Spring naar de inhoud

Doom loopt toch individuele 400m op WK indoor, Bolingo enkel aflossing: "Iedereen droomt van olympische medaille"

Doom loopt toch individuele 400m op WK indoor, Bolingo enkel aflossing: "Iedereen droomt van olympische medaille"
 wo 28 februari 2024 13:37

Het wordt een evenwichtsoefening voor de Belgische aflossingsploegen 4x400 meter dit jaar met het WK indoor nu, de World Relays in mei, het EK outdoor in juni en de Olympische Spelen in de zomer. Zo pakken de uithangborden - Alexander Doom en Cynthia Bolingo - het alvast verschillend aan. Doom loopt wél de individuele 400 komend weekend, Bolingo past. 

Gisteren stelden de Belgian Tornados (m) en de Belgian Cheetahs (v) hun Road to Paris voor. Die begint komend weekend met het WK indoor in Glasgow, maar veel belangrijker zijn de World Relays op 4 en 5 mei in de Bahamas, waar de rechtstreekse tickets voor de Spelen kunnen behaald worden.

"Het wordt zaak van goed te doseren", stelt Hanne Claes, die door nog wat fysieke besognes het WK indoor laat schieten. "Het wordt een pittig jaar. Het zal zaak zijn goed te doseren tussen individueel en aflossing, zodat het niet te veel wordt. En we klaar zijn voor de Spelen."

De aflossingsteams dromen van een medaille in Parijs, zowel de mannen als de vrouwen als de mixed. De Tornados waren al 3 keer vierde op de OS, de Cheetahs eindigden vorig jaar op het WK 5e. "In Parijs een medaille pakken is de grootste droom."

De individuele ambities worden daaraan ondergeschikt gemaakt, klonk het op de persconferentie.
 

En Glasgow is ook maar een opstap, stelt mannencoach Jacques Borlée. "Maar het is belangrijk voor het team en voor de ervaring."

Doom: "Mogelijkheden met Tornados en mixed in Parijs"

Zo ziet ook Alexander Doom het WK indoor. Al heeft hij voor zichzelf de rekening ietwat anders gemaakt. "Het was eerst het plan om individueel niet te lopen, maar dat we gaan we nu toch doen."

Hij doet dit omdat zijn chrono begin februari in Metz vrij goed was. Met 45"89 was hij nog maar de 2e Belg die onder de 46 seconden dook. "Als je in de wereld kijkt, zijn er nog niet zoveel die onder de 46 hebben gelopen. Dan was de keuze snel gemaakt."

Omdat hij kans maakt op een medaille? "Dat is al heel ver gedacht, maar als we dicht bij de finale raken, zou het al mooi zijn."

"Ik sta nu ongeveer 5e, 6e in de wereld. Karsten Warholm (de Noorse wereldtopper, red) heeft nog niet gelopen, maar die moet ook soms wat op ritme komen. Ik denk dat we dicht kunnen raken."

Met welke ambitie loopt hij de aflossing, waar België zijn titel verdedigt? "Dat is een beetje dubbel. Amerika heeft een sterke ploeg en wij hebben niet echt gefocust op dit kampioenschap."

"De World Relays zijn het belangrijkste. Daar willen we ons met de mannen, vrouwen en gemengd kwalificeren voor Parijs 2024."

"Anderzijds wil je altijd zo goed mogelijk presteren, de finale halen en proberen te vechten voor een medaille. De focus ligt tot net iets verder. Iedereen is benieuwd."

Ik denk dat het niet slecht is geweest dat we op het WK vorig jaar de finale niet haalden. Dat was een wake-upcall.

Alexander Doom

De Belgische mannen moeten het zonder Julien Watrin doen, de snelste schakel drukte op de pauzeknop, omdat hij getroffen werd door teelbalkanker.

"Julien is een sterkhouder die wegvalt. Het is aan ons om dat zo goed mogelijk te pareren. De finale is haalbaar, daarna ligt alles open."

België haalde vorige zomer op het WK in Boedapest voor het eerst in jaren de finale niet. "Dat was een wake-upcall. Iedereen ging er altijd maar van uit dat we wel weer de finale zouden halen."
 

De Tornados haalden 31 keer de finale op 34 grote toernooien. "Ik denk dat enkel Amerika dat cijfer kan voorleggen. Als een land als België dat doet, is dat iets unieks."

"Het was back to reality. Ik denk dat het niet slecht geweest is dat dat net het jaar voor de Spelen gebeurde. Het was een goede leerschool."

De kwalificatie voor de Spelen zou moeten lukken. Op de Spelen zelf was de mannenploeg al 3 keer vierde. "In Tokio was ikzelf supertevreden, maar achteraf kwam het besef dat we wel heel dicht bij de medaille waren."

"We hebben ook nooit zo snel gelopen als toen met dat Belgisch record. Elk land is in de breedte sterker aan het worden. Maar met onze gouden medaille vorig jaar op het WK indoor in Istanbul hebben we getoond dat we er nog altijd tussen horen."

"Elke wedstrijd moet gelopen worden, er kan altijd iets gebeuren. Ik geloof in de mannen- en mixedploeg om er dicht bij te geraken. Ik zie zeker mogelijkheden."

(lees voort onder video)

Bolingo: "Op de World Relays alle mogelijke OS-tickets pakken"

Cynthia Bolingo verraste vorig jaar vriend en vijand met een 5e plaats op het WK én een tijd onder de 50 seconden. Alleen durft het lichaam van de 31-jarige atlete wel eens tegen te sputteren. "Maar momenteel gaat het goed. Ik heb nergens pijn."

Uit voorzorg loopt Bolingo op dit indoortoernooi wel niet individueel, enkel met de Cheetahs. "Hier leek me dat een goed compromis. Ik besliste om individueel niet mee te doen, maar wilde me wel voorbereiden om een zekere vorm te hebben en hier met de aflossing iets moois te laten zien."


"Alles is mogelijk in Glasgow, al mogen we de motivatie van de andere teams niet vergeten. We moeten ons concentreren op wat we zelf in de hand hebben", lachte ze.

"We willen presteren. Dit is een etappe in het proces, geen objectief op zich. We hopen iets moois te doen, daar heeft iedereen voor getraind."

De intensiteit is anders, maar Glasgow is een belangrijke etappe die ons zal helpen voor het vervolg.

Cynthia Bolingo

In een OS-jaar is het belang wel wat minder. "Maar een kampioenschap is een kampioenschap. De intensiteit die we erin leggen is anders, maar het is een belangrijke etappe die ons zal helpen voor het vervolg."

Bolingo is de snelste van het kwartet, maar benadrukt de teamprestatie. "De 4x400 is met z'n vieren. We kunnen maar de prestaties neerzetten die we neerzetten, omdat de andere meisjes ook hard werken. Iedereen brengt zijn meerwaarde in."

Ook voor Bolingo zijn het WK relays én de Spelen het hoofddoel dit seizoen. "De volgende etappe is beslissend. Daar moeten we goed in vorm zijn om alle mogelijke tickets te pakken."

"Zo zullen we gerust zijn op het EK en zien we wat mogelijk is in Parijs." Daar droomt ze van een medaille? "Iedereen droomt van een medaille."

Gerelateerd: