Ga naar de inhoud
Jouw ploeg ook aan de start?
Meld je nu aan met je VRT-profiel, bekijk je resultaat en vergelijk hoe jouw vrienden het doen!
Aanmelden

Val Van Aert zorgt voor vraagtekens bij Karl en José: "We gaan nooit weten hoe de waardeverhoudingen lagen"

 vr 22 maart 2024 20:45
Commentatoren Karl Vannieuwkerke en José De Cauwer kaarten na over de E3 Harelbeke.

Met een indrukwekkend nummertje maakte Mathieu van der Poel vrijdag een statement van jewelste in Harelbeke. Eeuwige rivaal Wout van Aert leek als enige de wereldkampioen te kunnen bedreigen, maar kon zijn kansen niet eerlijk verdedigen door een val. Karl Vannieuwkerke en José De Cauwer fileren de E3: "Ik weet niet of die solo-achtervolging van Van Aert de slimste zet was."

Van der Poel vs. Van Aert

Karl: "De analyse van de E3 Saxo Classic 2024: één man stak er bovenuit en heeft van deze wedstrijd zijn speeltuin gemaakt, Mathieu van der Poel. Bij zijn eerste bom op de Taaienberg zagen we het al, hè?"

 

José: "Dan denk je bij jezelf: neen, dit kan niet. Maar jawel, hij laat nog maar eens zien dat alles mogelijk is."

 

Karl: "Daarna groeide Wout van Aert duidelijk in de wedstrijd. Op de Stationsberg vocht hij nog een verbeten duel uit met Van der Poel, maar dan kwam die val - die hij zelf als "dom" bestempelde - op de Paterberg en werd hij in de achtervolging gedwongen."

 

José: "En zo zullen we niet/nooit weten wat de verhoudingen waren vandaag. We kunnen er niet omheen dat Van der Poel goed was, maar bij Van Aert is er geen duidelijk beeld. Hij toonde zich wel heel sterk op de Oude Kwaremont en naderde zo nog tot op tien seconden. Al weet ik achteraf niet of die solo-actie de slimste keuze was."

 

"Ik vroeg me dan ook af of het een bewuste keuze was van Van der Poel om Van Aert weer wat dichter te laten komen. Om op de Karnemelkbeekstraat dan maar nog eens te gaan."

Had Wout niet wat meer volk moeten meenemen over de Oude Kwaremont? Als je alleen al tot op 10 seconden komt, wat kan je dan met een groepje?

Karl Vannieuwkerke

Karl: "Is dat wel zo? Van der Poel vertelde achteraf zelf dat hij dacht dat Wout weer zou komen aansluiten. Dan kom je weer bij die vorige vraag, natuurlijk. Had Wout niet wat meer volk moeten meenemen over de Oude Kwaremont? Zeker met al die mannen van Lidl-Trek. Als je alleen al tot op 10 seconden komt, wat kan je dan met een groepje?"


José: "Dan kom je voor de Karnemelkbeekstraat misschien helemaal terug. Zeker als je ziet dat Van Aert breekt. Of het nu door de val kwam of misschien liet hij het wat lopen, weten we niet. Zo weten we weer niet wie de beste was."


"Van der Poel leek me dat tikkeltje explosiever, maar hij kreeg er Van Aert ook niet af, hé. We zullen dus nog een week moeten wachten op het grote verdict."


Karl: "Die sprong van Van Aert op de Kwaremont is ook een soort zoektocht naar vertrouwen, niet? Stel dat die wel lukt, dan tank je enorm veel vertrouwen. Alleen: nu slaat de balans om naar de andere kant."

 

José: "Tja, nu gaat Van Aert misschien met lichte twijfel naar huis en Van der Poel met een supergevoel. En al de rest zal ook weer gedacht hebben: wat was dat nu weer allemaal? Wat zullen we de komende koersen weer krijgen?"

Sterk Lidl-Trek

Karl: "Wat me ook opviel, was een zeer sterke Jasper Stuyven - die zijn kopman Mads Pedsersen overvleugelde. Die ploeg is top, hé?"


José: "Eigenlijk zagen we dat tijdens Milaan-Sanremo al. Ook daar was Stuyven misschien al de betere van Pedersen en hadden ze de sprint en de lead-out misschien andersom moeten doen. Zo zie je dat Pedersen daar toch kopman is."


Karl: "Maar zal dat volgende week ook zo zijn?"

 

José: "Ik zou ze naast elkaar zetten. Minstens. Je zult toch met die mannen moeten anticiperen op Van der Poel en Van Aert, want ze echt kunnen volgen, zie ik niet gebeuren."

Baaldag voor Visma-Lease a Bike

Karl: "Daarnaast hebben we nog wat wederopstandingen gezien. Kijk maar naar Girmay, al ging die zijn kaars - waarschijnlijk door een tekort aan eten en drinken in de slotfase - wel ferm uit."


José: "Inderdaad, dat kan een goede reden zijn. En wat we ook niet mogen vergeten, is de pech die Visma-Lease a Bike vandaag heeft gehad. Benoot valt terwijl hij de derde man vooraan zou worden, Van Baarle rijdt op een cruciaal moment lek ... Als die mannen er in het slot nog bij zijn, hebben we een volledig andere koers."


"Dat zal ook het grote vraagstuk zijn voor de Ronde. De kans dat die ploeg de koers wint, is groot. Maar de vraag is: zal dat ook met Van Aert zijn? Want dat is toch de bedoeling."


Karl: "En dan nog Arnaud De Lie. Heb je die gemist?"


José: "Toch wel, want ik heb hem niet gezien. Als je ziet welke andere renners er in het slot nog bij waren, dan moet De Lie daar ook nog zitten. Hij was goed in Bredene-Koksijde, maar deze koers draagt toch nog meer gewicht met zich mee."

Kwartet voor Alpecin-Deceuninck?

Karl: "In de veldrit van Baal was het verschil 1'51", vandaag is het verschil ongeveer hetzelfde."


José: "Ja, maar we geven Van Aert toch het voordeel van de twijfel door die val. Ik hoop voor Van Aert dat hij er niets aan overhoudt."


Karl: "De volgende WorldTour-koers is Gent-Wevelgem. Wat denken we daarvan?"


José: "Het weer zal slechter zijn en we gaan er meer wind krijgen. En Van der Poel zal er mét Jasper Philipsen aantreden. Daar gaat de rest werk mee hebben."


Karl: "De kans dat Alpecin-Deceuninck een kwartet volmaakt - Sanremo, Brugge-De Panne, E3 en Wevelgem - is reëel?"


José: "Ik denk het wel."

Beluister de analyse van Karl en José als podcast

Gerelateerd: