Ga naar de inhoud

Tom Van Asbroeck doorbreekt de hegemonie van eindwinnaar Mads Pedersen in de Provence

 zo 11 februari 2024 16:54
Als een duiveltje uit een doosje wint Tom Van Asbroeck de slotrit.

Tom Van Asbroeck heeft zijn eerste overwinning sinds 2019 geboekt. De Belg van Israël-Premier Tech was de snelste in de sprint van de slotrit van de Ronde van de Provence. Hij kon zo de wurggreep van Mads Pedersen in de Provence doorbreken. De Deen van Lidl-Trek schrijft wel de eindzege op zijn naam.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Mads Pedersen had de Ronde van de Provence van start tot finish gedomineerd met zeges in de eerste, tweede én derde rit. Lidl-Trek had een plannetje bedacht om voor vier op vier te gaan, maar op de hellende slotstrook viel Pedersen plots stil.

 

Zo leek Sam Bennett op weg naar zijn eerste zege in het shirt van Decathlon - AG2R, maar in de laatste 50 meter kwam Tom Van Asbroeck als een duiveltje uit een doosje opzetten. Hij stak zijn wiel net voor dat van Bennett over de finish.

 

Voor Van Asbroeck is het de eerste overwinning sinds hij in 2019 de Memorial Frank Vandenbroucke op zijn palmares schreef. De voorbije drie dagen was onze landgenoot drie keer op de 25e plaats geëindigd.

"Eigenlijk was het plan om de sprint aan te trekken voor Hofstetter"

Van Asbroeck kon zijn ogen niet geloven dat hij de slotrit had gewonnen. "Wat is er net gebeurd? Dit is niet te geloven. Fantastisch", reageerde hij meteen na de finish.

 

De slotrit in de Provence was er één voor flandriens, want het peloton ontplofte door de harde wind helemaal in waaiers. "We wisten dat die er zouden komen en waaiers is iets wat ik het liefste doe, dus waren we er klaar voor.

 

"Ik voelde me nog goed na twee zware koersdagen, en dus was ik echt gemotiveerd voor deze slotrit. Het plan was eigenlijk om de sprint aan te trekken voor Hugo (Hofstetter, red)."

 

Maar Hofstetter raakte in een lastige sprint bergop niet uit het wiel van zijn sprintloods. "Ik had zoveel power in de benen dat ik gewoon bleef gaan en gaan en gaan. Niet te geloven dat ik win!"

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
uitslag slotrit
1. Tom Van Asbroeck 183km in 4u10'36"
2. Sam Bennett (Ier) z.t.
3. Axel Zingle (Fra)  
4. Hugo Hofstetter (Fra)  
5. Mads Pedersen (Den)  
6. Jérémy Lecroq  
7. Sandy Dujardin (Fra)  
8. Paul Hennequin (Fra)  
9. Samuel Watson (GBr)  
10. Raul Garcia Pierna (Spa)  
eindstand Ronde van de Provence
1. Mads Pedersen (Den) in 11u52'36"
2. Axel Zingle (Fra) op 29"
3. Raul Garcia Pierna (Spa) 29"
4. Damien Touzé (Fra) 1'36"
5. Alex Kirsch (Lux) 1'41"
6. Pierre Gautherat (Fra) 1'47"
7. Alexis Gougeard (Fra) 2'02"
8. Jakob Söderqvist (Zwe) 2'13"
9. Sam Bennett (Ier) 2'37"
10. Tom Van Asbroeck 3'44"
  rittenschema Ronde van de Provence
        winnaar leider
08/02 rit 1 Marseille - Marseille (ITT) 5 km Mads Pedersen Mads Pedersen
09/02 rit 2 Aix-en-Provence - Martigues 157,2 km Mads Pedersen Mads Pedersen
10/02 rit 3 Forcalquier - Manosque 165 km Mads Pedersen Mads Pedersen
11/02 rit 4 Rognac - Arles 183,2 km Tom Van Asbroeck Mads Pedersen