Ga naar de inhoud

Super League lanceert nieuw voorstel: open competitie met 64 clubs, verdeeld over drie competities

 do 21 december 2023 11:57
Komt de Super League er wel met een nieuw voorstel?

De Super League wil het Europese voetbal hervormen met een gloednieuwe competitie voor 64 clubs, verdeeld over een Star, Gold en Blue League. Er wordt meteen ook een vrouwencompetitie gelanceerd in het voorstel.

A22 Sports Management, het bedrijf achter de Super League, heeft meteen na de uitspraak van het Europees Hof van Justitie uitgepakt met een gloednieuw voorstel voor een Europese Super League.

 

De elitecompetitie met 12 topclubs is vervangen door een "open competitie" met 64 clubs bij de mannen, verdeeld over een Star, Gold en Blue League.

 

In de Star en Gold League zitten allebei 16 clubs, die het van september tot april tegen elkaar opnemen in 2 groepen van 8 clubs. Elke deelnemer speelt dus zeker 14 wedstrijden: 7 thuis en 7 uit.

 

In de Blue League mogen 32 clubs deelnemen, verdeeld over 4 groepen van 8. 

 

De top 4 van elke groep in de Star en Gold League en de top 2 van elke groep in de Blue League stoten door naar de kwartfinales, de start van de knock-outfase.

 

De kwartfinales en halve finales worden gespeeld met een thuis- en uitwedstrijd. De finale vindt dan weer plaats in een neutraal stadion.

Stijgers en dalers

Op het einde van het Super League-seizoen worden dus 3 kampioenen gekroond: in de Star, Gold en Blue League, net zoals de UEFA nu de Champions League, Europa League en Conference League heeft.

 

A22 Sports Management maakt er ook een open competitie van: clubs kunnen dus zakken en stijgen. 

 

Elk seizoen zullen de twee rode lantaarns van elke Star League-groep zakken naar de Gold League. De finalisten van de Gold League mogen het volgende seizoen dan weer opstappen naar de Star League. Ook in de Gold League zullen er twee degradanten en twee stijgers zijn.

 

In de Blue League, ten slotte, verdwijnen er na elk seizoen 20 van de 32 clubs uit de competitie. Die clubs zullen worden vervangen op basis van de resultaten in de nationale competities.

 

Hoe dat systeem zal werken, blijft onduidelijk. "Er is nog een verdere dialoog nodig over de precieze details", gaf CEO Bernd Reichart toe.

 

Hij benadrukte wel dat de nationale competities niet in het gedrang zullen komen. Alle Super League-wedstrijden zullen in de week worden gespeeld, niet in het weekend.

Ook een vrouwencompetitie

De Super League lanceert ook een voorstel voor een Europese vrouwencompetitie. Er worden twee competities op poten gezet, een Star en Gold League, met 16 clubs per competitie.

 

Volgens Reichart moet het nieuwe format voor mannen én vrouwen een jonger publiek aantrekken. "Nu zijn er in de Europese competities te veel matchen waar geen interesse voor is", zei hij.

 

"De jonge fans blijven weg en dat lost dit voorstel op. Zeker omdat elke wedstrijd gratis te bekijken zal zijn."

De verschillen met de UEFA-competities

European Super League in een notendop:

3 competities, met stijgers en dalers:

 

  • Star League: 16 clubs
  • Gold League: 16 clubs
  • Blue League: 32 clubs

 

Elke club speelt minstens 14 matchen in de groepsfase:

  • 7 thuis
  • 7 uit

 

Na de groepsfase volgt de knock-outfase, met heen- en terugwedstrijden. De finale vindt plaats op neutraal terrein.

Gerelateerd: