Niet alleen België mist speler van wereldniveau: het elftal niet-geselecteerden van Euro 2024

 do 13 juni 2024 16:48
Courtois, Verratti en Rashford zullen niet in Duitsland te zien zijn.

De sterrenspotters zullen overuren draaien op het komende EK voetbal. Toch zullen ook heel wat vedetten ontbreken in Duitsland. Blessures, tactische keuzes of houdbaarheidsdatum overschreden: de bondscoaches hebben hun redenen om deze 11 thuis te laten.

Verdedigers: ervaring die er niet bij zal zijn

Het verhaal van Thibaut Courtois kent iedereen inmiddels. De doelman raakte in conflict met Domenico Tedesco over de kapiteinsband, raakte dan tweemaal zwaar geblesseerd en paste voor het EK.

 

De keeper van wereldniveau verdient dan ook een stevige defensie voor zich. Te beginnen met rechtsachter Reece James. Hij is er niet bij voor Engeland na een aanslepende hamstringblessure dit seizoen.

 

Opvallend is de niet-selectie van Dortmund-verdediger Mats Hummels. Begin deze maand speelde hij nog de CL-finale en leek zijn carrière weer in stijgende lijn. Toch bleek het niet genoeg voor deelname aan het EK.

 

Engeland moet dan weer zijn kapitein Harry Maguire missen. De centrale verdediger die incontournable is onder Southgate is onvoldoende hersteld van een kuitblessure.

 

Ook David Alaba zal zijn land niet kunnen helpen. In december scheurde hij zijn kruisband en moest hij toen al zijn dromen met Oostenrijk opbergen.

Alaba, Maguire, Hummels en James zijn er niet bij op het EK.

Middenvelders: vooral Spaans gemis

Als metronomen bepalen ze het tempo - en ook wel de hardheid - van het spel, maar dit trio is er ook niet bij voor hun land.

 

Te beginnen met misschien wel het grootste gemis: Gavi. De steeds hardwerkende pitbull van Spanje en Barcelona staat al sinds november aan de kant met een gescheurde kruisband.

 

In Italië werd dan weer naar de houdbaarheidsdatum van Marco Verratti gekeken. De 31-jarige legende van PSG koos voor een lucratief avontuur in Qatar. Met de nodige gevolgen.

 

Leon Goretzka kreeg ook hard nieuws te verduren van zijn bondscoach. "Ik ken Leon al heel lang. Het gesprek met hem over zijn niet-selectie verliep uiteraard emotioneel, maar niet negatief", vertelde Duitser Julian Nagelsmann erover.

 

Ook Frenkie de Jong - die vlak voor het toernooi de strijd geblesseerd moest staken - verdient een eervolle vermelding.

Gavi, Verratti en Goretzka kunnen op vakantie een straf middenveld vormen.

Aanvallers: argumenten fitheid en consistentie

In Qatar kende hij nog zijn heropleving, nu moet Marcus Rashford (26) vanuit zijn zetel kijken hoe Engeland omgaat met zijn favorietenrol. De tijd van de aanvaller van Manchester United bij de nationale ploeg lijkt er voorlopig op te zitten.

 

Sinds 2014 was hij er steevast bij, nu moeten de Rode Duivels het zonder goaltjesdief en sfeermaker Michy Batshuayi doen. Bondscoach Domenico Tedesco koos ervoor om de spits van Fenerbahçe  - waar hij 24 keer scoorde - thuis te laten en De Ketelaere en Openda mee te nemen.

 

Tot slot is Serge Gnabry nu wel fit, maar de Duitse winger van Bayern München kende een kwakkelseizoen vol blessurelast. De gastheer voor het EK koos ervoor om ander jong talent kansen te geven.

Geen plek voor Marchus Rashford, Michy Batshuayi en Serge Gnabry.
Gerelateerd: