Ga naar de inhoud
De Red Lions zetten ook Ierland opzij.

Red Lions zetten stugge Ieren opzij richting halve finales van olympisch kwalificatietoernooi

 ma 15 januari 2024 20:50
Ierland
einde
2-4
België

De eerste stap is gezet. De Red Lions hebben zich met een duidelijke zege tegen Ierland geplaatst voor de halve finales van het olympisch kwalificatietoernooi. Net na rust stond de geruststellende 1-4 op het scorebord. De Belgen controleerden de wedstrijd en lieten nog een tegendoelpunt toe. Bij winst in de halve finales vrijdag, is het olympisch ticket binnen.

Doelpunten:

  • 13' Denayer 0-1
  • 25' Hendrickx 0-2 (sc)
  • 26' Johnson 1-2
  • 30' Ghislain 1-3
  • 32' Stockbroekx 1-4
  • 53' Nelson 2-4

Moedige Ieren

Belofte maakt schuld.


Het werd hem door iedereen afgeraden, maar vooraf predikte de Ierse bondscoach dat hij - in tegenstelling tot de andere teams - niet zomaar een verdedigende muur wilde optrekken tegen de Red Lions.


En jawel, Ierland verraste vriend en vijand in de beginfase met gedurfd en direct hockey. Het hield de Belgen - die het balbezit wel opeisten - zelfs lang weg van een echte doelkans. 


Gedurfd of toch gewoon naïef? Het zou allemaal toch slechts een uitstel van executie blijken.

Na 15 minuten was het toch prijs voor de Lions.

De Lions lieten zich niet uit hun lood slaan en konden rekenen op enkele usual suspects om de ban te breken.

 

In het slot van het eerste kwart zorgde kapitein Felix Denayer voor de bevrijdende openingstreffer. Niet veel later in het tweede kwart blies Alexander Hendrickx alles en iedereen omver met een strafcorner: 0-2.


De Ieren beloonden hun strijdlust daarna met een doelpunt (1-2), maar de zelfzekere Lions stelden al snel orde op zaken. Deze keer dankzij twee van zijn jongeren. Zowel William Ghislain als Thibeau Stockbroekx liet zich nog opmerken met een treffer.

 

Klusje geklaard. De Belgen slikten in het slot nog een tegendoelpunt, maar zetten zich weer probleemloos op weg naar de halve finales van het olympisch kwalificatietoernooi. Bij winst is het ticket voor Parijs 2024 binnen.

 

Woensdag spelen de Belgische hockeymannen nog om groepswinst tegen Oekraïne.

Victor Wegnez
Victor Wegnez in actie op het middenveld.

Reacties:

Felix Denayer: "Ierland heeft heel wat spelers die in de Belgische competitie spelen, dus we kennen hun sterktes. We wisten dat het een moeilijke match zou worden en doen een goede zaak door hen nu te kloppen. Nu is het uitkijken naar de laatste groepsmatch tegen Oekraïne. Het is geweldig dat we zo veel steun krijgen van de Belgische fans. Het voelt alsof we met twaalf op het veld staan."

Arthur Van Doren: Voor de microfoon van RTL betreurde Victor Wegnez de twee tegendoelpunten. "Hij is veeleisend, en niet alleen voor zichzelf", zei Van Doren. "We hebben drie punten en plaatsen ons voor de halve finales. Dat is het belangrijkste. We waren goed aan de bal, zelfs beter dan gisteren tegen Japan. Misschien moeten er enkele defensieve acties herbekeken worden, maar 6 op 6 tegen de sterkste twee tegenstanders uit de groep, dat moet ons tevreden stemmen."  

Gerelateerd:

Ierland - België

20:51

EINDE: 2-4

De eerste stap is gezet. De Red Lions hebben zich met een duidelijke zege tegen Ierland geplaatst voor de halve finales van het olympisch kwalificatietoernooi. Net na rust stond de geruststellende 2-4 op het scorebord. De Belgen controleerden de wedstrijd en lieten nog een tegendoelpunt toe. Als de Lions woensdag ook Oekraïne klopt, zijn ze zeker van groepswinst.

20:43

De tegentreffer heeft de Belgen toch weer wat geprikkeld. De Lions tikken Ierland even tureluurs en proberen het tot twee keer toe vanuit de tweede lijn, maar voorlopig zonder succes. Nog een minuutje te gaan.

20:42

Ierland geeft nog niet op: 2-4

20:41

Doelpunt Ierland: 2-4

Te vroeg gesproken? Ierland blaast de partij weer wat nieuw leven in. Lee Cole lepelt de bal hard in de overbevolkte kleine cirkel. Daar duikt Matthew Nelson - als een duiveltje uit een doosje - op, om de 2-4 alsnog op het scorebord te zetten. Nog zeven minuten te gaan.

20:37

Cruisecontrol

De Red Lions lijken hun voet wat van het gaspedaal te halen. Ze gunnen het balbezit even aan de Ieren, maar die kunnen niet verstoppen dat het vat af is. Zonder al te veel druk en energie te verbruiken, heroveren de Belgen alweer de bal.

20:32

Stockbroekx is alomtegenwoordig en draait goed weg op een harde schuiver van Luypaert. Hij pakt meteen uit met een schot, maar ziet zijn schicht afkaatsen op een Ierse stick. Gevaar geweken.

20:28

Geen tweede doelpunt voor strafcornerspecialist Alexander Hendrickx. Het nummer zestien van de Belgen haalt nog eens staalhard uit, maar deze keer kan de Ierse doelman David Harte de kanonskogel wel opvangen.

20:24

Ierland heeft het moeilijk. De vermoeidheid steekt de kop op en het lijkt te plooien onder de aanhoudende Belgische druk.

Eddy Demarez
20:19

De Ieren laten een uitgelezen kans liggen om de kloof weer wat kleiner te maken. Tot twee keer toe wordt Vanasch onder vuur genomen, maar het Ierse vizier staat duidelijk nog niet scherp. Een volley wordt vanaf drie meter van doel driest naast geknald.

20:16

Belgen komen meteen na de rust met een gelukje op 1-4

20:15

Doelpunt België: 1-4

Klusje geklaard? Het derde kwart is nog maar net op gang gefloten of de 1-4 staat al op het bord. Arthur van Doren haalt uit vanuit de tweede lijn en dwingt de Ieren om de bal richting Stockbroekx te deviëren. Die neemt het cadeautje in dank aan en knalt de bal via een verdediger tegen het net. 

20:03

Red Lions zetten meteen orde op zaken: 1-3

20:02

Doelpunt België: 1-3

Tweede keer, goede keer voor William Ghislain. De aanvaller van de Lions had dit toernooi nog niet gescoord en probeert het nu twee keer via afstand. De eerste keer zonder succes, maar zijn tweede afstandsschot jaagt hij genadeloos in het dak van het doel. De Lions gunnen zichzelf zo toch wat meer ademruimte.

20:01

Foutje in de Belgische verdediging en Ierland scoort de 1-2

20:00

Doelpunt Ierland: 1-2

Tijdens de onderbreking is Ierland erin geslaagd om tegen te prikken. Ben Johnson is de Ierse doelpuntenmaker met dienst. Niet geheel onterecht.

19:57

Livestream

De uitzending op VRT CANVAS gaat zo meteen verder op Ketnet. Je kunt ook in onze app verder blijven kijken met een livestream.

19:55

Hendrickx mikt strafcorner snoeihard binnen: 0-2

19:54

Doelpunt Hendrickx: 0-2

Alexander Hendrickx doet wat Alexander Hendrickx het beste kan: een strafcorner loeihard in doel jagen. Gisteren gebruikten de Belgen heel wat variaties om de Japanners te verrassen, vandaag pakken ze gewoon uit met de gekende formule: 0-2.