Ga naar de inhoud

Nastja Claessens naar WNBA? Washington Mystics draft Belgisch toptalent: "Ik ben zo blij"

 di 16 april 2024 08:59
" "
De 19-jarige power forward sukkelde het voorbije seizoen met haar pols.

Niet alleen voor Caitlin Clark was de WNBA Draft een historische avond, ook voor Nastja Claessens kwam een droom uit. Het 19-jarige Belgische talent werd als 30e gekozen door de Washington Mystics. De Belgian Cat zal wel pas volgend jaar naar de WNBA trekken.

Claessens is onmiskenbaar een basketbaltopper: vorig seizoen werd de power forward de eerste speelster die zowel Belofte als Speelster van het Jaar werd in België.

Het voorbije seizoen ging grotendeels de mist in met een hardnekkige polsblessure.  Die liep ze op 6 november op bij de nationale ploeg.

Claessens, die verhuisde van Waregem naar Castors Braine, was er begin februari bij op de OKT in Antwerpen, waar de Cats zich plaatsten voor de Olympische Spelen, maar haar speeltijd was beperkt.

Ze speelde dit seizoen 8 competitieduels, goed voor gemiddeld 14,5 punten, 4,5 rebounds, 2 assists en 1,3 steals. In 5 Eurocup-matchen kwam ze tot 12,8 punten, 2,6 rebounds, 2,4 assists en 1,4 steals gemiddeld.

Eind februari zette ze door nieuwe polsproblemen een punt achter haar seizoen. Ze ging onder het mes en is momenteel volop aan het revalideren.

(lees voort onder foto)

Het WNBA-seizoen, dat op 14 mei van start gaat, komt te vroeg. Haar focus ligt nu op volledig fit worden en bij de Cats te raken op de Olympische Spelen. Een Amerikaans avontuur zal pas ten vroegste voor volgend jaar zijn.

Maar de Mystics hebben door de draft van vannacht alvast haar "rechten". Als Claessens naar de WNBA gaat, zal ze altijd in eerste instantie bij Washington zijn.

Claessens kon het nieuws eerst niet goed geloven: "Dit voelt zo onwerkelijk, maar ik ben zo blij."

Washington is geen onbekende club voor ons Belgen. In 2019 werden Emma Meesseman en Kim Mestdagh kampioen van de VS met de Mystics.

Met Julie Vanloo is er trouwens nog een Belgische die zich mag melden op het trainingskamp van de Mystics. De international kreeg een contract voor de stage waarin ze zich kan bewijzen.

Gerelateerd: