Ga naar de inhoud

EK atletiek: Broeders vlot naar finale polsstokspringen, Verheyden en Vermeulen pakken finaleticket op de 1.500 meter

 ma 10 juni 2024 13:50
""
Ben Broeders springt naar de finale.

Ben Broeders heeft zich op het EK atletiek in Rome vlot geplaatst voor de finale van het polsstokspringen. Ook Ruben Verheyden stootte op de 1.500 meter overtuigend door naar de finale. Jochem Vermeulen greep door een val eerst naast een finaleticket, maar de onfortuinlijke Belg werd na een klacht opgevist door de jury. Op de 400 meter horden werden de halve finales het eindstation voor Paulien Couckuyt en Hanne Claes. In de tienkamp staat Jente Hauttekeete na drie onderdelen 15e, Thomas Van der Plaetsen is 20e.

Zevende op het WK in Boedapest vorig jaar, zesde op het WK indoor in Glasgow dit jaar. De finale van het EK halen was dus het minimum voor Ben Broeders en de polstoksspringer loste de verwachtingen in. Hij ging vlot over 5,45 meter en 5,60 meter en dat bleek genoeg voor een finaleticket. Slechts 5 atleten bleven foutloos, Broeders was er één van.

"Als een kwalificatie vlekkeloos verloopt, dan is dat altijd leuk. Ik ben heel tevreden over mijn prestatie. De opwarming verliep niet zo goed, maar dat heb ik van mij af kunnen zetten. Nu moet ik goed uitrusten, zodat ik woensdag klaar ben voor de finale. Het doel is om mee te doen voor de medailles."

Op de 1.500 meter zette Ruben Verheyden een tactisch ijzersterke race neer. Verheyden moest in zijn reeks in de top zes eindigen om de finale te halen en slaagde daar met glans in. Hij werd knap derde in 3'44"19.

"Ik zat waar ik moest zitten en zo'n snelle laatste 500 meter, dat ligt mij wel. In de laatste bocht zat ik wat ingesloten en ik had schrik dat ik er niet meer zou uitkomen. Maar het komt toch bijna altijd open in de laatste rechte lijn en daarin kon ik nog eens aanzetten. In de finale kan alles, het zit heel dicht bij elkaar."


Voor Jochem Vermeulen werd het een tumultueuze 1.500m-reeks. Bij het ingaan van de laatste ronde werd hij ten val gebracht, maar na een straffe remonte finishte hij alsnog als achtste in 3'40"21.

Onvoldoende voor de finale, maar na een klacht van de Belgische federatie werd hij alsnog opgevist. Woensdag staan er dus twee Belgen in de finale. Ismael Debjani greep ondanks een seizoensbeste van 3'42"57 als 12e in zijn reeks naast die finale.

Geen finale voor Claes en Couckuyt

In de halve finales van de 400 meter horden bleek een finaleplaats te hoog gegrepen voor Hanne Claes. Ze werd zesde in haar halve finale in 55"36 en zette daarmee wel een seizoensbeste neer.

"Ik ben op zich wel tevreden, maar ik heb nog niet 100 procent vertrouwen op de horden. Ik ben sinds het begin van de winter van de ene in de andere blessure gesukkeld. Ik merk dat ik nog wat wedstrijdritme mis. Ik denk wel dat ik op de Olympische Spelen mijn beste vorm kan halen."

Als vierde in haar halve finale kon ook Paulien Couckuyt niet doorstoten naar de finale. Met 55"24 bleef ze maar één honderdste boven haar seizoensbeste.

"Ik ben er vol voor gegaan, ook al was er een minieme kans om de finale te halen. Zeker met de vorm die ik nu heb. Ik loop toch bijna een seizoensbeste, dus ik ben wel blij. Dat ik na mijn zware knieblessure al deze tijden zou lopen, had ik vorig jaar niet kunnen denken. Het niveau is hier ook echt indrukwekkend, ze lopen hier ongezien snel."

In de tienkamp konden Thomas Van der Plaetsen en Jente Hauttekeete niet overtuigen. Beiden bleven zowel op de 100 meter, het verspringen als het kogelstoten onder hun beste niveau. Na drie onderdelen staat Hauttekeete 15e, Van der Plaetsen is 20e van de 24 tienkampers.

Belgen op 10 juni (ochtend)
tienkamp (m) Jente Hauttekeete 100 meter 10"91 (12e)
  Thomas Van der Plaetsen 100 meter 11"52 (23e)
polsstokspringen (m) Ben Broeders kwalificaties 5,60 meter (naar F)
tienkamp (m) Jente Hauttekeete verspringen 7,04 meter (22e)
  Thomas Van der Plaetsen verspringen 7,47 meter (8e)
1.500 meter (m) Ismael Debjani reeksen 3'42"57 (out)
  Ruben Verheyden reeksen 3'44"19 (naar F)
  Jochem Vermeulen reeksen 3'40"21 (naar F)
tienkamp (m) Jente Hauttekeete kogelstoten 14,57 meter (11e)
  Thomas Van der Plaetsen kogelstoten 14,13 meter (15e)
400 meter horden (v) Hanne Claes halve finales 55"36 (out)
  Paulien Couckuyt halve finales (o.v.) 55"24 (out)

EK 2024: 10 juni (ochtendsessie)

13:58

Tot vanavond!

De ochtendsessie van de vierde dag op het EK zit erop. Ben Broeders kon zich in het polsstokspringen overtuigend plaatsen voor de finale. Op de 1.500 meter slaagde ook Ruben Verheyden erin om door te stoten naar de finale. Jochem Vermeulen greep door een val naast een finaleticket, maar werd opgevist. Voor Ismael Debjani waren de reeksen wel het eindstation.

In de halve finales van de 400 meter horden slaagden Hanne Claes en Paulien Couckuyt er niet in om de finale te halen. 

In de tienkamp konden Thomas Van der Plaetsen en Jente Hauttekeete nog niet echt overtuigen. Hauttekeete staat na drie onderdelen 15e, Van der Plaetsen is 20e.

13:55

Tussenstand tienkamp na drie onderdelen


1.
Makenson Gletty (Fra)
2.788 punten
2.
Johannes Erm (Est)
2.779 punten
3.
Markus Rooth (Noo)
2.754 punten
15.
Jente Hauttekeete
2.467 punten
20.
Thomas Van der Plaetsen
2.411 punten


13:48

Gletty op kop in de tienkamp

Na drie onderdelen op de tienkamp is de Fransman Makenson Gletty de leider. Hij wordt gevolgd door Johannes Erm en Markus Rooth. Wereldrecordhouder Kevin Mayer staat voorlopig zesde en ligt op koers voor zijn olympisch ticket. 

Jente Hauttekeete staat op de 15e plaats, Thomas Van der Plaetsen is 20e.

13:47

Claes niet naar de finale: "Ik heb nog geen volle vertrouwen op de horden"

13:47

Paulien Couckuyt is blij met wat ze liet zien na blessure

13:46

Ik ben er vol voor gegaan, ook al was er een minieme kans om de finale te halen. Ik loop toch bijna een seizoensbeste, ik ben blij dat ik dit heb kunnen laten zien na mijn zware blessure. Het niveau is hier ook echt indrukwekkend.

Paulien Couckuyt
13:46

Ik ben op zich wel tevreden, maar ik heb nog niet 100 procent vertrouwen op de horden. Ik ben sinds het begin van de winter van de ene in de andere blessure gesukkeld. Ik merk dat ik nog wat wedstrijdritme mankeer.

Hanne Claes
13:41

Seizoensbeste voor Hauttekeete

Het kogelstoten in de tienkamp is afgelopen. Jente Hauttekeete heeft zich bij zijn laatste poging nog verbeterd. Met 14,57 meter zette hij zelfs een seizoensbeste neer. 

Ook Van der Plaetsen deed nog iets beter bij zijn laatste worp met 14,13 meter.

13:41

Couckuyt heeft een correcte race gelopen, maar ze zal zeker meer verwacht hebben.

Eline Berings
13:37

Ook geen finale voor Couckuyt, die vierde wordt in haar reeks 400m horden

13:36

Geen finale voor Couckuyt

Paulien Couckuyt finisht als vierde in 55"24, één honderdste boven haar seizoensbeste. De winst is voor de Noorse Line Kloster in 54"56. Ook de Nederlandse Cathelijn Peeters gaat als tweede naar de finale. 

Couckuyt laat uiteindelijk de 15e tijd optekenen van alle halve finalisten, Claes de 17e tijd.

13:33

Wat kan Couckuyt?

Paulien Couckuyt staat klaar voor de derde en laatste halve finale van de 400 meter horden. Kan zij zich mengen in de strijd voor de finaleplaatsen? De top twee stoot rechtstreeks door.

13:33
Paulien Couckuyt.
13:31

Belgische tienkampers onder hun niveau

Ook in het kogelstoten blijven de Belgen voorlopig onder de verwachtingen in de tienkamp. Jente Hauttekeete heeft na twee pogingen 13,93 meter staan, terwijl zijn persoonlijk record 14,59 meter is. Thomas Van der Plaetsen wierp al 14,10 meter ver, zijn PR is 14,72 meter.

13:30
Van der Plaetsen tijdens het kogelstoten.
13:27

Bol bolt uit naar de finale

Net als Karsten Warholm bij de mannen eerder vandaag snelt ook Femke Bol met veel gemak naar de finale van de 400 meter horden. De Nederlandse wint in 54"16. De Tsjechische Nikoleta Jichova gaat als tweede met een PR ook rechtstreeks naar de finale.

13:23

Tweede halve finale op de 400 meter horden en daar staat titelverdedigster Femke Bol aan de start. Voor haar mag een plek in de finale uiteraard geen probleem zijn.

13:20

Toch een opsteker voor Hanne. Als je de tijden ziet, dan was een finale voor haar te hoog gegrepen.

Eline Berings
13:18

Geen finale voor Claes ondanks seizoensbeste op 400 meter horde

13:16

Geen finale voor Claes

Hanne Claes wordt zesde in de eerste halve finale in 55"36, een seizoensbeste. De winst is voor de Franse Louise Maraval in 54"36, een persoonlijk record. Ook de Britse Lina Nielsen stoot als tweede, ook al in een persoonlijk record, rechtstreeks door naar de finale.13:16

Hanne heeft een moeilijke aanloop naar het EK gehad. Ze had met veel pijntjes te kampen.

Eline Berings
13:14

Halen Claes en Couckuyt de finale?

Twee Belgen in de halve finale van de 400 meter horden. Hanne Claes mocht dankzij haar vijfde plek op de “Road to Rome”-ranking de reeksen overslaan, Paulien Couckuyt moest daarin gisteren wel aan de bak en stootte met de zesde beste tijd overtuigend door.

Voor Hanne Claes is het haar laatste EK, zij zet na de zomer een punt achter haar topsportcarrière. Kan ze het EK uitwuiven met een finaleplaats?

13:10

Kogelstoten voor de tienkampers

In de tienkamp gaat het goed vooruit. Na de 100 meter en het verspringen moeten de atleten nu ook aan de bak in het kogelstoten. Kunnen Van der Plaetsen en Hauttekeete daarin wat opschuiven in de tussenstand?

13:03

Sibilio te sterk voor de rest

Derde en laatste halve finale op de 400 meter horden. De Italiaan Alessandro Sibilio wint die met overwicht. De Turk Berke Akçam zit als tweede ook rechtstreeks in de finale.

12:58

Verstandige beslissing van de jury. Het was onrechtvaardig, want hij kon er zelf niks aan doen.

David Naert
12:55

Vermeulen naar de finale!

Goed nieuws voor Jochem Vermeulen. Hij werd tijdens de reeksen van de 1.500 meter ten val gebracht en greep zo naast een finaleticket, maar is nu na een klacht van de Belgische federatie opgevist.

12:52

Mägi wint tweede halve finale

Rasmus Mägi pakt de winst in de tweede halve finale van de 400 meter horden in 48"43, een seizoensbeste en sneller dan Warholm zojuist. Ook de Zweed Carl Bengtström zit rechtstreeks in de finale.

12:41

Warholm demonstreert

Karsten Warholm doet het met de vingers in de neus. Met een straat voorsprong wint de Noor de eerste halve finale in 48"75. De Nederlander Nick Smidt houdt nog net stand op de tweede plek, ook hij zit rechtstreeks in de finale van de 400 meter horden.

12:40
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
12:39

Ik ben heel tevreden, een vlekkeloos parcours is mooi. Ik ben fysiek goed, nu moet ik gewoon goed uitrusten voor de finale.

Ben Broeders
12:35

Geeft Warholm visitekaartje af?

Tijd voor de halve finales van de 400 meter horden bij de mannen en daar zien we atletiekfenomeen Karsten Warholm voor het eerst in actie. De Noor gaat in Rome op zoek naar zijn derde Europese titel op een rij. Warholm is olympisch kampioen, drievoudig wereldkampioen én wereldrecordhouder.

Hij moet op dit EK geen rekening houden met zijn twee grootste rivalen voor olympisch goud in Parijs: de Braziliaan Alison dos Santos en de Amerikaan Rai Benjamin, die dit seizoen allebei al sneller waren dan Warholm.

Op het vorige EK in München pakte Warholm de titel in 47”12,waarmee hij het 40 jaar oude kampioenschapsrecord van de Duitser Harald Schmid van de tabellen liep. Met een derde Europese titel kan Warholm op gelijke hoogte komen van Schmid, die Europees goud pakte in 1978, 1982 en 1986.

12:30

De Belgische federatie heeft klacht ingediend en vraagt dat Jochem Vermeulen toegevoegd wordt aan de finale van de 1.500 meter. Dat beroep moet nog behandeld worden.

David Naert
12:22

Wallace komt met de schrik vrij

De laatste reeks van de 800 meter bij de vrouwen wordt gewonnen door Majtie Kolberg. De Duitse finisht in 2'00"23. Ook de Poolse Wielgosz en de Spaanse Garcia stoten rechtstreeks door naar de halve finales.

Erin Wallace is verrassend pas vijfde, maar de Britse gaat met de beste verliezende tijden ook door.

12:19

Broeders naar de finale

Opdracht volbracht voor Ben Broeders. Zijn sprong over 5,60 meter volstaat voor een plek in de finale van het polsstokspringen. Die wordt woensdagavond op de slotdag van het EK afgewerkt.

12:19
Uitslag polsstokspringen: Broeders naar de finale.
12:14

Tussenstand tienkamp na 2 onderdelen:


1.
Johannes Erm (Est)
1.990 punten
2.
Markus Rooth (Noo)
1.948 punten
3.
Sander Skotheim (Noo)
1.944 punten
19.
Jente Hauttekeete
1.704 punten
21.
Thomas Van der Plaetsen
1.675 punten


12:12

Gajanova met overtuiging

De Slovaakse Gabriela Gajanova wint de derde reeks van de 800 meter in 2'00"31. Ook de Finse Eveliina Määttänen en de Zweedse Wilma Nielsen zijn zeker van hun plek in de halve finales.

12:09

Exit voor Baehre

Toch een verrassing in de kwalificaties van het polsstokspringen. De Duitser Bo Kanda Lita Baehre faalt drie keer op 5,60 meter. Geen finale voor de Duitser die twee jaar geleden nog zilver pakte op het EK in München.

12:06

Tussenstand tienkamp

Na twee onderdelen in de tienkamp leidt de Est Johannes Erm de dans met 1.990 punten. Hij wordt gevolgd door twee Noren: Markus Rooth en Sander Skotheim.

Jente Hauttekeete staat 19e met 1.704 punten, Thomas Van der Plaetsen is 21e met 1.675 punten.

12:04
Van der Plaetsen tijdens het verspringen.
12:03

Verspringen afgelopen

Het verspringen in de tienkamp zit erop. De eerste poging was zowel voor Van der Plaetsen als Hauttekeete de beste. Met 7,47 meter heeft Van der Plaetsen de 8e sprong neergezet, Hauttekeete is 22e met 7,04 meter.

12:02

Autoritaire Hodgkinson

Hodgkinson doet wat van haar verwacht wordt. De Britse wint in 2'02"46. Ook de Franse Bourgoin en de Luxemburgse Mathias zitten rechtstreeks in de halve finales.

11:59

De tweede van vier reeksen op de 800 meter is begonnen. Normaal gezien moet topfavoriete Keely Hodgkinson zich hier makkelijk plaatsen voor de halve finales.

11:58

Stevig record voor Rooth

Markus Rooth pakt uit in het verspringen. Hij gaat net voorbij 8 meter met 8,01 meter, een stevig persoonlijk record voor de Noorse tienkamper.

11:57
Hauttekeete tijdens het verspringen.
11:56

Jente Hauttekeete haalt voorlopig niet zijn beste niveau in het verspringen. Bij zijn tweede sprong zet hij 7,01 meter neer, geen verbetering van de 7,04 meter bij zijn eerste poging. Van der Plaetsen liet een nulsprong noteren bij zijn tweede poging.

11:55

In de laatste bocht zat ik wat ingesloten, ik had schrik dat ik vast zou komen te zitten. In de laatste rechte lijn wou ik nog eens extra aanzetten en dat lukte. In de finale kan alles, het zit heel dicht bij elkaar.

Ruben Verheyden
11:55

Verheyden blij met finaleplaats: "Het ging traag en ik zat waar ik moest zijn"

11:54

Kandissounon wint eerste reeks

De Franse Léna Kandissounon wint de eerste reeks van de 800 meter in 2'00"76. Ook de Zwitserse Lore Hoffmann en de Britse Alexandra Bell stoten rechtstreeks door naar de halve finales. Ook de vier beste verliezende tijden gaan straks naar de halve finales.

11:50

Wie doet de Britten wat?

We zijn aanbeland bij de reeksen van de 800 meter. De Britse atletes namen gisteren de finale van de 1.500 meter stevig in handen, maar moesten uiteindelijk vrede nemen met slechts zilver voor Georgia Bell. Op de 800 meter hebben ze met Keely Hodgkinson een nieuw kans op goud. Zij was dit seizoen de snelste Europese atlete in 1’55”78.

Hodgkinson kroonde zich twee jaar geleden in München al tot Europees kampioene, pakte ook zilver op de Spelen in Tokio én was tweemaal tweede op een WK. Misschien komt het grootste gevaar wel van haar landgenotes Erin Wallace en Alexandra Bell, die dit seizoen van alle deelneemsters de tweede en derde beste tijd liepen.

11:50

Het is superspijtig. Als je ziet hoe ik nog terugkom, dat wil zeggen dat ik mee kon met de eerste groep. Ik probeerde er nog het beste van te maken, want misschien word ik nog opgevist. Daar hoop ik wel op.

Jochem Vermeulen
11:49

Terwijl Ben Broeders ook vlot over 5,60 meter gaat, reageert Vermeulen teleurgesteld na zijn val

11:48

Ben Broeders gaat ook bij zijn eerste poging vlot over 5,60 meter. Voorlopig geen vuiltje aan de lucht voor de Belgische polsstokspringer.

11:41
Na de val liep Vermeulen een uitstekende race, maar helaas geen finale voor hem.
11:39
Uitslag reeks 2 van 1500 meter: Ingebritsen wint, geen Belgen naar finale.
11:39
Uitslag reeks 2 van 1500 meter: Ingebritsen wint, geen Belgen naar finale.
11:38

We hadden zomaar twee Belgen in de finale kunnen hebben. Dit is balen.

Eline Berings
11:37

Doodzonde is het voor Vermeulen.

David Naert
11:37

Doodzonde! Vermeulen wordt 8ste na onfortuinlijke val en stoot niet door

11:36

Geen finale voor Vermeulen

De onfortuinlijke Vermeulen loopt nog een uitstekende laatste ronde na het incident, maar hij komt te kort voor de finale. Vermeulen finisht als 8e in 3'40"21. Debjani is 12e in 3'42"57.

De winst is weinig verrassend voor Jakob Ingebrigtsen in 3'37"65.

11:35

Vermeulen valt!

Debjani moet de rol lossen bij het ingaan van de laatste ronde. Vermeulen raakt jammerlijk betrokken in een val. Hij kan de atleten die voor hem vallen niet meer ontwijken en gaat ook zelf onderuit.

11:33

Wat kunnen Debjani en Vermeulen?

Ze zijn vertrokken in de tweede reeks van de 1.500 meter. Met daarbij Ismael Debjani en Jochem Vermeulen. En topfavoriet Jakob Ingebrigtsen. Ook hier geldt: de top zes gaat naar de finale.

11:29

Van der Plaetsen en Hauttekeete in actie

Thomas Van der Plaetsen en Jente Hauttekeete zijn intussen al een eerste keer in actie gekomen in het verspringen. Van der Plaetsen sprong bij zijn eerste poging 7,47 meter ver, zijn PR is 7,90 meter. Hauttekeete zette 7,04 meter neer, zijn PR is 7,45 meter.

11:27
Eindstand eerste 1500 meter: Verheyden is derde.
11:26

Wat heeft hij dat koelbloedig afgewerkt. Uitstekend werk van Verheyden.

David Naert
11:26

Ruben Verheyden loopt sterke 1500 meter en mag naar de finale!

11:25

Verheyden naar de finale!

Ruben Verheyden balt de vuist! Na een tactisch perfecte race finisht hij als derde in 3'44"19. Goed voor een plek in de finale.

De winst is voor de Brit Neil Gourley in 3'44"05. De Italiaan Pietro Arese is tweede.

11:24

Mechaal trekt het tempo de hoogte in bij het ingaan van de laatste ronde. Verheyden loopt nu in zesde positie.

11:23

Verheyden nestelt zich in derde positie. Voorlopig verloopt alles naar wens. Hij moet in de top zes finishen.

11:22

Het gaat niet verschroeiend hard in deze eerste reeks van de 1.500 meter. Het pak zit nog bijeen.

11:20

Hoe presteren Belgen op de 1.500 meter?

Drie Belgen aan de start van de reeksen van de 1.500 meter. Ruben Verheyden komt als eerste in actie in de eerste reeks, straks is het aan Ismael Debjani en Jochem Vermeulen. De opdracht is helder: enkel de top zes in elke reeks stoot door naar de finale. Die wordt overmorgen op de slotavond van dit EK afgewerkt.

11:19

Johannes Erm doet nu al een uitstekende zaak in het verspringen. De Estse tienkamper zet met 7,91 meter een seizoensbeste neer.

11:16
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
11:15

Verspringen in de tienkamp

De tienkampers staan klaar om aan hun tweede onderdeel van de dag te beginnen, het verspringen. Thomas Van der Plaetsen en Jente Hauttekeete komen allebei in actie in Groep A.

11:05

Geen finale voor Sietina

Topfavoriete Victoria Hudson stoot probleemloos door naar de finale van het speerwerpen. De Letse Anete Sietina zal wel naast een finaleplaats grijpen en dat is toch een verrasing. Vorige zomer werd ze nog vierde op het WK in Boedapest.

Slechts twee atletes wierpen de rechtstreekse limiet voor de finale (60,50 meter): de Noorse Marie-Therese Obst en de Servische Adriana Vilagos. Straks komt Groep B nog in actie.

11:04

Ben Broeders springt voor eerste keer en gaat vlot over 5,45 meter

11:00
Ben Broeders sprong een eerste keer.
10:57

Broeders aan competitie begonnen

Ben Broeders is een eerste keer in actie gekomen in de kwalificatie van het polsstokspringen. Hij ging bij zijn eerste poging vlot over 5,45 meter.

10:52

Weer Zweeds succes

Ook in de derde en laatste reeks is er Zweeds succes. Julia Henriksson wint in 22"91. Uiteindelijk zetten de Zweedse vrouwen hier in de reeksen de derde en vierde tijd neer. Talea Prepens was de snelste, gevolgd door Parisot.

10:45

Lindahl wint in PR

Ook in de tweede reeks van de 200 meter is er winst in een persoonlijk record. De 19-jarige Zweedse Nora Lindahl finisht in 22"97.

10:38

PR voor Prepens en Parisot

Het gaat om de tijden in deze reeksen van de 200 meter om door te stoten naar de halve finales. De Duitse Talea Prepens en de Franse Hélène Parisot kunnen op beide oren slapen. Ze zijn in de eerste reeks duidelijk beter dan de rest en lopen elk een persoonlijk record. Prepens wint in 22"83, Parisot is tweede in 22"86.

10:37

200 meter zonder Asher-Smith

Geen grote namen in de reeksen van de 200 meter bij de vrouwen. Net als in de andere sprintnummers op dit EK is de Europese top 12 rechtstreeks geplaatst voor de halve finales.

Dina Asher-Smith, die gisteravond nog goud pakte op de 100 meter, laat dit nummer aan zich voorbijgaan op dit EK, maar met Daryll Neita hebben de Britten nog een stevige troef op goud. Op papier is zij de snelste van alle deelneemsters, al zal ze wel moeten afrekenen met titelverdedigster Mujinga Kambundji. De Zwitserse eindigde gisteren nog ontgoochelend laatste in de 100 meter-finale.

10:36

Derde finale op een rij?

Broeders dook vorige zomer voor het eerst de top acht in op een mondiaal kampioenschap, hij werd 7e op het WK in Boedapest. Eerder dit jaar werd hij zesde op het WK indoor in Glasgow. Toen haalde hij slechts 5,65 meter, maar intussen ging hij dit seizoen al over 5,82 meter. Zijn persoonlijk record is 5,85 meter.

10:35

Broeders op zoek naar finaleticket

In het polsstokspringen is het al enkele jaren niet de vraag of Mondo Duplantis goud pakt, wel hoe hoog het Zweedse fenomeen dit keer zal springen. Achter hem lijkt het een open strijd voor zilver en brons.

Of ook Ben Broeders zich in die strijd kan mengen zal afhangen van zijn prestatie tijdens de kwalificatie. Voor een plek in de finale moet hij 5,75 meter hoog springen of bij de top 12 eindigen.

10:34

Speerwerpen vrouwen kwalificaties

Ook de kwalificaties van het speerwerpen staan op het programma van deze ochtendsessie. Voor de medailles belooft het een open strijd te worden. De Oostenrijkse Victoria Hudson liet dit seizoen de beste prestatie noteren met 66,06 meter.

Net iets beter dan de 63,58 meter van Adriana Vilagos, de Servische die twee jaar geleden in München zilver pakte. Elina Tzengko, de Griekse titelverdedigster, bleef dit seizoen voorlopig onder de verwachtingen met 60,43meter.

10:31
Tussenstand tienkamp na 100 meter
10:31
Tussenstand tienkamp na 100 meter
10:30

Hauttekeete 12e, Van der Plaetsen voorlaatste

Makenson Gletty is de leider in de tienkamp na het eerste onderdeel met 963 punten. Manuel Eitel en Johannes Erm volgen als tweede en derde.

Jente Hauttekeete staat voorlopig op de 12e plaats met 881 punten, Van der Plaetsen is voorlaatste met 748 punten.

10:28

Gletty wint in PR

Derde keer, goede keer. De Fransman Makenson Glettty wint in een persoonlijk record van 10"55. Mayer is pas zesde in 10"72, een seizoensbeste.

10:28

Waarschuwing voor Wolter

Wolter krijgt een gele kaart. Het wordt nu opletten voor de Duitser.

10:26

Opnieuw valse start

De derde reeks komt maar niet op gang. Opnieuw een valse start en wéér is het Felix Wolter die te snel reageerde. Afwachten of de jury mild zal zijn voor de Duitser.

10:24

Valse start!

De derde reeks op de 100 meter begint met een valse start, de Duitser Felix Wolter was te snel weg. In de tienkamp levert dat geen diskwalificatie op, je krijgt altijd een tweede kans.

10:18
De Franse Kevin Mayer is pas zesde, maar loopt zijn seizoensbeste.op de 100 meter.
10:17

Druk bij Mayer

Kevin Mayer komt in de laatste reeks van de 100 meter in actie. De Franse tienkamper is nog niet zeker van een plek op de Spelen. Mayer was sinds zijn titel op het WK in Eugene twee jaar geleden op de sukkel met blessureleed en gaf vorige zomer nog op tijdens het WK in Boedapest. Mayer kon zich zelfs niet plaatsen voor dit EK, maar dankzij een wild card werd hij op de valreep toch toegevoegd aan de startlijst op de tienkamp.

Om alsnog de Spelen te halen moet de Franse topper, die zowel in Rio als Tokio zilver pakte, de olympische limiet van 8.460 punten halen of op dit EK voldoende rankingpunten verzamelen.

10:16
Hauttekeete op het eerste onderdeel van tienkamp: 100 meter.
10:15

Hauttekeete loopt prima 100 meter en finisht als vierde

10:14

Hauttekeete duikt onder de 11 seconden

Prima wedstrijd van Hauttekeete, hij finisht als vierde in 10"91, negen honderdste slechts boven zijn persoonlijk record. De winst in de eerste reeks is voor de Noor Sander Skotheim in 10"82. De positie heeft geen belang, het gaat puur om de chrono's en de punten die daaraan verbonden zijn.

10:13

Na Van der Plaetsen is het nu aan Hauttekeete. Kan hij voor het eerst dit seizoen onder de 11 seconden duiken? Zijn persoonlijk record is 10"82.

10:09

Hij zal er niet tevreden mee zijn. Thomas heeft het moeilijk met de snelheid, hij moet zijn hoge punten vooral op de spring- en werpnummers halen. Op zich is dit geen drama.

Eline Berings
10:07

Thomas Van der Plaetsen wordt voorlaatste op 100 meter

10:06

Matig begin voor Van der Plaetsen

Thomas Van der Plaetsen kan nog net de laatste plaats vermijden, hij wordt zevende in 11"52, een seizoensbeste maar ruim boven zijn PR van 11"04. De Italiaan Dario Dester is de snelste in een persoonlijk record van 10"76.

10:00

De tienkampers beginnen er dadelijk aan in de reeksen van de 100 meter. Thomas Van der Plaetsen mag de spits afbijten in de eerste reeks, Jente Hauttekeete loopt in de tweede.

09:51

Hoe doen Belgen het in de tienkamp?

Vandaag en morgen is het aan de tienkampers op het EK atletiek in Rome. Aan de ervaren Thomas Van der Plaetsen en jong talent Jente Hauttekeete om de Belgische eer hoog te houden. Geen van beiden heeft zich al kunnen plaatsen voor de Olympische Spelen.

Voor de 22-jarige Hauttekeete, die na het WK indoor eerder dit jaar pas op zijn tweede grote toernooi staat, zijn de Spelen wellicht nog te hoog gegrepen. Voor 33-jarige Van der Plaetsen wordt het mogelijk de laatste kans om de Spelen mee te maken. Het olympisch minimum is 8.460 punten, 30 punten boven zijn persoonlijk record.

06:46

Ochtendmenu

Weer heel wat Belgische actie op het menu deze ochtend in Rome. 


Tienkampers Thomas Van der Plaetsen en Jente Hauttekeete werken al drie nummers af: de sprint, het verspringen en kogelstoten. 


Ook is er de kwalificatie van Ben Broeders in het polsstokspringen. In de loopnummers beteugelen met Ismael Debjani, Ruben Verheyden en Jochem Vermeulen drie landgenoten de reeksen van de 1.500 meter en lopen Hanne Claes en Paulien Couckuyt de halve finales op de 400 meter horden.

06:28

Fantastisch! Super! De olympische limiet, voor het eerst onder de 45 én een finale.

Jonathan Sacoor
06:22

Mooie oogst op zondag

Twee Belgen in de finale van de 400 meter, dat is de opmerkelijke oogst van de derde dag op het EK atletiek in Rome. 


Topfavoriet Alexander Doom loste de verwachtingen in, maar Jonathan Sacoor oversteeg zichzelf en dook voor het eerst onder de magische grens van de 45 seconden.


Herbeleef alles van de avondsessie op zondag in onderstaande blog.