Ga naar de inhoud

Op eigen kosten naar de wereldtitel beachvolleybal bij de beloften. Dat huzarenstukje klaarden Kyan Vercauteren en Joppe Van Langendonck afgelopen week. Nu dromen ze met ondersteuning van de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles.  "Dat olympische traject is niet te onderschatten."

De wereldtitel van Kyan Vercauteren en Joppe Van Langendonck was geen toevalstreffer, maar kwam wel onverwacht. Ook voor de Belgische volleybalbond. "Beachvolleybal is aan het boomen", zegt Dries Koekelkoren, head of Beach Volleyball bij Volley Belgium en coördinator beachvolleybal bij Volley Vlaanderen.

 

"Door de coronapandemie moesten heel wat teams naar buiten en leerden ze beachvolleybal kennen. We hebben geprobeerd om daar op in te spelen door knowkow te verspreiden en te investeren in infrastructuur."

 

Op topsportvlak staat beachvolleybal in België niet helemaal in de kinderschoenen. "Pioniers Liesbeth Mouha en Liesbet Van Breedam behaalden een mooi resultaat op de Olympische Spelen in Peking", zegt Koekelkoren, die zelf samen met Tom van Walle net niet in Rio en Tokio geraakte.

 

"In die periode hebben we vanuit de federatie de topsportschool beachvolleybal opgestart. We zijn nu drie jaar bezig om jongeren op te leiden en klaar te stomen voor het internationale circuit." Maar tot die jongeren behoren Vercauteren en Van Langendonck niet. "Ik was net een jaar te oud", vertelt Vercauteren. "Wij zitten niet aan de topsportschool, maar trainen wel mee."

Het is heel belangrijk dat er geen stappen worden overgeslagen. Jeugdteams moeten beseffen van waar ze komen, zodat ze het niet vanzelfsprekend vinden dat alles voor hen geregeld wordt.

Dries Koekelkoren

De infrastructuur is er dus al, maar het financiële plaatje is in België vaak nog een struikelblok. Zo moesten Vercauteren en Van Langendonck crowdfunding opstarten om op het WK te geraken.

 

"Nadat we dit hebben laten zien, mag er wel meer komen. Ik snap dat ze sceptisch waren in het begin, maar nu moeten ze beseffen dat we potentieel hebben."

 

Die boodschap heeft Dries Koekelkoren gehoord, maar hij ziet twee kanten aan het verhaal. "Enerzijds moeten we als federatie zo goed mogelijk voorbereiden om het volledige pakket te coveren. Anderzijds was het een bewuste keuze om vanuit de jeugd te starten."

 

"Het is heel belangrijk dat er geen stappen worden overgeslagen. Jeugdteams moeten beseffen van waar ze komen, zodat ze het niet vanzelfsprekend vinden dat alles (hotels, trainers en scouts) voor hen geregeld wordt."

 

"Eerst de basis goed installeren en zo op middellange en lange termijn actief zijn op EK's, WK's en Olympische Spelen. In een ideale wereld heb je dan een "flagship team" op de World Tour dat de jeugd kan inspireren." 

"Olympische traject is niet te onderschatten"

Want na de onverwachte triomf lonken Vercauteren en Van Langendonck al een beetje naar de Olympische Spelen. De Zweden Ahlmann en Helvig pakten een jaar na de wereldtitel bij de beloften al de Europese titel bij de grote jongens.

 

"Zweden is een ander verhaal dan het onze,  hun project liep al vijf jaar terwijl het voor ons onverwacht kwam. Maar als we volgend jaar met een voltijds programma kunnen starten, dan hoop ik dat we in de komende jaren kunnen doorstromen naar de wereldtop."

 

"Iedereen spreekt altijd over de Olympische Spelen, maar dat olympische traject is niet te onderschatten", waarschuwt Koekelkoren. "Parijs 2024 komt sowieso te vroeg. Je moet je bij de top 16 van de wereld scharen en daar heb je aantal jaar voor nodig."

 

"Maar ik geloof dat dat kan met een goeie structuur én met spelers die zich willen engageren om fulltime bezig te zijn met beachvolleybal en die World Tour gaan spelen, want daar moeten de punten verdiend worden." Dat is dan iets voor Los Angeles 2028.

 

"Het is wel een doelstelling", geeft Vercauteren toe. "Los Angeles 2028 is een droom."

Gerelateerd: