Ga naar de inhoud

Jupiler Pro League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Charleroi
45
6
5
0
1
11
4
2
KV Kortrijk
31
6
2
3
1
7
10
3
RWDM
30
6
2
3
1
8
9
4
KAS Eupen
28
6
1
4
1
5
8
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Charleroi
7
3
2
0
1
4
1
2
KV Kortrijk
3
3
1
2
0
4
6
3
RWDM
3
3
1
2
0
4
5
4
KAS Eupen
4
3
1
1
1
4
3
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Charleroi
9
3
3
0
0
7
3
2
KV Kortrijk
4
3
1
1
1
3
4
3
RWDM
4
3
1
1
1
4
4
4
KAS Eupen
0
3
0
3
0
1
5

De hel, het vagevuur en de hemel in één: wat u moet weten over de ultieme strijd tegen degradatie

 za 6 april 2024 10:07
Met vier in de overlevingsstrijd.

Nu is het écht strijden om te overleven. Straks beginnen Charleroi, Eupen, Kortrijk en RWDM aan hun ultieme gevecht om in eerste klasse te blijven. Voor minimaal twee, maximaal drie ploegen, wacht de degradatie. Hoe werken de Relegation Play-offs en hoe staan de deelnemers ervoor? Een overzicht.

Ooit Play-off III, nu Relegation Play-offs.

 

De nummers 13 tot en met 16 uit de reguliere competitie knokken straks in een nieuw format voor behoud in de Jupiler Pro League. Een niet benijdenswaardige eer die Charleroi, Eupen, Kortrijk en RWDM te beurt valt.

 

Alle ploegen ontmoeten elkaar straks nog twee keer. En belangrijk om aan te stippen: in deze play-offs is er géén halvering van de punten. Alle teams behouden alle punten die ze gesprokkeld hebben tijdens de competitie.

Jupiler Pro League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
Charleroi
45
6
5
0
1
11
4
2
KV Kortrijk
31
6
2
3
1
7
10
3
RWDM
30
6
2
3
1
8
9
4
KAS Eupen
28
6
1
4
1
5
8

Sowieso wordt het een intense overlevingsstrijd waarin minstens de helft van de deelnemers aan het kortste eind zal trekken.


Alleen de winnaar van de Relegation Play-offs handhaaft zich in de Jupiler Pro League. De nummers 3 en 4 degraderen sowieso.


Voor de nummer 2 is er nog een allerlaatste reddingsboei, via een barragewedstrijd (heen en terug) tegen de winnaar van de Promotion Play-offs in de Challenger Pro League.

 

Twee ploegen gaan dus sowieso richting hel, voor eentje wacht het vagevuur en één gelukkige blijft in de hemel.

Mooie bonus Charleroi, Ferrera moet RWDM-mirakel voltrekken

Laat ons ook eens kijken hoe de deelnemers er momenteel voorstaan.

Charleroi (29 punten) kende een bijzonder teleurstellend seizoen, maar start wel als grote favoriet voor rechtstreeks behoud aan de play-offs. De Carolo's tellen namelijk een mooie bonus van 5 punten op de twee dichtste achtervolgers.

 

Ondanks die marge vertrouwde het bestuur niet meer op Felice Mazzu. Opvallend: Rik De Mil, ontslagen bij Westerlo na de opvallende salonremise tegen Genk, moet operatie-redding met succes volbrengen.

 

"Het is normaal dat je twijfelt wanneer je alles verliest in de laatste match", aldus de trainer vrijdag in zijn vooruitblik op de play-offs. "Mentaal is het moeilijk te accepteren en de groep stelt zich veel vragen. Maar als iedereen zijn werk doet en onze situatie accepteert, hebben we alle kwaliteiten om te slagen."

Over naar KAS Eupen (24 punten).

De club uit de Oostkantons overleefde - soms op miraculeuze wijze - al zeven seizoenen in eerste klasse. Maar lukt dat ook een achtste keer?


Buiten een zeldzame uitschieter op de voorlaatste speeldag tegen STVV incasseerde Eupen de ene tik na de andere. Een onbekend trainersduo moet de negatieve spiraal nu proberen te doorbreken.

De Fransman Raphaël Fèvre en Deense Belg Kristoffer Andersen volgden Florian Kohfeldt op.

 

"Alle clubs in de play-offs hebben 50% kans om te overleven", toonde Andersen zich op een persmoment niet meteen de man van de gedurfde quotes.

Waar eindigt de remonte van KV Kortrijk (24 punten)?

 

De West-Vlamingen waren enkele maanden geleden nog ten dode opgeschreven, maar zetten onder de IJslandse coach Freyr Alexandersson een knappe reeks neer. Op de slotspeeldag stuntte KVK op het veld van Anderlecht, waardoor het niet als laatste aan de play-offs begint.

 

Op mentaal vlak begint Kortrijk dus misschien wel in de beste gemoedstoestand aan de eindstrijd.

 

"Maar ik zou verbaasd zijn als iemand nu zou zeggen dat Kortrijk méér favoriet is dan Charleroi", tempert Alexandersson. "Maar in voetbal is alles mogelijk. Ik ben in ieder geval al blij dat we in de huidige situatie zitten, die is al veel gunstiger dan toen we in januari van start gingen."

Zit er nog wat leven in RWDM (23 punten)?


Een jaar na de promotie hangt een retourticket alweer als een donkere wolk boven de Brusselaars. Van alle clubs verkeert RWDM bovendien in de minst goede vorm - in de vijf matchen onder Bruno Irles pakten ze amper één puntje.

Om een mirakel te voltrekken, rekent de traditieclub op een oude bekende van de Belgische competitie: Yannick Ferrera.

 

"Het behoud van RWDM in de Jupiler Pro League moet het doel zijn voor iedereen", pakte de coach uit met een evidentie bij zijn voorstelling.