aan de bak op 2,08 meter, want Skotheim slaat die hoogte over. Enkel Hauttekeete en Skotheim zijn nog in competitie in Groep A.

20:47

Hauttekeete nog niet over 2,05m

Twee missers al voor Hauttekeete op 2,05 meter. Hij heeft dus nog één kans om de klus te klaren. Enkel Sander Skotheim is al over 2,05 meter, bovendien bij zijn eerste poging.

20:45

Caudery laat meteen klasse zien

Molly Caudery, de topfavoriete in het polsstokspringen, komt een eerste keer in actie in de finale. Op een bijzonder elegante manier en met veel overschot gaat ze probleemloos over 4,58 meter. 

20:43

2,02 meter lukt niet voor Johannes Erm, hij moet vrede nemen met 1,99 meter. Voorlopig levert dat hem wel de leidersplaats in de algemene tussenstand op.

20:37

In Groep B van het hoogspringen is Makenson Gletty nog niet uitgeteld. De leider in de tussenstand gaat bij zijn tweede poging over 1,96 meter.

20:36

Van der Plaetsen moet vrede nemen met 1,96m

Ook bij de derde poging op 2,02 meter gaat het fout voor Van der Plaetsen. Met 1,96 meter zet hij wel een seizoensbeste neer, maar hier blijft hij toch onder de verwachtingen.

20:34

Derde poging voor Van der Plaetsen op 2,02m

Van der Plaetsen kan het voorbeeld van Hauttekeete niet volgen. Ook bij zijn tweede poging blijkt 2,02 meter te hoog.

20:31

Hauttekeete gaat over 2,02 meter

20:30

Hauttekeete over 2,02 meter

Jente Hauttekeete is de eerste die over 2,02 meter gaat. De jonge Belgische tienkamper is uitstekend bezig in het hoogspringen. Hij springt in het virtuele klassement van de 15e naar de 11e plaats.

20:26

Erm virtueel leider

Ook Johannes Erm faalt bij zijn eerste poging op 2,02 meter. Voorlopig springt de Est in de stand wel voorbij Makenson Gletty naar de leiding.

20:26

Van der Plaetsen in de fout bij eerste poging op 2,02 meter

20:25

Van der Plaetsen tikt lat aan

Van der Plaetsen zal nog wat moeten bijsturen. Bij zijn eerste poging op 2,02 meter tikt hij de lat aan.

20:23

De lat gaat naar 2,02 meter en dus staat Van der Plaetsen, die 1,99 meter oversloeg, klaar. De focus staat op zijn gezicht.

20:20

Kaul en Mayer niet over 1,99 meter

Domper voor titelverdediger Niklas Kaul. Hij raakt ook bij zijn derde poging niet over 1,99 meter. Hiervan kan de concurrentie profiteren. Ook Mayer faalt bij zijn derde poging op 1,99 meter.

20:19

In Groep B is Makenson Gletty over 1,93 meter gegaan. De Fransman is de leider na de drie onderdelen van de ochtendsessie.

20:18

Hauttekeete nu wel over 1,99 meter

20:16

Hauttekeete slaagt bij tweede poging

Ook bij zijn tweede poging gaat het fout voor Mayer op 1,99 meter. Beter gaat het bij Hauttekeete. Hij gaat nu wel vlot over 1,99 meter.

20:14

Lost Caudery de verwachtingen in?

Het polsstokspringen bij de vrouwen, dat is de eerste finale van deze avond. Elien Vekemans is daar niet bij, zij faalde vrijdag in de kwalificaties meteen drie keer op de aanvangshoogte van 4,10 meter.

Voor het goud is Molly Caudery de grote favoriete. De Britse veroverde eerder dit jaar nog goud op het WK indoor in Glasgow en heeft met 4,86 meter de beste wereldjaarprestatie.

Caudery mag concurrentie verwachten van de Finse titelverdedigster Wilma Murto. Met Tina Sutej is ze wel een stevige opponente kwijt, de Sloveense liep in de kwalificaties een blessure op tijdens de opwarming en trok zich terug.

20:14

Hauttekeete faalt bij eerste poging op 1,99 meter

20:13

Hauttekeete niet over 1,99m

Ook Jente Hauttekeete zal een tweede poging nodig hebben op 1,99 meter. Voorlopig zijn enkel Sander Skotheim en Lorenzo Naidon erover geraakt in Groep A. In Groep B zijn de minder sterke hoogspringers in de tienkamp aan het werk.

20:12

Dit is zeker niet de Mayer die we ooit gezien hebben. We zijn vrij dicht bij de Olympisch Spelen en om daar mee te doen voor goud zal hij toch een hoger niveau moeten halen. Hij moet ook eerst nog in Parijs raken.

Eline Berings
20:10

Mayer faalde bij zijn eerste pogingen op 1,93 meter en 1,96 meter. Ook op 1,99 meter gaat het bij zijn eerste sprong fout.

20:05

Van der Plaetsen slaat beurt over

Van der Plaetsen had twee pogingen nodig op 1,96 meter. Toch beslist hij om 1,99 meter over te slaan. Straks meteen dus een poging op 2,02 meter.

20:04

Dat Hauttekeete een hoogte overslaat, geeft toch wel aan dat hij zich goed voelt.

Eline Berings
19:59

Hauttekeete slaat 1,96 meter over

Ook Kevin Mayer gaat bij zijn tweede poging over 1,96 meter. De wereldrecordhouder is hier in Rome nog op zoek naar een olympisch ticket. Hauttekeete past trouwens voor 1,96 meter, hij gaat straks meteen voor 1,99 meter.

19:56

Van der Plaetsen over 1,96 meter

19:55

Van der Plaetsen over 1,96 meter

Tweede keer, goede keer voor Van der Plaetsen. Hij gaat over 1,96 meter. Afwachten of ook Hauttekeete daarin slaagt.

19:53

Een eerste misser voor Van der Plaetsen op 1,96 meter

19:52

Van der Plaetsen begint met misser

De lat gaat naar 1,96 meter. Thomas Van der Plaetsen is de eerste die daarop in actie komt. Hij lijkt voldoende hoogte te hebben, maar tikt de lat toch nog aan. Het zal bij zijn tweede poging moeten gebeuren.

19:50

Hauttekeete gaat bij eerste poging over 1,93 meter

19:47

Goede start voor Hauttekeete

Jente Hauttekeete begint aan de competitie op 1,93 meter en dat verloopt vlekkeloos. Niklas Kaul, de Duitse titelverdediger, slaagde daar pas in bij zijn tweede poging.

19:42

Benaderen Belgen hun PR's?

Het is nog even wachten tot de Belgen in actie komen in het hoogspringen. Hauttekeete heeft een persoonlijk record van 2,12 meter. Van der Plaetsen doet beter met 2,17 meter, al is dat record wel al 13 jaar oud.

19:41

De volledige ranking na drie onderdelen

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
19:37

De tussenstand in de tienkamp vóór het hoogspringen


1.
Makenson Gletty (Fra)
2.788 punten
2.
Johannes Erm (Est)
2.779 punten
3.
Markus Rooth (Noo)
2.754 punten
15.
Jente Hauttekeete
2.467 punten
20.
Thomas Van der Plaetsen
2.411 punten


19:35

Thomas Van der Plaetsen zal pas op 1,96 meter aan het hoogspringen beginnen. Een opmerkelijke keuze, aangezien zijn seizoensbeste 1,92 meter is.

David Naert
19:22

Zes finales

De 400 meter-finale staat natuurlijk met rood aangekruist bij de Belgische atletiekfans, maar er is nog meer lekkers vanavond. Ook de vrouwen lopen vanavond hun 400 meter-finale en er worden ook medailles verdeeld in het polsstokspringen en hamerslingeren.

De avond wordt afgesloten met twee finales bij de mannen: de 3.000 meter steeple en de 200 meter.

19:22

Welkom!

21.40 uur, noteer het alvast. Dan wordt de finale van de 400 meter bij de mannen gelopen. Met maar liefst twee Belgen daarin. Alexander Doom is zelfs topfavoriet voor het goud en Jonathan Sacoor toonde gisteren zijn topvorm door voor het eerst onder de 45 seconden te duiken.

In de tienkamp hebben Thomas Van der Plaetsen en Jente Hauttekeete tijdens de ochtendsessie al drie onderdelen afgewerkt met de 100 meter, het verspringen en het kogelstoten. Vanavond staan er nog twee opdrachten op het menu: het hoogspringen en de 400 meter.