Wie volgende zomer een bezoekje wil brengen aan de Olympische Spelen, hoeft niet ver te reizen. Parijs is dichtbij, tenzij je naar het surftoernooi wil kijken. Dan moet je een ticket boeken naar Tahiti. Die verre trip is voer voor controverse en stuit bij de lokale bevolking op nog meer protest door bouwplannen van de organisatie.
Parijs ontvangt volgende zomer de Olympische Spelen, maar voor het surfen wordt er uitgeweken naar Tahiti.
"Frankrijk is nochtans het surfmekka van Europa", bevestigt ex-surfprof en uitbater van surfclub Surfers Paradise in Knokke Frank Van Leenhove.
"Maar men moet uitwijken naar het zuidelijk halfrond, want daar begint het swellseizoen in mei, juli en augustus. Daar rekenen ze op golven en met Tahiti hebben de Fransen er een ex-kolonie."
Teahupoo, op zo'n 15.000 kilometer van Parijs, biedt een uitweg. "Het is een unieke, maar ook dodelijke golf die breekt op een vlijmscherp en heel ondiep koraalrif."
"Valpartijen hebben er kwalijke gevolgen en die golf, waarbij de surfers ettelijke seconden in de tube verdwijnen, is slechts voor enkelingen op de wereld gemaakt."
De organisatie van de Spelen is daarom van plan om er een jurytoren voor de pers en juryleden te bouwen, maar de lokale surfers vrezen dat er beton gestort zal worden op het rif en dat er beschadiging zal zijn.
Heeft het protest bij de surfers dan te maken met die omstandigheden? "De golf breekt op een rif diep in de zee. Je moet er dus met een boot of jetski naartoe."
"De organisatie van de Spelen is daarom van plan om er een jurytoren voor de pers en juryleden te bouwen, maar de lokale surfers vrezen dat er beton gestort zal worden op het rif en dat er beschadiging zal zijn."
"Die toren kan de golven ook verstoren en wat gebeurt er na de Spelen met de toren? Er is dus heel wat protest."
"Er wordt een boycot onder de surfers georganiseerd"
Niet bouwen is volgens de organisatie geen optie. "Vanop het strand kan de jury de wedstrijd niet volgen en kan de pers niet filmen."
"Maar er is een wereldwijde oproep aan de geselecteerde surfers om hun deelname af te zeggen. Er wordt een boycot georganiseerd."
"In het verleden is er al heel wat protest geweest toen surfen olympisch werd. Voor velen is het een lifestyle, een religie."
"Ze zien het niet als iets competitiefs. Voor hen past het niet in het rijtje met olympische sporten."