Ga naar de inhoud

Alle (om)wegen leiden naar Parijs: de dubbele bodem van Nina Derwaels comeback

 di 6 februari 2024 09:11
" "
Nina Derwael probeert op de balk op de wereldbekers een ticket voor Parijs af te dwingen.

Nina Derwael heeft haar plan voor Parijs prijsgegeven. Zo maakte de olympische kampioene gisteren bekend dat ze volgende week al zal deelnemen in het wereldbekercircuit. Een weloverwogen keuze met het oog op haar kwalificatie voor de Spelen. "Via de balk (of de vloer) zou ze zich al meteen kunnen plaatsen", klinkt het bij topsportmanager Ruben Neyens.

Hoe zou het nog zijn met Nina Derwael? Het was een vraag die door de naderende Olympische Spelen steeds luider weerklonk in ons land.

Wel, de olympische kampioene, die met een ernstige schouderblessure kampte, kondigde gisteren haar comeback aan.

 

"Het gaat goed met haar", vertelt topsportmanager Ruben Neyens. "Ze is opnieuw pijnvrij, maakt veel progressie en is hongerig om weer in competitie te treden."

Het EK is nog steeds haar voornaamste doel.

Ruben Neyens

Toch komt haar wederoptreden geen dag te vroeg.

 

Derwael heeft na een misgelopen WK in eigen land nog geen ticket voor de Spelen op zak. Enkel via de Wereldbekers of via de allroundcompetitie op het Europees kampioenschap maakt ze nog een kans op Parijs 2024.

 

"Het EK begin mei is nog steeds haar voornaamste doel", legt Neyens uit. "Maar omdat Nina nu al mentaal en fysiek klaar is, zal ze toch deelnemen in het wereldbekercircuit. We kunnen deze kans niet zomaar laten liggen."

Volgende week neemt ze dan ook meteen deel aan de eerste wereldbekermanche in Caïro, in Egypte. 

 

Een keuze met een dubbele bodem: "Enerzijds kan ze zo competitie-ervaring opdoen en anderzijds maakt ze ook gewoon een goede kans om zich al rechtstreeks via de wereldbekers te kwalificeren."

Derwael deelde al trainingsbeelden op de balk.

Evenwichtsoefening op de balk

Toch zal Derwael - die in september nog een schouderoperatie onderging - zich niet op haar geliefkoosde brug naar de Spelen kunnen slingeren.

"Nina is al aan het trainen op de brug, maar eerder beperkt. De belasting is op die discipline nog te groot voor haar schouder.  Daarom zal ze op de wereldbekers deelnemen op de grond en op de balk."

 

"En vooral op die laatste discipline maakt ze toch ook een mooie kans om zich meteen te kwalificeren. Het zal geen evidentie zijn, maar ze neemt het wel op tegen een gefilterd deelnemersveld. De atleten die al gekwalificeerd zijn, vallen af in de olympische selectieprocedure."


Bij wijze van boutade: stel dat Derwael als 12e eindigt op de balk, kan ze zich nog steeds plaatsen wanneer de 10 atletes die voor haar gerangschikt zijn, al een ticket voor Parijs hebben.

 

Concreet: de 2 gymnastes van de nog niet-geplaatste landen op één specifiek toestel, waarbij de 3 beste resultaten tellen, verzekeren zich van een individueel allroundticket voor Parijs.

Gerelateerd: