Ga naar de inhoud

VS plukt succescoach Emma Hayes weg bij Chelsea en maakt haar best betaalde vrouwencoach ter wereld

 wo 15 november 2023 11:10
Vorig jaar pakte ze de titel met een recordaantal punten.
Emma Hayes won 6 titels en 5 FA Cups in 11 seizoenen met Chelsea.

De Amerikaanse vrouwenvoetbalploeg wil weer aanknopen met de successen van weleer en rekent daarvoor op Emma Hayes, de 47-jarige Britse die 13 trofeeën won in 11 seizoenen bij Chelsea. Hayes maakt het seizoen in Engeland nog af. Ze zal in Amerika evenveel verdienen als de coach van de VS-mannen: 1,6 miljoen dollar (1,47 miljoen euro) per jaar.

De vrouwen van de Verenigde Staten wonnen in 2015 en 2019 het WK. Als titelverdediger gingen ze er deze zomer down-under evenwel al in de 1/8e finales uit. De viervoudige wereldkampioen was nog nooit onder de 3e plaats beland.

Dat kostte Vlatko Andonovski, die sinds oktober 2019 aan het roer stond, de kop. In zijn zoektocht naar een nieuwe kapitein om het schip recht te trekken belandde de Amerikaanse bond over de plas in Engeland bij een van de meest succesvolle vrouwencoaches ter wereld.

Hayes was in de voorbije 11 seizoenen bij Chelsea goed voor 13 trofeeën, waaronder 6 titels en 5 FA Cups. In 2020 verloor ze de finale van de Champions League.

De Britse is de 10e fulltime hoofdcoach bij het VS-vrouwenteam, de 4e vrouw. Hayes keert zo terug naar het land waar ze in 2001 haar trainerscarrière begon. 

Ze zal 2 maanden voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs afreizen naar de Verenigde Staten. Daar mikt ze op goud. In tussentijd neemt Twila Kilgore, assistente onder Andonovski, de honneurs waar als interim-coach.

(lees voort onder foto)

1,47 miljoen euro

 "Ik voel me vereerd om de kans te krijgen om het geweldigste team uit de voetbalgeschiedenis te trainen", stelt Hayes. "Dit is voor mij een droom die uitkomt."

De job legt haar ook geen windeieren. Ze zal in de VS evenveel verdienen als de bondscoach bij de mannen, Gregg Berhalter. Met 1,6 miljoen dollar per jaar wordt ze de best betaalde vrouwentrainster ter wereld.

Ter vergelijking: de Nederlandse Sarina Wiegman, die Engeland vorig jaar naar de Europese titel leidde en dit jaar de WK-finale verloor van Spanje, verdient in Engeland 400.000 pond (459.500 euro).

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.