Vergis u niet. Club Brugge speelt zijn historische halve finale vanavond al - en dus niet, zoals traditioneel in de Conference League, donderdagavond. Waarom? Achtergrond bij hoe de UEFA even moet wijken voor de UNESCO.
Het was een asteriskje dat midden maart nog relatief onopgemerkt passeerde in de communicatie rond de eindfase van de Conference League.
Dán al - ruim een maand voor Club Brugge zich zou kwalificeren voor de halve finale - merkt de UEFA op dat blauw-zwart een eventuele terugmatch in de halve finale voor eigen publiek níét op 9 mei zou kunnen afwerken.
Het gevolg van de Belgische bekerfinale, die ook op die dag gepland staat?
Nee, de oorzaak heeft helemaal niets met voetbal te maken. Wel met de religieuze Heilig Bloedprocessie.
Luide supporters
Voor de meerwaardezoekers: dat is een historische optocht rond de relikwie van het Heilig Bloed, die door de binnenstad van Brugge trekt en ontstond in 1304.
Sinds 2009 staat de processie ook ingeschreven op de lijst van het immaterieel cultureel werelderfgoed van de UNESCO.
Het evenement beroert jaarlijks de hele stad op Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart, maar dit keer viel die timing wel ongelukkig.
9 mei... Dan stond oorspronkelijk dus ook die halve finale van Club Brugge gepland.
En dus moest de UEFA zwichten voor het UNESCO-erfgoed. In het recente verleden is het vrij ongezien dat een match in deze fase van de competitie herschikt wordt.
Wij beseffen heel goed dat supporters die afreizen vanuit Italië voor de match hier graag eens een pintje drinken, zingen en hun groepsgevoel uiten
Grote pleitbezorger achter die aanpassing was trouwens de stad Brugge.
"Want donderdag is Brugges mooiste dag", onderstreept burgemeester Dirk De fauw. "Kijk, als Club straks wint, is het ook een geweldige dag, maar de Heilig Bloedprocessie is het allermooiste."
En dat kan voor de burgervader van Brugge niet samengaan met voetbal.
"Wij beseffen heel goed dat supporters die afreizen vanuit Italië voor de match hier graag eens een pintje drinken, zingen en hun groepsgevoel uiten. Maar dat mag absoluut niet samenvallen met de processie - een devoot moment waarop taferelen uit het Oude en Nieuwe Testament worden afgebeeld."
"Dáárom hebben wij gevraagd om uit te wijken naar een andere datum."
Even overwogen de betrokken partijen zelfs een drastische ingreep door het wisselen van de heen- en terugmatch, maar na het afwegen van meerdere factoren besloot men toch om de match een dag te vervroegen.
"Het was Club die de onderhandelingen voerde met de UEFA", aldus De fauw. "Naar verluidt hadden zij veel begrip voor onze situatie. De onderlinge relatie is goed, alles gebeurde in overleg en we hebben nooit moeten dreigen met een absoluut verbod."
(lees voort onder foto)
Vroeg aftrapuur
Toch is de afgeklopte oplossing niet voor iedereen ideaal.
Een woensdag staat voor de UEFA normaal volledig in het teken van de Champions League - straks strijden Real Madrid en Bayern München om de laatste finaleplaats.
Om niet in dat vaarwater te belanden begint Club al om 18.45 uur aan zijn afspraak met de geschiedenis tegen Fiorentina. Maar stel dat die clash uitdraait op verlengingen én penalty's... Dan zouden beide matchen wel even kunnen overlappen.
Anderzijds is het vroege aftrapuur ook niet ideaal voor veel fans, die zich na een werkdag nog zullen moeten haasten om de aftrap tijdig te halen.
En ook de stad Brugge moet extra offers maken.
"Want de Fiorentina-supporters verzamelen straks vooraf op de Markt, maar die staat al vol met tribunes voor de processie. We gaan ervan uit dat ze daar wel even zullen plaatsnemen. En dus zal er nog een reinigingsdienst alles moeten mooi maken."
Maar áls Club straks zijn Europees stuntparcours volmaakt, gebeurt dat ongetwijfeld met de glimlach.