Ga naar de inhoud

Goed begonnen, maar nog niet gewonnen: wat moeten Red Panthers en Lions nog doen om Spelen te halen?

 do 18 januari 2024 08:57

En nu het échte werk. De Red Panthers en Red Lions hebben zich op het olympisch kwalificatietoernooi in Valencia geplaatst voor de halve finales. Toch zijn beide nationale ploegen nog niet zeker van een ticket voor Parijs 2024. Hieronder een overzicht van de weg die ze nog moeten bewandelen en een inschatting van hun volgende tegenstander.

Goed begonnen, is half gewonnen?

 

Zowel de Red Panthers als de Red Lions hebben zich al verzekerd van een plekje in de halve finales op het olympisch kwalificatietoernooi in Valencia. Beide nationale ploegen deden dat ook als groepswinnaar.

 

Een niet te onderschatten kanttekening voor het verdere verloop van het toernooi. Als groepswinnaar tref je in de halve finales de runner-up en niet de winnaar van de andere poule.

 

Bij de Panthers is dat Groot-Brittannië, bij de Lions Zuid-Korea. (hieronder meer over de tegenstanders).

 

Winnen onze nationale ploegen die halve finale, dan zijn ze meteen zeker van een ticket voor de Olympische Spelen. Doen ze dat niet, dan krijgen ze nog een laatste herkansing in de kleine finale, want alleen de eerste drie ploegen van het kwalificatietoernooi bemachtigen ook effectief een ticket voor Parijs.

 

Onze commentatoren schatten de kansen op een directe kwalificatie in.

Panthers vs. Groot-Brittannië

Vandaag is het al D-Day voor de Red Panthers, die hun olympische spook definitief kunnen verjagen tegen Groot-Brittannië.

 

"Onze Belgische hockeyvrouwen beginnen alvast als favoriet aan de wedstrijd", schat onze commentator Floris Geerts de kansen op kwalificatie in. 

 

"Het is een tegenstander die onze Red Panthers goed ligt. Op het voorbije EK hebben de Belgen al bewezen dat ze simpelweg de betere ploeg zijn en sinds de Spelen in Tokio heeft ons land ook nog maar een van zijn laatste vijf wedstrijden verloren tegen Engeland/Groot-Brittannië."

Deze ploeg is niet meer de sterrenselectie van de Spelen in Rio.

Floris Geerts

Ter info: voor de Spelen wordt er onder de vlag van Groot-Brittannië deelgenomen, al is het verschil met de Engelse selectie miniem. Slechts twee Schotse en één Welshe speelster werden opgenomen in de bestaande selectie.

 

Op de Spelen in Rio leverde die combinatie nog een gouden medaille op. "Maar deze ploeg is niet meer de sterrenselectie van weleer", schetst Geerts.

 

"Een nieuwe en minder ervaren generatie heeft overgenomen. Zo verloor de nationale ploeg onlangs nog Maddie Hinch, jarenlang de beste doelvrouw ter wereld. Haar vervangster Sabbie Heesh is oké, maar haalt lang niet het niveau van haar voorgangster."

 

Een rode draad doorheen de revolutie.

De panthers wonnen deze zomer nog met 1-4 van Engeland in de Pro League.

Onder het motto "een gewaarschuwd vrouw, is er twee waard" belichten we ook nog even de mogelijke valkuilen voor de Panthers.

 

"De Britten kunnen vooral verrassend uit de hoek komen met hun atypische 3-4-3-spelsysteem. De meeste ploegen spelen gewoon met vier in de defensie. Zij pakken het anders aan en proberen met heel veel positiewissels tussen de spitsen en het middenveld het verschil te maken."

 

De spilfiguren in die georganiseerde chaos zijn de aanvallende tandem Hannah French en Tessa Howard. "Dat zijn de gevaarlijkste pionnen in het degelijke elftal van de Britten, maar ik val voorlopig niet achterover van de kwaliteit", klinkt het bij Geerts.

 

"En - last but not least - moeten de Panthers ook nog opletten voor de meer dan degelijke strafcorner van Giselle Ansley. Maar eigenlijk zouden de Panthers zich gewoon niet mogen laten verrassen: niet op strafcorner, niet tijdens het spel."

 

Lukt het in eerste instantie toch niet voor de Panthers, dan krijgen onze Belgische hockeyvrouwen nog een herkansing in de kleine finale tegen de verliezer van het duel Spanje - Ierland, waar het dit toernooi al 0-0 tegen gelijkspeelde.

red panthers op olympisch kwalificatietoernooi

finale
België Spanje 2-1 verslag
voor plaats 3
Ierland Groot-Brittannië 1-2
halve finales
België Groot-Brittannië 3-2 verslag
Spanje Ierland 0-0 (3-0)  
uitslagen groep A
België Ierland 0-0 verslag
Zuid-Korea Oekraïne 3-0  
Ierland Oekraïne 8-0  
Zuid-Korea België 1-10 verslag
België Oekraïne 13-0 verslag
Ierland Zuid-Korea 3-1  
eindstand groep A
    M W G V +/- ptn
1. België 3 2 1 0 23-1 7
2. Ierland 3 2 1 0 11-1 7
3. Zuid-Korea 3 1 0 2 5-13 3
4. Oekraïne 3 0 0 3 0-24 0

Het olympisch kwalificatietoernooi vindt plaats in Valencia (Spa). De top 2 van de 2 poules stoot door naar de halve finales. De top 3 van het toernooi met 8 landen plaatst zich voor de Olympische Spelen.

De selectie:

 

Doelvrouwen: Aisling D'Hooghe, Elodie Picard 

Verdedigers: Emma Puvrez, Vanessa Blockmans, Stephanie Vanden Borre, Lien Hillewaert, Hélène Brasseur 

Middenvelders: Judith Vandermeiren, Alix Gerniers, Michelle Struijk, Barbara Nelen, Camille Belis 

Aanvallers: Charlotte Englebert, Justine Rasir, Delphine Mariën, Abigail Raye, Louise Versavel, Ambre Ballenghien

Lions vs. Zuid-Korea

De Red Lions krijgen in tegenstelling tot hun vrouwelijke collega's nog een dagje rust en mogen zich vrijdag tegen Zuid-Korea proberen te verzekeren van de Spelen. 

 

Op het eerste gezicht een must win-wedstrijd voor onze Belgische hockeymannen, die dit toernooi alles en iedereen aan het kapotspelen zijn. "En op zich mag ook Zuid-Korea geen probleem vormen voor de Lions", schat commentator Eddy Demarez in. 

 

"De Koreanen zijn normaal gezien beter dan de vorige tegenstanders Ierland/Japan en zullen wel wat meer tegenstand bieden. Maar in de eerste groepsmatch van het WK van vorig jaar werd het ook gewoon droogjes 5-0 voor de Belgen."

Zuid-Korea heeft al wat vreemde resultaten laten optekenen in Valencia.

Eddy Demarez

En net zoals de Panthers met Groot-Brittannië lijken ook de Lions vooral een slapende reus te treffen.

 

"Rond de eeuwwisseling was Zuid-Korea heel goed. In 2000 speelden ze zelfs nog de olympische finale en pakten ze zilver", legt Demarez uit. "Het is samen met India nog steeds een van de betere landen van Azië. In 2020 werden ze nog Aziatisch kampioen, maar wereldwijd zijn ze toch uit de top 10 gevallen."

 

Dat het niet meer de constante van weleer aan de dag kan leggen, werd ook in Valencia duidelijk. "Ze hebben hier al wat vreemde resultaten laten optekenen. Ze speelden gelijk tegen gastland Spanje, wat een sterke prestatie is. Maar het geraakte niet voorbij Egypte, het nummer 21 van de wereld ..."

 

"Kortom, de Lions mogen geen problemen ondervinden tegen dit Zuid-Korea."

 

Daarna spelen onze hockeymannen tegen de winnaar of de verliezer van de andere halve finale tussen Spanje en Ierland.

red lions op olympisch kwalificatietoernooi

finale
Spanje België 2-3 verslag
om plaats 3
Ierland Zuid-Korea 4-3
halve finales
België Zuid-Korea 4-0 verslag
Spanje Ierland 2-0  
uitslagen groep A
België Japan 7-0 verslag
Ierland Oekraïne 5-1  
Japan Oekraïne 5-2  
Ierland België 2-4 verslag
België Oekraïne 12-0 verslag
Japan Ierland 0-1  
eindstand groep A
    M W G V +/- ptn
1. België 3 3 0 0 23-2 9
2. Ierland 3 2 0 1 8-5 6
3. Japan 3 1 0 2 5-10 3
4. Oekraïne 3 0 0 3 3-22 0

Het olympisch kwalificatietoernooi vindt plaats in Valencia (Spa). De top 2 van de 2 poules stoot door naar de halve finales. De top 3 van het toernooi met 8 landen plaatst zich voor de Olympische Spelen.

De selectie:

 

Keepers: Loic Van Doren, Vincent Vanasch
   

Verdedigers: Loïck Luypaert, Gauthier Boccard, Arthur Van Doren, Alexander Hendrickx, Arthur De Sloover, Maxime Van Oost   


Middenvelders
: John-John Dohmen, Felix Denayer, Victor Wegnez, Arno Van Dessel   


Aanvallers
: Tom Boon, Florent Van Aubel, Tanguy Cosyns, Thibeau Stockbroekx, William Ghislain, Nelson Onana  

LIVE op Sporza

De wedstrijden van de Red Lions en de Red Panthers in Valencia zijn live te bekijken op de Sporza-kanalen (VRT 1/VRT Canvas of Ketnet). Raadpleeg onze programmagids voor de uitzenduren.

 

De wedstrijden zijn ook met livestream en tekstupdates te volgen op www.sporza.be en in onze app.

Gerelateerd: