Ga naar de inhoud

UEFA Champions League klassement

ploegptnmm+m-m=d+d-
1
FC Barcelona
12
6
4
2
0
12
6
2
FC Porto
12
6
4
2
0
15
8
3
Shakhtar Donetsk
9
6
3
3
0
10
12
4
Antwerp
3
6
1
5
0
6
17
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
FC Barcelona
0
0
0
0
0
0
0
2
FC Porto
0
0
0
0
0
0
0
3
Shakhtar Donetsk
0
0
0
0
0
0
0
4
Antwerp
0
0
0
0
0
0
0
ploegptnmm+m-m=d+d-
1
FC Barcelona
0
0
0
0
0
0
0
2
FC Porto
0
0
0
0
0
0
0
3
Shakhtar Donetsk
0
0
0
0
0
0
0
4
Antwerp
0
0
0
0
0
0
0

Was deze Champions League een vergiftigd geschenk voor Antwerp? "Neen, maar het kwam te vroeg"

 wo 29 november 2023 11:58
Antwerp ging ook gisteren onderuit in Europa.

0 op 15 na 5 speeldagen: de kennismaking met de Champions League heeft Antwerp nog eens hard met de neus op de feiten gedrukt. En toch blijft Stamnummer 1 met gemengde gevoelens achter, zo benadrukken ex-spelers Patrick Goots en Cisse Severeyns. "Ze betalen leergeld en dat is logisch, maar Antwerp kan hier op korte termijn al baat bij hebben."

Patrick Goots was gisteren aanwezig in Hamburg en zag ondanks de 1-0-nederlaag toch een Antwerpse zege.

 

"De fans van Antwerp waren weer geweldig in dat prachtige stadion. Ze waren met zo'n 4.000 aanwezig en ze namen duidelijk de bovenhand. Ze hebben de voorbije speeldagen echt indruk gemaakt!"

 

Dat hebben de spelers van de Belgische kampioen dan weer iets minder gedaan. Of zijn we nu te streng? "Ik zou niet zeggen dat deze campagne een vergiftigd geschenk is geworden voor Antwerp", stelt Goots.

 

"De resultaten vallen tegen, maar het had er ook anders kunnen uitzien. Dan denk ik vooral aan die thuismatch tegen Sjachtar, maar ook aan de verplaatsingen in Porto en tegen Sjachtar."

 

"Uiteraard hebben de supporters genoten, vooral van de uitmatchen. En ook de spelers zijn trots dat ze Champions League gespeeld hebben, maar het verhaal van "net niet" klopt dus ergens wel."

 

"Al moet ik toegeven dat veel spelers op hun limieten gebotst zijn. De Champions League is nog altijd 2 à 3 verdiepingen hoger dan de Belgische competitie."

 

"Dan moet alles meezitten, want je ontmoet de beste spelers en teams met veel meer ervaring. Daar heeft Antwerp een prijs voor betaald."

Veel spelers zijn op hun limieten gebotst in deze campagne, al klopt het verhaal van "net niet" wel.

Patrick Goots

Een vergiftigd geschenk, het is een stelling die ook Cisse Severeyns niet deelt. "Neen, want je hebt sowieso de financiële meerwaarde van de kwalificatie en dit doet ook iets met de uitstraling van de club."

 

"Akkoord, dat laatste kan je langs 2 kanten bekijken. Je bent het kneusje, maar deze jonge ploeg heeft veel ervaring opgedaan. Ze hebben zich in een uitstalraam kunnen plaatsen. Daar haal je ook waarde uit, sportief en financieel."

 

Wordt Antwerp dan een winnaar op lange termijn? "Ja, maar ook al op korte termijn. Denk aan de aanvoerdersband van Arthur Vermeeren. Die zal wel snel zijn transfer realiseren."

 

"Het zou jammer zijn als achteraf blijkt dat deze campagne je veel punten in de competitie heeft gekost, maar je moet de lessen ook meenemen. En andere Belgische concurrenten overleven wel in Europa. Dat kan dan weer een nadeel zijn voor hen."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Tegen Barcelona moet er toch nog een galamatch volgen"

Is deze kern dan te zwak voor voetbal op het hoogste Europese toneel? Patrick Goots zalft en wijst ook op de vele geblesseerden en geschorsten die Antwerp de voorbije weken parten hebben gespeeld.

 

"Voor veel spelers was de Champions League inderdaad momenteel een stapje te hoog en die afwezigen moet je collectief proberen op te vangen. Maar kijk naar gisteren: er zaten slechts 7 wisselspelers op de bank, bij wie 2 keepers. Dat zegt ook iets."

 

"Manager Sven Jaecques zei deze zomer al dat het niet opportuun was om 4 à 5 spelers te halen louter voor deze Champions League, maar ik denk dat ze toch gehoopt hadden om tijdens de laatste dagen van de mercato nog iemand te halen. Dat is niet gelukt."

 

Op de vraag of de kern te klein is, hoeft Goots niet lang na te denken. "Ja, sowieso. En die krappe kern zie je al van in september tot nu. Je hebt bijna altijd dezelfde ploeg, of toch 8 à 9 vaste spelers. Die Europese nederlagen neem je op mentaal vlak ook altijd mee naar het weekend."

 

"Het is voor Antwerp belangrijk dat het nu die laatste matchen voor de winterstop wint en zeker volgende week woensdag in de beker. De Cup leeft echt bij de fans."

 

"En na nieuwjaar heb je de Europese belasting niet meer. Voor spelers als Arthur Vermeeren zal de winterstop deugd doen. Dan kunnen zij de batterijen opladen."

Voor de Champions League zei Marc Overmars al dat dit eigenlijk te vroeg kwam in het proces van Antwerp. Dat zijn geen loze woorden geweest.

Patrick Goots

Op 13 december volgt nog een laatste optreden. FC Barcelona komt dan naar de Bosuil. "Toen ik zag dat ze op achterstand waren gekomen tegen Porto, was er toch wat paniek. Maar oké, ze zijn door en dat scheelt al een slok op de borrel."

 

"Maar Barcelona zal niets weggeven. Er is te veel geld mee gemoeid en over groepswinst is er ook nog geen beslissing. Men spreekt wel over een eventuele B-ploeg, maar ook die spelers zullen zich willen bewijzen. Dat wordt zeker geen verzwakking."

 

"Voor de spelers en fans van Antwerp moet het alleszins een galamatch worden", besluit Goots, die nog eens terugdenkt aan de woorden van Marc Overmars, directeur voetbalzaken bij The Great Old.

 

"Voor de Champions League zei hij al dat dit eigenlijk te vroeg kwam in het proces van Antwerp. Dat zijn geen loze woorden geweest."

 

"Het is inderdaad allemaal wat te snel gegaan, maar anderzijds laat je dit niet liggen. Als je verliest tegen AEK Athene, dan speel je Europa League en dat zou misschien beter geweest zijn, maar als sportman ga je altijd voor het hoogste. En nogmaals, met wat meer geluk had Antwerp ook 4 of 5 punten kunnen pakken."

 

"Overmars heeft gelijk omdat Antwerp zich dit jaar niet heeft versterkt", rondt Severeyns af. "Onderschat ook het vertrek van Calvin Stengs niet, toch een echte aderlating."

 

"Overmars wist wat hij zei want hij kende het potentieel van deze groep. Je betaalt dus leergeld, maar dat is logisch en dat is geen schande. Antwerp is niet de enige Belgische ploeg die dit meemaakt en die andere clubs stonden toen al veel verder dan waar Antwerp nu staat."

Gerelateerd: