Ga naar de inhoud

Vandenbempt beantwoordt 5 vragen over transfer Arthur Vermeeren: "Graag een tussenstap gezien"

 wo 24 januari 2024 12:12

Sinds gisteravond is de transfer van Arthur Vermeeren in een stroomversnelling terechtgekomen. Morgen neemt de 18-jarige Antwerp-middenvelder mogelijk een kijkje bij Atletico Madrid. Hoe kijkt onze voetbalverslaggever Peter Vandenbempt naar een eventuele deal? De Ochtend schotelde hem 5 vragen voor.

De transfer is nog niet rond, kan hij nog afspringen?

Het is een beetje vervelend dat het nieuws ietwat voorbarig naar buiten is gekomen. Je onderhandelt natuurlijk graag in de schaduw en niet in de spotlights. Al heb ik nog nooit een belangrijke transfer geweten die pas bekendraakte, als hij helemaal rond was.

Wat mij betreft, kan dat niet het grootste probleem zijn. Het kan natuurlijk zijn dat Arthur Vermeeren het zelf niet ziet zitten. Ik heb gelezen dat hij morgen gaat praten met de club en hij moet er ook nog een akkoord mee vinden.

Als ik Vermeeren was, zou ik nog eens goed informeren of hij wel degelijk heel erg gewild is. Want ik las vanochtend in de Spaanse krant Marca dat hij in beeld is gekomen, omdat El Khannous van Genk en Mats Wieffer van Feyenoord uiteindelijk niet gelukt zijn.

 

Vandaar misschien dat men het bod ook verhoogd heeft van 12 naar 22 of 27 miljoen, da's om het even nu. Als de club dat bedrag wil betalen, is dat het hoogste dat ze dit seizoen hebben uitgegeven - Griezmann kwam terug van Barcelona voor 20 miljoen - en dan zal het wel zo zijn.

Betaalt Atletico een correcte prijs voor Vermeeren?

Ik vind dat soort bedragen altijd ronduit hallucinant. Voor een jongeman die uiteindelijk nog maar een dik jaar profvoetballer is bij Antwerp en niet eens 70 wedstrijden heeft gespeeld... Maar dat zijn nu eenmaal de bedragen die betaald worden voor heel jonge spelers.

Als je ziet dat Fofana van AA Gent, die nog veel minder speelde in het eerste elftal, voor 20 miljoen naar Lyon gaat. En nog een hallucinanter voorbeeld: Real Madrid betaalde in december 2022 voor Endrick, een Braziliaan van 16 jaar, al 60 miljoen euro en die komt pas in de zomer.

Als je dat kadert in de moderne markt is Vermeeren in potentie zijn bedrag waard.

Is Atletico de juiste club voor Vermeeren?

Dat zal moeten blijken. Maar het is in elk geval een fantastische club. Ik ben er al vaak geweest. Als je in dat nieuwe stadion kan voetballen voor 70.000 toeschouwers... Het is een gepassioneerde club, de mensen leven mee.

Met Simeone hebben ze een geweldige trainer. Maar die zorgt wel voor een heel harde leerschool. Hij is keihard en soms werkt dat, zoals bij Griezmann en uiteindelijk ook met Carrasco. Maar Felix bijvoorbeeld, die kostte 127 miljoen, die heeft hij toch kapotgemaakt.

Er is heel veel concurrentie op het middenveld met heel wat ronkende namen: Koke, Saul Niguez, De Paul, Llorente... De vraag is of hij meteen kan of moet ingepast worden.

Het voetbal van Atletico Madrid is niet alleen maar knokken. Dat is de reputatie. Het is meer dan oorlog maken. Af en toe wordt er ook heel erg goed gevoetbald. En Vermeeren - als je hem ziet lopen, lijkt hij een beetje op een brave schooljongen - kan niet alleen uitstekend voetballen, maar zet zich ook stevig. Als hij zich snel kan aanpassen, denk ik wel dat het een mooie club is voor hem.

Is Vermeeren al rijp genoeg om meteen op dat niveau mee te draaien?

Dat rijp genoeg werkt op 2 vlakken: ten eerste sociaal-familiaal. Dat is een enorme stap vanonder moeders rokken naar een grootstad. Staat hij stevig genoeg op zijn benen? Die indruk geeft hij alvast.

Een tweede punt is wat ze van hem verwachten op dit niveau. Ik maak graag de vergelijking met Charles De Ketelaere. Die kon dan nog in de voorbereiding van Club naar Milan gaan. Nu is het in de winter, is de kern al samengesteld en is de ploeg ingespeeld. Dat maakt het extra moeilijk.

Op Charles De Ketelaere, al is dat een spits en dus de moeilijkste positie, werd zoveel druk gelegd als dé verlosser, dé redder. Hij stond dagenlang op de voorpagina van alle kranten. De media maakten er een echte soap van.

Na 1,5 jaar is hij nog bezig om zijn weg te zoeken bij een mooie club als Atalanta.

Dat soort druk leggen, lijkt me een slecht idee. Ik vond het dan ook al goed dat Vermeeren op pagina 19 stond van Marca en niet op de voorpagina.

Onze absolute toppers van wereldklasse zetten allemaal een tussenstap. Ik had Vermeeren graag bij een goeie Spaanse of Duitse club gezien waar de druk en concurrentie wat minder is.

Peter Vandenbempt

En waarom halen ze hem: om meteen mee te draaien op het middenveld? Of krijgt hij tijd om zich aan te passen? Zoals hij zich aanpaste aan het eerste elftal van Antwerp en de Jupiler Pro League, heeft hij voor mij de kwaliteit om zich ook nu snel aan te passen.

Wat ik me evenwel afvraag: als je kijkt naar onze absolute toppers van wereldklasse: Kompany, De Bruyne, Hazard, Lukaku en neem er al eventueel Doku bij. Geen enkele van die spelers ging direct van België naar een absolute topclub, wat Atletico toch is.

Met uitzondering van Courtois, maar dat is een keeper. Kompany trok naar Hamburg, De Bruyne naar Werder Bremen en Wolfsburg, Hazard kwam van Rijsel, Lukaku zat bij West Brom en Everton, Doku passeerde langs Rennes.

Al die toppers hebben een tussenstap gezet. Het blijft een risico. Ik had Vermeeren graag gezien bij een goede Duitse of Spaanse club, waar de druk en concurrentie wat minder is en hij veel kan spelen. 

Voor Antwerp komt dit ook gelegen. Is het cashprobleem zo van de baan?

Dat is zo. Al komt het geld nooit helemaal meteen binnen. Zulke bedragen worden meestal in schijven betaald.

Voor Antwerp was het duidelijk, maar ook voor andere clubs. Ik heb gelezen dat het Belgische voetbal weer 200 miljoen euro verlies heeft. Dan is zo'n transfer zeer welkom. Dat zal toch een opluchting zijn binnen de club.

Het was ook al aangekondigd dat Antwerp - net als veel clubs - wellicht in elke transferperiode een speler zal moeten verkopen. Als je dat voor dat bedrag kan doen, lost dat heel veel problemen op.

Dat is jammer voor het Belgisch voetbal en jammer voor ons, we hebben maar een jaartje van hem kunnen genieten. Maar het is niet anders.

Antwerp-voorzitter Paul Gheysens.
Gerelateerd: