Het einde van een ongeziene soap nadert. Vrijdagmiddag buigt het Belgisch Arbitragehof voor de Sport zich over de saga rond de wedstrijd Anderlecht - Racing Genk, die nu al bijna twee maanden aansleept. Het voetbal kijkt reikhalzend uit naar de beslissing van het BAS en de gevolgen voor de competitie. KAA Gent en Cercle Brugge hebben zich intussen als belanghebbende partij gemeld bij het BAS.
Eerst de Disciplinaire Raad, dan de Evocatiecommissie en nu het BAS.
De zaak rond de penaltyklucht in Anderlecht - KRC Genk heeft (eindelijk) zijn laatste groene tafel bereikt. Vrijdagmiddag om 14.30 uur zal het Belgisch Arbitragehof voor de Sport de verschillende partijen horen en begin volgende week dan definitief uitsluitsel geven of het duel opnieuw gespeeld moet worden.
Eerder besloot de Disciplinaire Raad voor het Profvoetbal van wél, omdat er bij de beoordeling van de penaltyfase sprake was van een foutieve toepassing van de regels door de arbitrage.
Anderlecht trok daarop naar de Evocatiecommissie en het BAS om de beslissing aan te vechten, maar ving bij die eerste bot.
Geen arbiters van Genk en Anderlecht
Nu zijn alle ogen dus op het BAS gericht.
Dat Arbitragehof bestaat uit een pool van juristen die onderlegd zijn in het begrijpen en interpreteren van reglementen. Concreet zullen drie 'arbiters' zetelen en later dus een uitspraak doen en motiveren.
In principe kiezen de twee partijen ieder een arbiter en duidt het BAS een voorzitter aan. Het bijzondere is dat hetzelfde college zich ook zal buigen over de klacht van Club Brugge over de (onterecht) afgekeurde goal van Igor Thiago tegen KV Mechelen.
Door die zaken samen te behandelen wil het BAS tot een evenwichtige beslissing komen.
Vervelend voor Anderlecht dat zelf geen arbiter meer mochten kiezen, maar het moet stellen met de keuzes van Racing Genk, Club Brugge en de voetbalbond.
De uitspraak zal er zeker zijn voor 5 maart. Op die manier zou het duel op woensdag 13 maart herspeeld kunnen worden. Net op tijd voor het einde van de reguliere competitie.
Met dank aan de constructieve opstelling van Anderlecht dat de zaak niet op de spits wilde drijven door bijvoorbeeld niet tot de allerlaatste dag te wachten om beroep aan te tekenen. Dan zou er potentieel een bom onder de start van de play-offs gelegen hebben.
Sowieso kan de uitkomst van de hele zaak nog verregaande gevolgen hebben voor de strijd om de top 6 én de titel.
Anderlecht kan in dat geval alleen maar 'verliezen' en zijn achterstand op Union groter zien worden. Racing Genk zou in principe nog een andere ploeg uit de Champions' play-offs kunnen duwen.
KAA Gent en Cercle Brugge stelden zich daarom ook belanghebbende partij in het dossier bij het BAS.