Ga naar de inhoud

Superfan Gilles De Coster schetst mirakelpromotie van Beerschot: "Het is allemaal zo vreemd"

 ma 8 april 2024 14:54

Het is feest op het Kiel. De Beerschot-fans konden afgelopen weekend, tegen alle verwachtingen in, een promotiefeestje bouwen. Voor het seizoen begon werd Beerschot nochtans niet tot de titelfavorieten gerekend. Gilles De Coster blikt terug op een bewogen jaar: "Het is bijna stoemelings dat Beerschot promoveert."

Wat een ontlading was het gisteren bij Beerschot.

Na twee seizoenen in het vagevuur van de Challenger Pro League keert de Antwerpse traditieclub terug naar de hoogste klasse van het voetbal.

Beerschot werd op voorhand nochtans afgeschreven door alle kenners. Financiële problemen zorgden ervoor dat het geloof in de kern klein was. Door overnameperikelen vertrokken sterkhouders als Ilias Sebaoui en Jan van den Bergh, klinkende namen als vervangers kwamen er niet.

 

Gilles De Coster, trouwe fan op het Kiel, begreep dat: "De meerderheid van de fans was het wel eens met de analyses die op voorhand werden gemaakt."

 

"Er was geen geld voor transfers, de club was te koop gezet en noem maar op. Al maakt dat voor een fan op zich niet veel uit. Als je Beerschot-supporter bent, leer je heel snel om met weinig verwachtingen aan een seizoen te beginnen."

 

"Het is onze identiteit om met de nodige zelfspot trots te zijn wanneer niemand op je rekent. Het komt allemaal goed, we gaan plezier maken. Ik las nu dat die analyses geprojecteerd werden op de club om de spelers te motiveren, dat is blijkbaar wel gelukt."

Onvoorspelbare competitie met falende concurrenten

Het begin was dus allesbehalve veelbelovend voor Beerschot, maar wanneer kwam dat geloof dan wel? "Ik vind 1B een heel moeilijke reeks om iets te kunnen zeggen over wanneer het geloof kwam. Ik wil zeker geen afbreuk doen aan de geleverde prestaties, maar het is allemaal zo vreemd", vindt De Coster.

 

"Het heeft veel te maken met het falen van andere clubs. Qua puntenaantal is het niet zo dat we alles en iedereen overvleugeld hebben. Zo is Beerschot ook de ploeg die is gaan verliezen op SL16, die helemaal onderaan hangen."

 

"Het is een vreemd, golvend seizoen geweest. Op een bepaald moment dacht ik dat Deinze weg was, Zulte Waregem leek in het begin te freewheelen. Dat is allemaal gekeerd. Pas de laatste weken had je bij ons het gevoel dat het echt aan het gebeuren was."

 

En dan was er volgens De Coster nog een bepalend detail: "Ook de kalender was ons gunstig gezind. Deinze, Dender, Lommel... moesten de laatste weken allemaal nog tegen elkaar, waardoor er telkens wel iemand punten liet liggen. Zo is het bijna stoemelings dat Beerschot promoveerde, maar dat maakt het niet minder mooi."

Het siert Dirk Kuyt dat hij na het vertrek van Wieland niet alles heeft omgegooid.

Gilles De Coster

Ook tijdens het seizoen bleef het niet rustig op het Kiel. Rond nieuwjaar raakte bekend dat trainer Andreas Wieland de club verliet om als sportief directeur aan de slag te gaan bij LASK Linz.

 

Dirk Kuyt was zijn vervanger, en de Nederlander had even nodig om de ploeg te laten draaien.

 

"Wieland was binnengekomen als grote naam en heeft goed werk verricht. Hij kon zich dan verbeteren in zijn thuisland, dat begrijp ik. Al was het moment waarop moeilijk, Beerschot kennende verwacht je dan een ineenstorting", verwijst De Coster ook naar wat vorig seizoen gebeurde. Toen stond Beerschot een tijd op kop, maar werd die koppositie in het tweede deel van het seizoen volledig weggegooid.

 

"Kuyt heeft dan goed verder gebouwd op de basis van Wieland, met het aanwezige spelersmateriaal was dat in mijn ogen de enige keuze. Het siert Kuyt dat hij niet alles heeft omgegooid."

 

"Ook dat verliep allemaal surrealistisch. Je zit dan te kijken naar een 0-0 tegen god mag weten wie, waarna dan op het einde Liverpool-shirts naar Kuyt worden gegooid om te ondertekenen. Daar stond dus wel iemand met naam, dat hielp om het rustig te houden."

Over een heel seizoen staan we bovenaan, dan is dat geen toeval.

Gilles De Coster

Kuyt kreeg Beerschot dus wel terug op de rails en kende ook wat geluk richting eindstation: "KV Oostende-Beerschot was gisteren eigenlijk een perfecte samenvatting van ons seizoen. Met erg sterke momenten, maar die laatste 15 minuten toonden dat er nog werk is. Er volgt zelfs nog een gelijkmaker die volgens mij onterecht afgekeurd wordt, dat lijkt me het geluk van een kampioen."


"2 weken geleden gebeurt hetzelfde thuis tegen Genk, dat zijn allemaal dingen die het zouden kunnen doen kantelen. We hebben al vaker aan de slechte kant van zo'n kantelpunt gestaan."

 

"Over een heel seizoen staan we bovenaan, dan is dat natuurlijk nooit toeval. In die zin verdienen we de promotie, al is er wel nog veel werk richting volgend jaar", is De Coster realistisch.

Werk op de plank voor volgend seizoen

Ook de selectie zal nog stevig door elkaar geschud worden. Beerschot deed het dit seizoen door de financiële problemen met een reeks huurspelers.

"Er zijn ook wel enkele spelers rond wie je kan bouwen. Sanusi bewees al dat hij de eerste klasse aankon, ook Verlinden lijkt mij zo iemand."

 

"Ik vrees wel dat ze Wright-Philips gaan kwijtraken - al is er in de spits nog Kosiah. Die begon sterk aan dit seizoen, maar is nu al lang out met een zware blessure. Ik kan moeilijk inschatten wat die zal kunnen in 1A. Ook voor al de rest is het moeilijk te zeggen. Ik denk dat versterking in elke linie een must is."

 

"Alleen vraag ik me af hoe je dat zal doen. De club staat nog te koop en ik denk dat er net als vorig jaar geen budget is. De vele huurspelers hebben dit jaar goed uitgepakt, maar ik vind dat toch onzeker. Nogmaals, het falen van de concurrentie heeft een grote rol gespeeld."

Als we Europees voetbal afdwingen en beide derby's verliezen, zal ik ermee kunnen leven.

Gilles De Coster

Wat kan Beerschot dan brengen volgend jaar? "Je merkt bij de supporters wel blijdschap om het feit dat we er terug bij zijn. Dat voelt surrealistisch aan."

 

Een terugkomst van Beerschot in de Jupiler Pro League betekent ook dat de veelbesproken Antwerpse derby volgend seizoen terugkeert. Enkele spelers lieten in een reactie na de promotie meteen weten dat dat een hoofddoel zal worden.

 

We legden De Coster een scenario voor waarin de derby gewonnen wordt, maar Beerschot opnieuw zakt. De fan weigert meteen.

 

"Als je degradeert is het geen geslaagd seizoen, handhaving in eerste is gezien de huidige situatie het doel. Mijn A-scenario is dat we terug een stabiele eersteklasser worden, al de rest bouw je daaruit op."

 

"De derby's zijn leuk, dat zorgt voor peper en zout, maar dat is niet prioritair. Als we Europees voetbal afdwingen en beide derby's verliezen, zal ik er ook mee kunnen leven. De focus moet echt zijn op stabiele eersteklasser, dat is al moeilijk genoeg. Dat bewijzen voldoende clubs, al wat erbij komt is bonus."

Gerelateerd: