Ga naar de inhoud

Herbert Fandel wordt de nieuwe patron van de Belgische scheidsrechters

 wo 10 augustus 2022 15:14

De Belgische arbitrage heeft een nieuwe baas: Herbert Fandel neemt vanaf 1 september als voorzitter van de PRB (Professional Refereeing Board) het takenpakket over van David Elleray. Fandel is een ervaren ex-ref en floot onder meer de Champions League-finale in 2007.

Na een Engelsman is er nu dus een Duitser. David Elleray nam in juni afscheid als voorzitter van de PRB, vandaag kondigt de KBVB met Herbert Fandel zijn opvolger aan.

 

De 58-jarige Duitser heeft "een bijzonder rijke ervaring als FIFA-topscheidsrechter en als scheidsrechterbaas", klinkt het. Fandel floot onder meer de Champions League-finale tussen Milan en Liverpool in 2007 en heeft ook veel vlieguren op zijn teller bij de Duitse voetbalfederatie.

 

"In zijn nieuwe Belgische rol is Herbert Fandel verantwoordelijk voor de strategie en de verdere ontwikkeling van het Belgische professionele arbitrage", lezen we in het persbericht. 

 

"Hij zal de vergaderingen van de PRB voorzitten alsook deze van het nieuw gecreëerde ProRef Committee, dat de verbinding zal maken tussen het Professional Refereeing Department (PRD), de Pro League en de bredere voetbalwereld."

 

"Hij zal tevens functioneren als klankbord voor het management van het PRD, dat verantwoordelijk is voor de dagelijkse leiding van de Belgische arbitrage."

"Opnieuw onze plaats op Europees topniveau innemen"

  • Herbert Fandel: "Aangezien ik vlakbij de Belgische grens woon, volg ik de Belgische arbitrage al enkele jaren op de voet. David Elleray en zijn team hebben fantastisch werk geleverd. Mijn doel is om mijn ervaring en kennis in te zetten om het departement arbitrage in België verder te helpen groeien binnen een nog professionelere structuur om zo opnieuw onze plaats op Europees topniveau in te nemen."

  • Peter Bossaert (CEO KBVB): "Herbert Fandel is een sterke persoonlijkheid in de wereld van de Europese toparbitrage. Hij brengt een karrenvracht aan internationale ervaring en kennis op het allerhoogste niveau met zich mee. We hebben de voorbije 3 jaar grote stappen vooruit gezet met onze arbitrage, wat niet wegneemt dat we willen blijven groeien en dat er in de snel veranderende wereld van de arbitrage nog grote uitdagingen op ons wachten. Samen met Herbert zijn we goed gewapend om de volgende stappen te zetten."
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"De Belgische arbitrage heeft de voorbije jaren grote stappen vooruit gezet. Onze scheidsrechters presteren goed in binnen- én buitenland en blijven continu vooruitgang boeken. Dit neemt niet weg dat er nog ruimte is voor verbetering", gaat het communiqué verder.

 

"Daar wordt volop in geïnvesteerd. Zo kan de werking van de VAR geoptimaliseerd worden, waardoor er minder tijd verloren gaat. Ook wordt ingezet op een nog grotere uniformiteit van beslissingen op het terrein en in het VAR Replay Centre."

 

"Verder moet de opleiding en de doorstroom van talentvolle scheidsrechters van het amateur- naar het profvoetbal verbeteren, zodat we in het profvoetbal meer scheidsrechters van het hoogste niveau krijgen."

 

"Tenslotte kan ook de externe communicatie nog verder evolueren, mensen meer inzage geven in de werking en arbitrage dichter bij het voetbal brengen.Om die doelen te bereiken is er met ingang van het nieuwe seizoen gesleuteld aan de werking van het Referee Department, waarvan de hoofdlijnen hieronder op een rij."

 

  • Operationele beslissingen worden genomen door het managementteam van het PRD, dat geleid wordt door Stephanie Forde als Operationeel Directeur en Bertrand Layec als Technisch Directeur. De andere leden van het managementteam zijn Frank De Bleeckere (woordvoerder en hoofd Opleiding en Ontwikkeling) en Dieter De Naeyer (hoofd Technologie).

  • Het managementteam van het PRD zal op regelmatige basis samenzitten met het ProRef Committee. Dit is een nieuw comité dat moet instaan voor een betere doorstroming van informatie in alle richtingen tussen het PRD en de bredere wereld van het voetbal. Het comité is verantwoordelijk voor het strategisch toezicht op de professionele arbitrage in het profvoetbal en zal tevens de ontwikkelingen bespreken. Naast de CEO's van zowel de KBVB als de Pro League zullen ook telkens een ex-speler en een ex-coach aansluiten. Het ProRef Committee zal voorgezeten worden door Herbert Fandel, Voorzitter van de PRB.

  • Frank De Bleeckere wordt naast zijn rol als woordvoerder aangesteld als Head of Referee Development. Zijn taak is de opleiding en doorstroming van jonge, talentvolle scheidsrechters naar het profvoetbal te versterken.

  • Bij de VAR komt Christof Dierick als VAR-coördinator naast VAR-manager Frédy Fautrel te staan. Hij wordt verantwoordelijk voor de opleiding en training van de (A)VAR's, voor feedback na de wedstrijdprestaties en voor de ontwikkeling van een transparant evaluatiesysteem.

  • Tot slot krijgt de PRB met de benoeming van Herbert Fandel dus een nieuwe Voorzitter. De PRB is verantwoordelijk voor de validering van de belangrijkste beleidslijnen en protocollen in het profvoetbal, naleving van UEFA-, FIFA-reglementen, de promoties en degradaties, alsook de benoemingen van scheidsrechters bij de FIFA en UEFA. In de PRB zetelen naast Voorzitter Herbert Fandel ook bondscoach Roberto Martinez en CEO Peter Bossaert. De PRB heeft geen operationele rol. De operationele leiding ligt in de handen van het managementteam van het PRD.