Ga naar de inhoud

Elke Vanhoof roept hulp in om pechjaar met olympisch ticket af te sluiten: "Ik maakte mijn trainingsschema's zelf"

 ma 27 november 2023 23:00

De vaandeldraagster van het Belgische BMX'en, Elke Vanhoof (31), mikt ondanks een moeilijk jaar op een derde deelname aan de Olympische Spelen. Daarvoor heeft ze de Franse topcoach Mickaël Violain onder de arm genomen. "Ik heb nu alles wat ik nodig heb", klonk het.

Het is vooralsnog niet het jaar van Elke Vanhoof geweest.

 

In juni liep de bekendste Belgische BMX'er een drievoudige breuk van haar wervelkolom op tijdens de wereldbekermanche in het Nederlandse Papendal.

 

"Er volgde een revalidatie van acht weken. Zo heb ik onder meer het EK en het WK gemist, wat heel jammer was", vertelde Vanhoof op het Road to Paris Event van Belgian Cycling in Brussel.

 

"In september en oktober heb ik toch nog wereldbekers kunnen rijden in het Franse Sarrians en het Argentijnse Santiago del Estero, al werd ik daar wel geplaagd door een voedselvergiftiging."  

De pijnlijke valpartij van Vanhoof.

Op de Spelen van 2016 (Rio) werd Vanhoof zesde, in 2021 (Tokio) elfde. Parijs 2024 is haar hoofddoel komend seizoen. "Het is het hoogst haalbare voor elke atleet. Ik heb er zeker mijn zinnen op gezet."

 

Al beseft Vanhoof dat kwalificatie niet evident wordt. De eerste tien landen op de olympische ranking vaardigen BMX'ers af. België is voorlopig 12e, op 435 punten van de tiende plaats.

 

"Als je een wereldbeker wint, krijg je 500 punten. Op het WK in het Amerikaanse Rock Hill (12-18 mei) is dan nog een ticket te behalen voor een land dat nog geen quotaplaatsen heeft via de landenranking", legt Vanhoof uit.

 

"Het komt er nu voor mij op aan om blessurevrij te blijven en dan zie ik het wel lukken. Het is wel een nadeel dat ik de enige eliterenster ben in België, terwijl veel landen er twee of drie hebben."   

De combinatie van piste en BMX zal nu niet meer lukken in aanloop naar de Spelen. 

Elke Vanhoof

Vanhoof heeft afgelopen week getraind in het Saint-Quentin-en-Yvelines BMX Stadium, waar de olympische wedstrijden plaatsvinden.

 

"In 2018 vond er een wereldbeker plaats, ik werd er toen derde en vijfde. Het parcours ligt me dus echt wel." Tijdens het olympisch testevent (4-7 april) kan ze alvast nog eens kennismaken met het parcours.   

 

Sinds de wereldbekermanches van begin oktober in Santiago del Estero wordt Vanhoof ook getraind door de Franse topcoach Mickaël Violain.

 

"Tot voor kort maakte ik mijn trainingsschema's zelf, en dan was er wel een coach op de wedstrijden. Maar nu wil ik alles op alles zetten voor de Spelen en geen twijfels hebben. We overleggen wel, maar Mickaël heeft het laatste woord. Ik heb nu alles wat ik nodig heb."   

 

Vanhoof maakt sinds dit jaar deel uit van het Belgische sprintteam op de piste. "Ik maakte echt veel progressie in het baanwielrennen, terwijl ik in het BMX'en veeleer kleine stapjes zet. De combinatie van piste en BMX zal nu niet meer lukken in aanloop naar de Spelen. Maar ik ben wel benieuwd naar wat ik nog op de piste kan realiseren na Parijs."  

Gerelateerd: