Dankzij variatie niet enkel Alexander Hendrickx als wapen op de strafcorner: "Bewuste keuze"

 ma 15 januari 2024 13:09
Alexander Hendrickx kon niet scoren, maar fungeerde ook als bliksemafleider.

De afgelopen jaren rekenden de Red Lions vooral op Alexander Hendrickx om strafcorners om te zetten in goals, maar tegen Japan pakten de Belgische hockeymannen het anders aan. "Maar we zullen zeker nog zijn kaart trekken."

De Red Lions hadden zondag 20 minuten nodig om de ban te breken tegen een stug Japan. Uitgespeelde kansen forceren lukte niet in de beginfase, maar gelukkig kon België rekenen op zijn strafcorner om het slot te ontgrendelen.

 

Opvallend was dat België bij de eerste strafcorner meteen voor een variant koos in plaats van voor het kanon van Alexander Hendrickx. En dat was een bewuste keuze, vertelde doelpuntenmaker Loïck Luypaert. 


"Op het vorige WK hebben we ook tegen Japan gespeeld en toen hadden we het lastig op de strafcorner. We hadden een aantal plannetjes om hun verdediging op de strafcorner open te breken en dat was er een van. Het was zeker een ingestudeerd nummertje."


Naast Luypaert konden ook Cosyns en Boon scoren op een strafcorner. Hendrickx, die de afgelopen EK's en WK's steevast bij de topschutters van het toernooi hoort, zag geen van zijn pogingen in doel verdwijnen. 

 

"Tegen Japan kozen we bewust voor variatie, maar ik ben ervan overtuigd dat we in de loop van het toernooi zeker de kaart van Hendrickx zullen trekken. Dit was nu specifiek tegen Japan, maar we zullen tegen elk land een duidelijk plan hebben", vertelt Luypaert.

"Spitsen hadden zin om score nog uit te diepen"

Naast de variatie op de strafcorner viel ook de gretigheid bij de Red Lions op in de slotminuten. Daarin ging het dankzij goals van Van Aubel (2) en Boon nog van 4-0 naar 7-0.


"Goh, ik denk dat een aantal spitsen er echt zin in had om de score nog uit te diepen", lacht Luypaert. "En als zij er zin in hebben, dan kan het snel en hard gaan. Het was leuk om te zien."

 

Om 19.15 uur vanavond spelen de Red Lions al hun tweede wedstrijd in Valencia, tegen Ierland.

Gerelateerd:

red lions op olympisch kwalificatietoernooi

finale
Spanje België 2-3 verslag
om plaats 3
Ierland Zuid-Korea 4-3
halve finales
België Zuid-Korea 4-0 verslag
Spanje Ierland 2-0  
uitslagen groep A
België Japan 7-0 verslag
Ierland Oekraïne 5-1  
Japan Oekraïne 5-2  
Ierland België 2-4 verslag
België Oekraïne 12-0 verslag
Japan Ierland 0-1  
eindstand groep A
    M W G V +/- ptn
1. België 3 3 0 0 23-2 9
2. Ierland 3 2 0 1 8-5 6
3. Japan 3 1 0 2 5-10 3
4. Oekraïne 3 0 0 3 3-22 0

Het olympisch kwalificatietoernooi vindt plaats in Valencia (Spa). De top 2 van de 2 poules stoot door naar de halve finales. De top 3 van het toernooi met 8 landen plaatst zich voor de Olympische Spelen.