Ga naar de inhoud

In Tokio was ze de jongste, nu stopt Jutta Verkest (18) met topturnen: "Ik boekte beperkte progressie"

 ma 15 april 2024 17:32
Jutta Verkest
Jutta Verkest in actie op de Olympische Spelen van Tokio.

Iets meer dan 100 dagen voor de start van de Olympische Spelen heeft gymnaste Jutta Verkest (18) beslist om te stoppen met topsport. "Gezien we de teamselectie voor Parijs gemist hebben, ligt de focus op Los Angeles 2028 voor mij persoonlijk te ver", legt ze uit.

Drie jaar geleden was Jutta Verkest met haar 15 lentes de jongste Belgische op de Olympische Spelen van Tokio, nu zet de turnster een punt achter haar carrière als topsporter.

 

"Elk verhaal heeft een einde, maar in het leven betekent elk einde een nieuw begin", schrijft Verkest met een filosofische pen op de sociale media.

 

"Mijn periode als turnster was er een met hoogtes en laagtes, met zeges en problemen. Het heeft allemaal bijgedragen aan mijn groei als atleet en als persoon."

 

(lees voort onder de Instagrampost)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Los Angeles 2028 ligt persoonlijk te ver"

"De afgelopen periode merkte ik beperkte progressie op training op sportief vlak", gaat Jutta Verkest voort in een persbericht van de Vlaamse gymfederatie Gymfed.

 

Vorig jaar op het WK in Antwerpen slaagden Verkest en haar teamgenotes er niet in om de vrouwenploeg opnieuw te plaatsen voor de Olympische Spelen. Zonder Nina Derwael (schouderblessure) en Lisa Vaelen (klierkoorts) greep het Belgische team naast een ticket.


Verkest: "Gezien we de selectie voor de Spelen in Parijs gemist hebben, ligt de focus op Los Angeles 2028 voor mij persoonlijk te ver. Vandaar dan ook mijn keuze om te stoppen."


"Ik wil graag iedereen bedanken die me geholpen heeft. Het was een fantastische ervaring", vertelt Verkest, die de andere atletes veel succes wenst in Parijs "en daarna".

Jutta Verkest
Jutta Verkest als 15-jarige atlete op de Olympische Spelen van Tokio in 2021.

IN BEELD - Jutta Verkest in actie op de Olympische Spelen van Tokio

Jutta Verkest was een vaste waarde binnen het Belgische turnteam.

 

Het hoogtepunt uit haar sportieve carrière beleefde ze op de Olympische Spelen in Tokio. Omdat het evenement met een jaar werd uitgesteld, kon ze er in 2021 al op haar 15e bij zijn.

 

Als jongste van Team Belgium én van alle turnsters in Tokio liet Verkest mooie dingen zien. Met haar elegante oefeningen plaatste ze zich met Nina Derwael, Lisa Vaelen en Maelysse Brassart naar een historische 8e plaats met de Belgische turnploeg.

 

Individueel turnde Verkest zich bij de beste 24 gymnastes in de allroundfinale.

Jutta Verkest
Jutta Verkest
Jutta Verkest

Naast de Olympische Spelen turnde Jutta Verkest ook drie Europese kampioenschappen. In Bazel (2021) zette ze met een 10e plaats haar beste prestatie neer in de allroundfinale

 

Naast het WK in Liverpool (2022) kwam Verkest in het najaar van 2023 in actie op het WK turnen in Antwerpen voor eigen publiek. Het zou het kantelmoment worden in de korte carrière van de olympische gymnaste.