Twee weken na de onverhoopte triomf gaat het leven stilaan weer zijn gewone gangetje. Of toch niet? Wereldkampioenen Joppe Van Langendonck en Kyan Vercauteren hebben zichzelf flink aan het denken gezet. Kiezen ze vol voor hun olympische droom op het strand, of haalt hun passie voor volleybal in de zaal het? Sportweekend voelde het duo aan de tand.
"Ik denk dat er wel wat veranderd is, maar we voelen ons niet anders."
Twee weken na de wereldititel in Thailand kunnen Kyan Vercauteren en Joppe Van Langendonck het stilaan geloven. Genieten van de aandacht deden ze met volle teugen met heel wat huldigingen.
"Ik zie hen plots overal verschijnen", merkt ook coach Rik Donckers op. Hij kan de trots op zijn jongens nauwelijks verbergen. "Ze zijn geweldige ambassadeurs van onze sport en leggen het goed uit."
Maar er is ook een keerzijde aan de medaille: waar gepresteerd is, worden ook verwachtingen voor de toekomst gecreëerd.
"Iedereen gaat voortaan een wedstrijd tegen de wereldkampioen anders benaderen. Maar daar gaan ze redelijk nuchter mee om", weet de coach.
"Het zijn rustige jongens, geen tafelspringers."
Roeselare of het strand in LA?
Die rustige jongens hebben zich wel naar een dilemma gevolleybald door hun knalprestatie in Thailand.
Beiden actief in Liga B, delen ze ook nog eens een passie voor het zaalvolleybal. Dat betekent 2 à 3 keer trainen in de week en een dag in het weekend opofferen om wedstrijd te spelen.
Kan dat de olympische droom van LA 2028 niet dwarsbomen? "De combinatie is onmogelijk als ze de top willen halen", oordeelt Donckers.
"Tja ... Als je in de winter wil blijven beachen, kun je niet op het hoogste niveau spelen in de zaal", beseft ook Joppe Van Langendonck nu al.
Ik verkies een internationale beachcarrière boven een bij Roeselare.
Wordt het stilaan tijd om een keuze te maken met het hoofd en het hart?
"Ik kies sowieso voor beachvolleybal. Dat is voor mij de mooiere sport van de twee", zegt Van Langendonck meteen. Zijn duopartner twijfelt. "Voor mij heeft het beste project voor mijn volledige carrière de voorkeur."
Concreet, dan maar: als Roeselare of Maaseik morgen bellen, wat krijgt dan de voorkeur? "Dat zou straf zijn", lachen de wereldkampioenen.
Al heeft Van Langendonck een duidelijk antwoord klaar. "Ik ga toch altijd eerst het beachprogramma bekijken voor ik andere opties overweeg. Ik verkies een internationale beachcarrière boven een bij Roeselare."
Ook Vercauteren droomt nét iets meer van het strand in Los Angeles op de Spelen van 2028. "Een mooie locatie om te beachen, hè", gniffelt hij.
"Als we dat willen halen, zal het toch met een project en dus ook financiële steun van de bond moeten zijn. Met z'n tweetjes gaan we er niet raken."
En dus ligt de bal eerst in het kamp van de geldschieters.