Ga naar de inhoud

Jan Vertonghen open over mentale problemen: "Als ik foto's van toen zie, zie ik dat er iets mis was"

 do 21 december 2023 09:20
Jan Vertonghen in MIDMID.

Lang dacht Jan Vertonghen (36) dat een hersenschudding de oorzaak was van de moeilijkste negen maanden uit zijn carrière. "Maar als ik nu terugkijk, denk ik dat het een mentaal/psychologisch probleem was", vertelt de verdediger van Anderlecht openhartig in de podcast MIDMID van Play Sports.

In april 2019 liep het mis voor Jan Vertonghen in de halve finale van de Champions League met Tottenham Hotspur. Tegen zijn ex-club Ajax kwam de verdediger in een luchtduel hard in botsing met doelman Onana en Toby Alderweireld.

 

De Rode Duivel probeerde nog voort te spelen, maar werd na 39 minuten toch naar de kant gehaald. "Ik had een bloedneus, ik stond wankel op mijn benen, ... Ik voelde me echt niet goed", vertelt Vertonghen in MIDMID.

 

"Ik weet nog dat ik me voor die wedstrijd al niet honderd procent voelde. Er was veel gebeurd in die tijd. De combinatie van die enorme klap en me niet goed voelen, heeft ervoor gezorgd dat ik nog 9 maanden last zou hebben. Het was een rare periode."

 

Vertonghen stond wel snel weer tussen de lijnen. Te snel? De Champions League-finale tegen Liverpool was "overleven", volgens de Rode Duivel. "Ik heb afgeteld naar de 90e minuut, ik was totaal niet aan het genieten. Op de terugweg naar het hotel ben ik zelfs in slaap gevallen op de bus."

Jan Vertonghen kwam in de Champions League hard in botsing met Onana.

Was het alleen maar een fysieke klap of toch een mentale klap? "Alle specialisten zeiden dat het geen hersenschudding was", aldus Vertonghen.

 

"Maar ik voelde me wel heel slecht. Ik kon 8 maanden niet op restaurant gaan, omdat ik de drukte niet kon verdragen. Ik heb het één keer geprobeerd en moest na 10 minuten alweer vertrekken."

 

"Ik viel ook overal in slaap, iets wat normaal nooit gebeurde. Ik dacht eerst dat het allemaal kwam door die botsing. Maar ik voelde ook dat er meer scheelde en bleef erover spreken."

 

"Als ik nu terugkijk, denk ik dat het een mentaal/psychologisch probleem was. Ik was echt anders qua humeur, qua slaappatronen... Als ik nu foto's van die tijd zie, zie ik meteen dat er iets mis is. Mijn ogen staan anders."

 

Toch sprak Vertonghen er toen niet open over. "Mijn contract liep af bij Tottenham. Als ik zou zeggen dat ik mentale problemen had, wist ik niet wat dat zou betekenen voor andere clubs."

Vertonghen: "Ik ben nog altijd bang dat het terug zal komen"

Na gesprekken met een psycholoog begonnen de puzzelstukjes op zijn plaats te vallen. "Toen raakte ik me ervan bewust dat er meer aan de hand was dan een klap op mijn hoofd", vertelt Vertonghen.

 

"Ik had nooit gedacht aan mentale problemen, omdat het allemaal zo verbonden was met die klap."

 

Naar de oorzaak heeft hij nog altijd het raden. "Was het de druk? Ik zou nog altijd graag willen weten wat het was."

 

De coronabreak bracht in elk geval beterschap. "Ik zat toen twee maanden thuis, heb er veel over gesproken en toen is het gekanteld. Nu voel ik me al twee jaar heel goed."

 

"Toch ben ik nog altijd bang dat het zal terugkomen bij een tegenslag, want ik merk dat ik dan snel "down" kan worden. Daarom probeer ik nu ook bezig te zijn met dingen die ik graag doe."

Drie jaar geleden sprak Vertonghen al over die klap in Sporza Thuismatch

Drie jaar geleden sprak Jan Vertonghen bij Ruben Van Gucht in Sporza Thuismatch al over die klap in de halve finales van de Champions League tegen Ajax én de gevolgen ervan.

 

"Veel mensen weten dat niet, maar ik heb daar heel lang heel veel last van gehad: hoofdpijn en duizeligheid. Dat is nu de eerste keer dat ik dat zeg. Ik had niet mogen voortspelen en ik ben in totaal 9 maanden op de sukkel geweest en daarom kon ik niet brengen wat ik wou."

 

"Iedereen dacht dat ik boos was op Mourinho, maar op dat moment kon ik gewoon niet meer. Ik had nog een jaar contract, dus ik moest spelen. Maar als ik speelde, speelde ik slecht. Niet veel mensen wisten dat, dat was mijn eigen keuze, het is geen verwijt naar iemand."

 

"Ik wist gewoon niet wat ik moest doen. Het was wedstrijd na wedstrijd en training na training. Elke keer was er een nieuwe impact. Toen kwam die lockdown en heb ik twee maanden kunnen rusten en daarna was het beter."

Bekijk de volledige Sporza Thuismatch met Jan Vertonghen

Gerelateerd: