Ga naar de inhoud

Belgische voetbalbond grijpt in met nieuwe scheidsrechtersbaas: exit Herbert Fandel, enter Peter Willems

 wo 21 februari 2024 13:04
Herbert Fandel was sinds augustus 2022 de baas van de Professional Refereeing Board.
Peter Willems was tot voor enkele maanden CEO van eersteklasser OH Leuven.

De bewogen voorbije maanden, waarbij herhaaldelijk de arbitrage in België onder vuur kwam te liggen, hebben tot een wijziging aan de top van het Professional Refereeing Department (PRD) geleid. De Belgische voetbalbond neemt afscheid van directeur Herbert Fandel en stelde Peter Willems aan als zijn vervanger. Eind dit seizoen zal ook technisch directeur Bertrand Layec het PRD verlaten.

De arbitrage in ons profvoetbal kende de voorbije weken al te vaak pijnlijke momenten. Denken we bijvoorbeeld aan de VAR in Mechelen-Club Brugge (0-0), die een goal van Thiago onterecht afkeurde, maar vooral ook de penaltyfarce in Anderlecht-Genk (2-1), waardoor die match misschien herspeeld moet worden.

De Belgische voetbalbond (KBVB) besefte dat er iets moest gebeuren en stuurde vandaag een persbericht de wereld in met een belangrijke personeelswijziging. De Duitse ex-topref Herbert Fandel, die in 2022 aan het roer kwam als baas van de Belgische refs, ruimt plaats. Peter Willems, tot voor enkele maanden CEO van eersteklasser OHL, volgt hem op.


CEO Piet Vandendriessche van de KBVB rekent op Willems om de rust bij het PRD te laten terugkeren: "Onze scheidsrechters staan in het oog van de storm, terwijl ze liefst in alle discretie hun werk uitvoeren. De komende maanden willen we hen daarbij helpen."

"Op korte termijn door de begeleiding te bieden die ze verdienen, maar ook door te bouwen aan de toekomst van de arbitrage in ons land."

Om persoonlijke redenen én omdat ik als voorzitter van de Belgische scheidsrechters mijn verantwoordelijkheid wil nemen voor de huidige situatie, leg ik mijn functie met onmiddellijke ingang neer.

Herbert Fandel

"We zoeken niet naar snelle oplossingen, maar werken aan een breed gedragen plan dat de arbitrage op lange termijn naar een hoger niveau zal brengen. Want het belang van een kwalitatieve arbitrage en VAR kan niet voldoende worden onderstreept."

Fandel houdt min of meer de eer aan zichzelf, blijkt uit zijn korte reactie: "Om persoonlijke redenen én omdat ik als voorzitter van de Belgische scheidsrechters mijn verantwoordelijkheid wil nemen voor de huidige situatie, leg ik mijn functie met onmiddellijke ingang neer."

"Ik hoop dat dit de druk op onze scheidsrechters wegneemt, want ze staan de komende weken en maanden voor moeilijke opdrachten."

Zijn opvolger Peter Willems staat in voor de organisatie van de dagelijkse werking. Hij zal onder meer het proces van de aanduiding van de refs overzien. Die aanduidingen zullen worden beslist in team en op basis van de beschikbare data.

Die data laten toe om de kwaliteit van de scheidsrechters en assistent-scheidsrechters op een objectieve manier te volgen, luidt het in het statement.

Willems, die van 2019 tot september 2023 CEO was van OHL, zal ook het begin dit seizoen gelanceerde strategische plan uitrollen en verder uitwerken. Hij buigt zich voorts over de structuur en organisatie van het PRD voor het komende seizoen.

Daarin zal alvast geen plaats meer zijn voor Bertrand Layec. De Fransman, die al jarenlang verantwoordelijk is voor de technische ondersteuning van onze refs, ziet zijn contract in juni aflopen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Organigram PRD

Peter Willems wordt in zijn opdracht als directeur van het PRD bijgestaan door verschillende experten. Stephanie Forde blijft verantwoordelijk voor het operationele luik van de Belgische arbitrage, Frank De Bleeckere voor de begeleiding en doorstroming van jonge scheidsrechters.

Kevin Blom en Christophe Dierick zijn verantwoordelijk voor de VAR. En tot juni is er ook nog technisch directeur Bertrand Layec.

KBVB-topman Vandendriessche stipt het belang aan van scheidsrechters: "Zonder hen geen voetbal. Onze scheidsrechters leiden elke week - soms in moeilijke omstandigheden - met de grootste professionaliteit vele wedstrijden in goede banen en verdienen dus ieders respect."

"Ik reken op de steun en sereniteit van alle partners om dit op de best mogelijke manier te kunnen doen."

Gerelateerd: