Ga naar de inhoud

Franky Van der Elst looft Youri Tielemans: "Hij heeft zijn plaats in de driehoek bij de Rode Duivels”

 di 16 april 2024 13:25
Youri Tielemans in duel met Martin Odegaard.
Baas boven baas: Youri Tielemans (midden) was outstanding tegen Arsenal.

Het EK komt stilaan dichterbij en Youri Tielemans groeit in de Premier League naar zijn allerbeste vorm toe. Tegen Arsenal dartelde hij weer als vanouds. Het panel van Extra Time keek en zag dat het goed was: "De Tielemans van zondag mag in één adem met Lukaku, De Bruyne en Vertonghen genoemd worden." 

Filip Joos stak voor de gelegenheid nog eens de plas over richting Engeland. Daar zag de commentator bij Aston Villa een sublieme Youri Tielemans tegen Arsenal. 

 

"Hij speelde tegen de Gunners lager dan normaal, omdat Douglas Luiz, de vaste nummer 6, geschorst was. Tielemans voetbalde in dienst van de twee middenvelders voor hem, wat bij de Rode Duivels ook gebeurt." 

 

"En dat deed hij perfect", zag ook Franky Van der Elst. "Tijdens de match moest hij vaak snel onder druk reageren én steeds vooruit voetballen. Het moest allemaal snel gebeuren, maar hij was echt sterk". 

 

Ook Joos heeft niets anders dan lof. "In principe wordt hij met meer tijd aan de bal nog beter. Aston Villa is een geoliede machine. Coach Unai Emery laat zijn ploeg altijd voetballen, zelfs onder hevige druk van de tegenstander." 

Het luxeprobleem van bondscoach Tedesco

Domenico Tedesco zal de laatste prestaties van de Rode Duivel ook aandachtig gevolgd hebben. Welke andere twee namen moet de bondscoach naast Kevin De Bruyne op het wedstrijdblad zetten? 

 

Franky Van der Elst, zelf ex-middenvelder bij de Duivels: "De beste Tielemans heeft altijd zijn plaats in de driehoek op het middenveld."

 

Ook Joos deelt dezelfde mening. "Het is een tijd wat minder geweest bij de Rode Duivels, maar zijn vorm neemt een hoogvlucht aan."

 

Zijn wedstrijd en goals tegen Engeland eind maart bevestigen dat alleen maar.

Tielemans in deze vorm moet op het EK toch incontournable zijn? 

Filip Joos

Arnar Vidarsson ziet een luxeprobleem ontstaan: "Voor een toernooi als het EK is het ook gewoon heel belangrijk dat je als bondscoach verschillende keuzes hebt. Tedesco wisselt veel, ook qua spelsysteem. Het zullen zeker niet altijd dezelfde drie zijn die starten." 


Dan brengt Joos tot de volgende vraag: "Wie is er dan de betere voetballer?"


" Amadou Onana is het tegenovergestelde van Tielemans, Orel Mangala is een mix van hen beide", opent hij zelf.

 

"Een type Onana zal je vaak kunnen gebruiken, maar er zullen ook matchen zijn waar je meer voetballend vermogen kan gebruiken", zegt Van der Elst. 

 

Afsluiten doet Joos met een boude uitspraak: "Wanneer we over onze toppers zoals Lukaku, De Bruyne, Doku en Vertonghen spreken, moeten we ook Tielemans daarbij rekenen." 


Van der Elst treedt hem bij: "Als we het over de Tielemans van gisteren hebben, dan zeker." 

Gerelateerd:
Terugblik op speeldag 3 van de play-offs
Voetbaltalkshow waarin Filip Joos met zijn gasten terugblikt op het voorbije voetbalweekend vanuit een voetbalkantine in Vlaanderen. rnar Vidarsson, Franky Van der Elst en Wesley Sonck zijn te gast.
dinsdag 02/0465 min