Ga naar de inhoud

Hebben de Red Flames nood aan een nieuwe wind? "Er is nood aan verademing, een andere kijk"

 wo 10 april 2024 18:04
Luister hieronder naar de Daily over de Flames.

Reality check voor de Red Flames. Na de nederlagen tegen Spanje en Denemarken lijkt de hoerastemming rond de nationale ploeg plots ver weg. En dat nét op het moment dat ze de voetbaltop wilden bestormen. "Er is nood aan verademing, een nieuwe manier van coachen en werken", zoekt Sporza Daily antwoorden op de vraag: wat nu voor de Flames?

De Red Flames staan opnieuw met de voeten op de grond.

De Belgische voetbalvrouwen hadden in een sterke Nations League-campagne vorig jaar nog getoond dat ze stappen richting de top hebben gezet. Herinnert u zich bijvoorbeeld nog de twee stuntzeges tegen toplanden Engeland en Nederland?


Maar die positieve teneur heeft deze week toch een ferme deuk gekregen. Vrijdag gingen de Belgen kansloos onderuit tegen een ongenaakbaar Spanje, dinsdag lieten ze zich na een zwakke eerste helft opzijzetten door Denemarken.

 

Het is nog vroeg om een streep te trekken door de verhoopte EK-kwalificatie, maar een grondige doorlichting dringt zich toch op. Manager Katrien Jans maakte er enkele weken immers geen geheim van dat de Flames verder naar de absolute top willen doorstoten.

Er is nood aan verademing, een andere kijk, een nieuwe manier van werken en coachen.

Ingrid Vanherle

"Ik vond het positief dat de bond die ambitie uitsprak, maar het is wel hoog gegrepen", schat ex-Red Flame en algemene directrice van Standard Fémina Ingrid Vanherle in. "We mogen geen stappen overslaan, maar er moeten er wel genomen worden."

"Een eerste stap is je binnenlandse competitie naar een niveau hoger te tillen. Ik ben het dan ook niet eens met het standpunt dat (toekomstige) Flames de stap naar het buitenland moeten zetten."

 

Daarnaast vindt Vanherle het ook tijd om intern grondig te analyseren hoe het verder moet, al dan niet met bondscoach Ives Serneels (momenteel out met long covid, red.) - die sinds 2011 aan het roer staat bij de Flames.

 

"Ik heb het al meerdere keren gezegd: chapeau voor wat hij gedaan heeft voor de nationale ploeg en het Belgische vrouwenvoetbal, maar ik denk dat hij op dit moment zijn limiet bereikt heeft. Er is nood aan verademing, een andere kijk, een nieuwe manier van werken en coachen. En dit zeg ik zonder persoonlijk op Ives Serneels te spelen."

De ontgoocheling tegen Denemarken was groot bij de Flames.

Zo trekt Vanherle de parallel met de Belgian Cats. Onder Philip Mestdagh hebben de basketbalvrouwen een enorme opmars gekend, maar om de laatste stap naar de absolute top te zetten, werd er een andere bondscoach aangesteld.

 

"Het is een vraag die we inderdaad moeten durven te stellen: is het na die dertien jaar onder Serneels tijd voor een nieuwe wind?", klinkt het ook bij onze radiocommentator Hermien Vanbeveren.

 

"Ook voor de speelsters zelf. Ik zou ze het graag zelf eens willen vragen, eigenlijk. De vertrouwensband met de speelsters - zeker de ouderen - is goed, maar wat kan kan iemand anders met nieuwe en frisse ideeën uit deze Flames halen?"

 

"Dat is de vraag die ook de bond zich nu op z'n minst zal moeten stellen, want de EK-kwalificatiecampagne nadert steeds sneller zijn einde."

Gerelateerd: