UEFA Champions League - speeldag 5 - 28/11/23 - 18:45
12'
Mykola Matviyenko
12'
1 - 0

Antwerp is definitief uitgeteld in de Champions League. Ondanks een verdienstelijke wedstrijd tegen de geslepen Oekraïners van Sjachtar Donetsk, zag het zijn hoop al na 10 minuten in rook opgaan. Een beresterke Butez hield The Great Old in de wedstrijd, Alderweireld zag zijn ultieme gelijkmaker in de laatste minuut nog gered worden.

Die frustrerende 0 moest en zou  Antwerp tegen Sjachtar Donetsk wegvegen. Enkel zo zou het nog een waterkansje op Europese overwintering maken.

Maar de hoop van The Great Old kreeg al snel een ferme deuk. Zoals wel vaker in deze Champions League-campagne begon The Great Old opnieuw vol enthousiasme aan zijn wedstrijd, maar die schijnbaar onbreekbare spirit leverde hen ook vandaag weinig op.

Integendeel: deze keer moest Antwerp een eerste teleurstelling al na een dikke tien minuten verwerken. Na een ongelukkige handsbal van Bataille, kopte de (te) vrije Sjachtar-verdediger Matviënko de 1-0 op vrije trap binnen.

Na die domper even van zich af te schudden, zette Antwerp zijn voet wel opnieuw naast die van zijn technisch iets sterkere tegenstander.

Met dank aan een beresterke Butez, die twee loeiharde afstandsschoten met een knappe parade tegen de lat kon tikken. De doelman van The Great Old gunde zichzelf zo de ultieme revanche voor zijn heenwedstrijd, waar hij twee keer pijnlijk in de fout ging.

Zelf kon The Great Old ook dreigen via Balikwisha en Janssen, maar de onverzettelijkheid die Antwerp miste bij zijn tegendoelpunt, toonden de Oekraïners wel. Ze gooiden - tot ongeloof bij de Antwerpenaren - hun lijf en leden tot twee keer toe goed voor de bal.

Dat Alderweireld hulp aan de hemel leek te vragen, zei alles: toch niet opnieuw?

Alderweireld richtte zich tot hogere krachten.

Maar zijn smeekbedes zouden niet aangehoord worden.

Na een frustrerende slotfase, waar Sjachtar alle tijdrek-trucjes bovenhaalde en invaller Ejuke voor de nodige stroomstoten zorgde, zou Antwerp nog volledig door elkaar worden geschud tijdens een rollercoaster van emoties in de toegevoegde tijd.

Eerst redde metronoom Arthur Vermeeren de 2-0 nog van de lijn, om dan exact hetzelfde met de potentiële 1-1 te zien gebeuren.

Na een actie van Balikwisha rolde de bal voor de voeten van Toby Alderweireld - symbolischer zou een eerredder niet worden -, die uitstekend wegdraaide en meteen uithaalde, maar ook zijn schot werd door de onverzettelijke Oekraïners geblokt.

Antwerp zag zijn Europese overwintering zo tevergeefs ter aarde storten.

20:42
20:41
Shakhtar Donetsk
20:40

EINDE: 1-0

Geen eerste punten voor Antwerp in de Champions League. Ondanks een verdienstelijke wedstrijd tegen de geslepen Oekraïners van Sjachtar Donetsk, zag het zijn hoop al na 10 minuten in rook opgaan. Een beresterke Butez hield The Great Old in de wedstrijd, Alderweireld zag zijn ultieme gelijkmaker in de laatste minuut nog gered worden.

90+6'
90+5'

Bijna Alderweireld!

Antwerp prikt meteen tegen via Balikwisha, die de bal in de grote rechthoek tot bij Alderweireld brengt. De verdediger van Antwerp draait goed weg, maar ziet de ultieme gelijkmaker gered worden door de doelman.

90+4'
90+1'

89'
89'
87'

Sjachtar vergeet Antwerp de doodsteek toe te kennen. Vermeeren kan nog een bal van de lijn halen in de allerlaatste minuut. Kan Antwerp dit foutje afstraffen?

85'

Ejuke heeft al een uitstekende invalbeurt achter de rug. Vooral zijn dribbels zorgden voor een stroomstoot bij Antwerp. Maar koppen lijkt minder zijn specialiteit. Op voorzet van Bataille kan de flankaanvaller vrij naar de goal koppen, maar hij knikt slapjes naast.

83'

Nog vijf minuten op de klok. Is het geluk in de Champions League eindelijk nog eens aan de zijde van Antwerp? The Great Old probeert alvast een slotoffensief in elkaar te timmeren.

83'
79'

Onverzettelijk Sjachtar

Antwerp komt nog eens snuffelen aan de goal van Sjachtar. Na een goede combinatie rolt de bal voor de voeten van Vermeeren, die niet twijfelt en meteen uitpakt met een harde knal. Maar opnieuw gooien de spelers van Sjachtar hun lijf en leden voor de bal. Gevaar geweken.

76'
75'

Sjachtar speelt het spelletje. Het drukt het tempo, lokt foutjes uit en probeert de Antwerp-spelers zo - in hun hoofd en in hun spel - te provoceren. Deze wedstrijd heeft een doelpunt nodig.