Ga naar de inhoud

Lani Wittevrongel zet zichzelf op de kaart met EK-zilver: "Lotte Kopecky is mijn grote voorbeeld"

 do 11 januari 2024 22:39
Wittevrongel
De meeste dromen zijn bedrog, maar niet die van Lani Wittevrongel.

Amper 19 jaar en bij haar eerste EK baanwielrennen bij de elite al meteen het podium mogen beklimmen: de toekomst oogt rooskleurig voor Lani Wittevrongel. "Hier had ik vannacht van gedroomd, maar ik had nooit gedacht dat het effectief zou gebeuren."

De wijze woorden van Kenny De Ketele

Lani Wittevrongel is voor het grote publiek een nieuwe naam, maar wie haar scratch zag op het EK in Apeldoorn weet dat het niet de laatste keer is dat haar naam over de tongen zal gaan.

 

"Vannacht had ik over een paar scenario's gedroomd, maar ik had niet verwacht dat ik effectief tweede zou worden."

 

Het waren "de wijze woorden van bondscoach Kenny De Ketele" die Wittevrongel het geloof gaven. "Hij zei: "Je weet wat je troef is, gebruik die ook.""

 

"Ik heb geprobeerd zo zuinig mogelijk te rijden. Ik ben nooit echt in de problemen gekomen, ben nooit echt in paniek geweest."

 

Ondanks haar 19 jaar reed Wittevrongel tactisch een perfecte wedstrijd. "Ik had door dat ik de Française (Clara Copponi, red) moest volgen, want ik zag dat die er dicht bij kon zijn vandaag. Ik hoopte haar op het einde nog voorbij te steken, maar het ging heel snel."

Ik heb hier meteen mijn visitekaartje afgegeven. Nu ben ik niet meer onbekend.

Lani Wittevrongel

Met Kopecky als lichtend voorbeeld

Het is geen toeval dat Wittevrongel uitgerekend op de scratch zich voor het eerst op het internationale toneel toont. "Ik werd twee jaar geleden op dat onderdeel Europees kampioene bij de junioren."

 

"Dit was eigenlijk mijn eerste kampioenschap sinds dat EK. Mijn eerste bij de elite en meteen een tweede plaats."

 

"Ik rij de scratch graag, omdat ik er perfect mijn troeven kan uitspelen. Het was pas de 2e of 3e keer dat ik tegen al die grote namen heb gekoerst. Ik heb direct mijn visitekaartje afgegeven, nu ben ik niet meer onbekend."

 

Wittevrongel probeert haar ambities op de piste te combineren met een carrière op de weg, waar ze voor Duolar-Chevalmeire rijdt. "Ik wil die twee in de toekomst op elkaar blijven afstemmen. Lotte (Kopecky) is mijn grote voorbeeld."

Gerelateerd: