Het Criterium du Dauphiné (2-9 juni) is elk jaar een belangrijke graadmeter met het oog op de Tour de France. Dit jaar krijgen we een editie met heel wat klimwerk. Is Remco Evenepoel al voldoende hersteld om mee te doen voor de eindzege? In onze gids lees je alles om mee te zijn voor de start van de Franse rittenkoers.
Zo ging het vorig jaar
De Dauphiné van 2023 was een onemanshow van Jonas Vingegaard, die hier al liet zien dat ze in de Tour de France van goeden huize moesten zijn om hem te kloppen.
Vingegaard deelde in elke bergrit een klap uit aan zijn concurrenten en stak tussendoor ook nog twee etappezeges op zak, in Salins-les-Bains en op de Croix de Fer. In de tijdrit en de slotrit (waar hij niet al te fanatiek op Ciccone joeg) werd hij tweede.
Zo finishte de Deen met 2'23" voorsprong op Adam Yates en bijna 3 minuten op Ben O'Connor.
De Belgische verrassing was Victor Campenaerts, die bijna 3 maanden na zijn crash in de Bredene Koksijde Classic bij zijn comeback ei zo na de bergtrui veroverde.
Parcours
De Dauphiné was in het verleden een goeie graadmeter voor de Ronde van Frankrijk en is in die optiek ook opgemaakt als een mini-Tour. Zij het dit jaar wel een zware Tour dan.
Enkel de 1e en de 5e rit hebben een min of meer vlakke finale, maar hebben in de aanloop toch ook heel wat klimwerk.
In de 2e rit komen we al meteen aan op de Col de la Loge, eigenlijk een soort drietrapsraket van bijna 11 kilometer. Ook rit 3 eindigt na een klim, richting Les Estables.
Vrijdag, zaterdag en zondag is er telkens finish op een col, respectievelijk Le Collet d'Allevard, de klim naar Samoëns 2000 en het Plateau des Glières.
Geprangd tussen dit geweld vinden we de tijdrit op woensdag. Met 34,4 kilometer - tussen Saint-Germain-Laval en Neulise - is die nagenoeg even lang als de slottijdrit van de Tour. Is Evenepoel al sterk genoeg om hier mee te doen om de winst?
Deelnemers
Met onze Belgische bril op zal er de komende dagen heel wat aandacht naar Remco Evenepoel gaan, die in de Dauphiné zijn eerste koerskilometers maalt sinds hij zijn sleutelbeen brak in het Baskenland.
De Dauphiné is niet alleen een test met het oog op de Tour voor Evenepoel, maar ook voor de hele ploeg. Hoe verloopt de samenwerking met Mikel Landa, Ilan Van Wilder en Fausto Masnada?
Wie nog niet klaar is om zijn comeback te maken na de crash in het Baskenland is titelverdediger Jonas Vingegaard. Met Primoz Roglic, Chris Froome (3 keer) en Jakob Fuglsang (2 keer) staan er wel drie andere ex-winnaars aan de start.
Voor de rest zijn er nog heel wat andere klassementsmannen de benen warm komen draaien richting de Tour: Carlos Rodriguez, Juan Ayuso, Aleksandr Vlasov, Sepp Kuss, Matteo Jorgenson, Santiago Buitrago en Jai Hindley om er maar enkelen te noemen.
De sprinters komen er bekaaid vanaf en dus valt dat contingent wat tegen: Sam Bennett mag zijn hoogvorm van de Vierdaagse van Duinkerke etaleren, Mads Pedersen wordt op papier zijn grootste concurrent.
Voor Belgische ritzeges is het uitkijken naar jongens als Tim Wellens, Dylan Teuns en Tiesj Benoot.
teams en deelnemers
Live op Sporza
De 76e editie van het Critérium du Dauphiné is 8 dagen lang te volgen op Sporza
- Elke dag vanaf ongeveer 15.40 uur op VRT 1
- Elke dag van start tot finish op de site en in de app van Sporza