Ga naar de inhoud

Ann Wauters stelt Team USA voor: scorend vermogen, explosiviteit en zelfs iemand die Kobe Bryant kopieerde

 do 8 februari 2024 07:42
Breanna Stewart, Kelsey Plum en Kahleah Copper.
USA-sterren Breanna Stewart, Kelsey Plum en Kahleah Copper.

De Belgian Cats openen hun olympisch kwalificatietoernooi vanavond met een wedstrijd tegen basketbalgrootmacht Amerika. De regerende olympische en wereldkampioen is met een ijzersterk team afgezakt naar Antwerpen, maar wie zijn al die sterren precies? Niemand beter geplaatst dan onze eigen basketbalcoryfee Ann Wauters om 6 Amerikaanse kleppers aan u voor te stellen.

Kelsey Plum: "Zij spreekt tot de verbeelding"

  • Leeftijd: 29
  • Positie: point guard/shooting guard
  • Team: Las Vegas Aces
  • WNBA-palmares: kampioen in 2022 en 2023
  • USA-palmares: wereldkampioen in 2018 en 2022

"Kelsey Plum is iemand die heel graag scoort. Elk shot is voor haar ook een goed shot", weet Ann Wauters.

 

"Ik denk dat haar beste positie shooting guard is, zeker wanneer ze zoals bij Las Vegas met Chelsea Gray kan samenspelen."

Kelsey Plum is niet heel groot, maar wel keihard. Ik denk dat je niet veel zwakheden in haar spel zult vinden.

Ann Wauters

"Plum is ook wel een speelster die tot de verbeelding spreekt. In het kampioenenteam van de Las Vegas Aces is zij een bepalende factor als shooting guard en ook een beetje als point guard."

 

"Het is een speelster die niet heel groot is op de guardpositie, maar die wel keihard is, zodat je niet veel zwakheden in haar spel zult vinden. Een mooie speelster, met ook een heel doeltreffende driepunter."

Sabrina Ionescu: "Iemand die heel graag scoort"

  • Leeftijd: 26
  • Positie: point guard/shooting guard
  • Team: New York Liberty
  • USA-palmares: wereldkampioen in 2022

"Sabrina Ionescu is een van de opkomende talenten, voorlopig nog met wisselend succes. Met New York kon ze nog geen kampioen worden, al zit dat er wel wat aan te komen. En daar heeft zij natuurlijk ook een belangrijke rol in", vertelt Ann Wauters.

 

"Net als Plum zie ik haar niet echt als een point guard. Zij is echt iemand die heel graag scoort. In die rol is ze op haar best."

 

"Haar shotselectie vind ik niet altijd heel goed. Binnen Team USA is daar misschien wel wat meer ruimte voor, om niet altijd de beste shots te nemen."

Haar zwakte is misschien in verdediging. Daar kunnen de Belgian Cats mogelijk wel op inspelen.

Ann Wauters over Sabrina Ionescu

"Ik vraag me wel af wat haar precieze rol zal zijn. Zal ze wel ten dienste van de andere spelen?"

 

"Met Breanna Stewart speelt ze al bij New York, dus die connectie is er al. Dat zal misschien wel helpen om die connectie ook te zien bij Team USA."


"Haar zwakte is misschien eerder in verdediging. In haar laterale bewegingen is zij niet de meest explosieve speelster. Daar kunnen de Belgian Cats mogelijk wel op inspelen."

Kahleah Copper: "Heel explosief en atletisch"

  • Leeftijd: 29
  • Positie: small forward
  • Team: Phoenix Mercury
  • WNBA-palmares: kampioen in 2021
  • USA-palmares: wereldkampioen in 2022

"Voor Kahleah Copper is het haar droom om naar de Olympische Spelen te gaan. Ik gun het haar ook van harte, want ze verdient dat echt", zegt Ann Wauters, die nog met Copper samenwerkte bij Chicago Sky.

 

"Kahleah is nu op een punt gekomen in haar carrière dat ze aan het doorgroeien is tot een echte ster. Bij haar is dat allemaal wat geleidelijk gekomen. In Chicago had zij een gigantische rol, maar bij Team USA zal ze haar rol moeten bewijzen en die heeft ze zeker."

In transitie kan Kahleah Copper voor heel veel problemen zorgen, daar is ze in mijn ogen op haar best.

Ann Wauters

"Zoals iedereen in die ploeg is zij ongelooflijk competitief. Ze is heel explosief en heel atletisch. In transitie kan ze voor heel veel problemen zorgen, daar is ze in mijn ogen op haar best."

 

"Het is een heel mooie speelster, die steeds completer aan het worden is. Ook in verdediging geeft ze je enorm veel "effort". Dat is niet te onderschatten. Als role player binnen Team USA kan zij echt wel voor een versnelling zorgen in de minuten die ze zal krijgen."

Breanna Stewart: "Ze is heel smooth"

  • Leeftijd: 29
  • Positie: forward
  • Team: New York Liberty
  • WNBA-palmares: kampioen in 2018 en 2020
  • USA-palmares: wereldkampioen in 2014, 2018 en 2022 en olympisch kampioen in 2016 en 2020

"Breanna Stewart zit een beetje in een race met A'ja Wilson (niet geselecteerd voor dit toernooi, red) wie van de twee momenteel de beste is. Ze wisselen elkaar wat af als MVP's in de WNBA" vertelt Ann Wauters.

 

"Ik vind Stewart wel een heel andere speelster dan Wilson. Qua technische vaardigheden is Stewart sterker. Ze is heel "smooth" en heeft heel mooie bewegingen, maar houdt minder van het fysieke contact."

 

"Allebei zijn het wel twee ongelooflijke speelsters, die heel atletisch zijn."

Alyssa Thomas: "Heel sterk en beenhard"

  • Leeftijd: 31
  • Positie: power forward/center
  • Team: Connecticut Sun
  • USA-palmares: wereldkampioen in 2022

"Alyssa Thomas heeft jarenlang in Europa gespeeld, maar is nu voor het eerst niet naar Europa gekomen, omdat de nieuwe WNBA-regels ervoor gezorgd hebben dat de beste speelsters niet meer kunnen komen. Dat is heel jammer", vindt Ann Wauters.

 

"In de WNBA speelt Thomas bij Connecticut, waar ze vorig seizoen gemiddeld bijna een triple-double (dubbele cijfers in punten, rebounds en assists, red) liet optekenen."

 

"Zij is een heel atypische speelster, die eigenlijk op alle vijf de posities uit de voeten kan. Dat is heel nuttig in een ploeg, want je kan haar inzetten waar je haar nodig hebt."

Door een schouderblessure kan zij niet meer normaal shotten.

Ann Wauters over Alyssa Thomas

"Ze kan de bal opbrengen, maar kan ook onder de borden spelen. Ze is heel sterk en beenhard. Tegelijkertijd is het ook de enige die geen outside shot heeft. Dat is zeldzaam in het moderne basketbal, maar door een schouderblessure kan zij niet meer normaal shotten."


"Toch heeft zij gemiddeld bijna een triple-double. Dan kun je je al inbeelden met hoeveel inzet zij speelt om elke keer keihard te verdedigen."


"Ze is zodanig sterk dat ze andere speelsters bijna omver kan lopen."

Jewell Loyd: "Zij heeft nog getraind met Kobe Bryant"

  • Leeftijd: 30
  • Positie: point guard/shooting guard
  • Team: Seattle Storm
  • WNBA-palmares: kampioen in 2018 en 2020
  • USA-palmares: wereldkampioen in 2018 en 2022

"Seattle had vorig jaar een hele transitie na het vertrek van Breanna Stewart, waardoor Jewell Loyd die ploeg eigenlijk bijna helemaal op haar schouders moest nemen", vertelt Ann Wauters over de speelster die vorig jaar topscorer was in de WNBA.

 

"Zij heeft vroeger nog met Kobe Bryant getraind en dat zie je eigenlijk ook wel in sommige bewegingen. Die zijn gewoon gekopieerd van Kobe. Ik vind haar heel "skilled" en ze is ook van niets bang."

 

"Loyd is een gigantisch individueel talent. Ze kan vanuit de dribbel een jumpshot nemen, maar ook in transitie is ze heel gevaarlijk."

"Team USA kan alleen maar verliezen"

Toppers bij de vleet dus en in dat rijtje hoort ook nog Diana Taurasi, van wie u gisteren al een portret kon lezen op onze website.

 

Het mag duidelijk zijn: ondanks het feit dat Team USA zijn olympisch ticket al op zak heeft, zullen de Amerikaanse vrouwen het OKT in Antwerpen niet als een tussendoortje beschouwen.

 

"Ze pakken dit heel serieus aan, omdat het de enige periode is dat ze nog samen kunnen zijn vóór de Olympische Spelen", legt Ann Wauters uit.

Onderschat de druk bij Team USA niet. Overal wordt verwacht dat zij winnen, zij kunnen alleen maar verliezen.

Ann Wauters

"Eenmaal de voorbereiding op het WNBA-seizoen begint en de competitie daar start, is er nergens nog tijd om samen te trainen. Daarom is dit OKT en de aanloop naar dit toernooi heel cruciaal voor de Amerikanen om echt aan het team te werken."

 

"Er is wel wat druk bij Team USA, hoor. Onderschat dat niet. Zij kunnen alleen maar verliezen. Altijd en overal wordt verwacht dat zij winnen. Een gouden medaille op de Olympische Spelen is heel normaal."

 

"Ik vraag me dus wel af hoe ze met die druk zullen omgaan. En ook hoe ze van al die individuele klasse een team gaan smeden. Want op een dag zal het toch eens mislopen."

olympisch kwalificatietoernooi in antwerpen

wedstrijden
Senegal Nigeria 65-72 verslag
Verenigde Staten België 81-79 verslag
Nigeria Verenigde Staten 46-100 verslag
België Senegal 97-66 verslag
België Nigeria 78-61 verslag
Senegal Verenigde Staten 39-101 verslag
stand
    W V +/- ptn
1. Verenigde Staten 3 0 +118 6
2. België 2 1 +46 5
3. Nigeria 1 2 -64 4
4. Senegal 0 3 -100 3

De top 3 mag naar de Olympische Spelen.

Gerelateerd: