Ga naar de inhoud

Lani Wittevrongel (19) pakt bij debuut op EK baanwielrennen meteen zilver op de scratch

 do 11 januari 2024 21:49
Lani Wittevrongel pakt bij haar debuut op een EK meteen zilver.
Lani Wittevrongel pakt bij haar debuut op een EK meteen zilver.

Ook op de tweede dag van het EK baanwielrennen heeft België geoogst, deze keer op de scratch. Na het brons van Jules Hesters gisteren was er nu zilver voor debutante Lani Wittevrongel.

19-jarige Wittevrongel stunt met zilver

De jeugdwerking die al meteen zijn vruchten afwerpt. In de altijd onvoorspelbare scratch mocht Lani Wittevrongel (19) haar debuut maken op een EK. 

 

Het was al snel duidelijk dat die scratch zou uitmonden in een sprint en de Belgische verbaasde vriend en vijand door zich knap staande te houden in het peloton.

 

Alert mee koersend zonder te veel krachten te verspelen en in de slotrondes niet weg te slaan uit de voorste gelederen. De koersintelligentie spatte ervan af.

 

In de absolute eindfase schoof Wittevrongel mee in het wiel van Copponi, waar geen enkele andere renster nog de kracht voor vond.

 

Het goud was dan wel voor de Française, met zilver zorgde onze landgenote al voor een stunt van formaat. De hoogste notering ooit voor België in de scratch op een EK, en dat als 19-jarige!

Wittevrongel schreeuwt het uit na de finish.
Wittevrongel schreeuwt het uit na de finish.

5e plaats voor Belgisch duo in de ploegkoers

Eerder op de avond grepen Fabio Van den Bossche en Lindsay De Vylder net naast de medailles in de ploegkoers. 

 

De Belgen slopen op het goede moment mee in de juiste vlucht en pakten een ronde, alleen waren bijna al hun concurrenten ook alert mee. 

 

Zo gaven de punten bij de sprints onderweg finaal de doorslag en daar konden Van den Bossche en De Vylder net te weinig sprokkelen. 

 

Het werd uiteindelijk een 5e plaats in de eindafrekening, op 8 punten van het brons van Denemarken. Duitsland won voor het 3e EK op een rij goud, voor Frankrijk.

Degrendele en Nicolaes sneuvelen in 1/8e finales

In de middagsessie kwamen 2 Belgische rensters in actie met Nicky Degrendele en Julie Nicolaes op de individuele sprint. Degrendele plaatste zich in de kwalificaties rechtstreeks voor de 1/8e finales, waar ze er nipt uit ging tegen een Poolse. 

 

Nicolaes kwam sterk door de 1/16e finales met de snelste tijd over de 3 heats heen. Maar ook onze 19-jarige landgenote kon zich niet bij de laatste 8 scharen. De sterke Française Gros klopte Nicolaes in de één-tegen-één.

Belgen op 11 januari
discipline renners uitslag
sprint vrouwen: kwalificaties Nicky Degrendele 10e (10"968)
  Julie Nicolaes 18e (11"499)
sprint vrouwen: 1/16e finales Julie Nicolaes naar 1/8e finales (11"678)
sprint vrouwen: 1/8e finales Nicky Degrendele out
  Julie Nicolaes out
ploegkoers mannen: finale Fabio Van den Bossche en Lindsay De Vylder 5e
scratch vrouwen: finale Lani Wittevrongel ZILVER

EK baanwielrennen: donderdag 11 januari

21:55

We moeten nog even geduld hebben om Wittevrongel op het podium te zien verschijnen. Op die manier kan ze het zelf ook nog allemaal even laten bezinken. De ploegkoersmannen mogen eerst hun medailles komen ophalen. 

21:52

Een debuut op een internationaal kampioenschap met een zilveren medaille, Lani Wittevrongel moet er zelf ook even van bekomen. In tranen komt ze bij bondscoaches De Ketele en Carswell. Een medaille voor de jeugdwerking in de duurnummers, nu al! 

21:51

Straf! 19-jarige Lani Wittevrongel spurt naar zilver op de scratch

21:50

En dat op die leeftijd, chapeau!

Renaat Schotte
21:49

Zilver voor Wittevrongel!

Wat een geweldige stunt van de 19-jarige Wittevrongel! Ze schuift prima mee in het wiel van Copponi en blijft daar ook zitten in de eindsprint. Het goud is voor de Française, maar het zilver is zowaar voor Lani Wittevrongel. Ongelooflijk! 

21:48

In het wiel van Copponi, een van de favorietes, schuift Wittevrongel mee in. Nog 2 rondes te gaan. 

21:47

Wittevrongel schuift goed mee naar voor onderin de baan. Onze 19-jarige landgenote houdt zich erg goed staande. Over 4 rondes zit de scratch er al op, we gaan sprinten om de medailles. 

21:45

Nog 10 rondes

Enkele schuchtere uitvalspogingen, meer hebben we nog niet gezien. De vrouwen vertrouwen allemaal op hun eindsprint, zo lijkt het. Wat is die van Wittevrongel waard? 

21:44

De eerste die demarreert is vaak de pineut. Maar soms ook niet.

Renaat Schotte
21:42

Heel even springt Wittevrongel naar de leiding. Richting halverwege koers hebben we nog geen uitvalspogingen gezien. De vrouwen draaien voorlopig zusterlijk rondjes wiel in wiel.

21:40

Nog 7,5 kilometer staan op de teller en Wittevrongel ziet er nog goed uit. Ze rijdt alert mee rond positie 8. 

21:38

Een outsider kan het perfect halen in de scratch als de favorieten het elkaar niet gunnen. Maar evengoed kan een favoriet zelf winnen.

Renaat Schotte
21:36

Gretige start Wittevrongel

Onze jonge landgenote schuift bij de start meteen enkele posities op. Hoe brengt zij het ervan af in deze scratch? 

21:35

Scratch bij de vrouwen

Het afsluitende nummer van de avond is de scratch finale bij de vrouwen. Dat is een koers met een massastart over 10 kilometer (40 ronden). Wie op het einde als eerste over de streep komt, wint het niet-olympische duurnummer. 


De Belgische vertegenwoordigster is Lani Wittevrongel, die op haar 19e debuteert op een EK bij de elite.

21:33

Met tranen in de ogen viert Roger Kluge zijn nieuwe Europese triomf. Samen met Reinhardt zorgt hij voor de 2e Duitse gouden medaille op dit EK, na de vrouwen in de teamsprint gisteren. 

21:31

België is een verdienstelijke 5e met iets te weinig punten onderweg, Duitsland is de verdiende Europese kampioen.

Renaat Schotte
21:29

Duitsland pakt het goud, België strandt op 5

Kluge en Reinhardt hebben het toch nog recht weten te trekken en pakken voor het 3e EK op een rij goud met Duitsland in de ploegkoers. Frankrijk is 2e, Denemarken houdt zijn 3e plaats vast. Portugal sprong in het slot wel nog over de Belgen naar plek 4. 

21:28

Duits duo pakt goud op de ploegkoers, België eindigt 5e