Ga naar de inhoud

Profiteert België van 'Parijs-effect' op Paralympische Spelen? "We verwachten een stormloop"

 vr 10 november 2023 06:59
Belek
De Belgische paralympische atleten zijn op stage in Turkije. Hier ziet u zwemmer Sam de Visser.

Nog minder dan 10 maanden tot de Paralympische Spelen in Parijs. Bij het Belgisch Paralympisch comité is het vertrouwen er dat het succesvolle Spelen zullen zijn: "De impact van supporters zal enorm zijn."

Als we de Paralympische Spelen van 1980 in Arnhem in Nederland even buiten beschouwing laten (het evenement had toen nog niet de huidige omvang) dan wordt Parijs 2024 een nooit geziene kans voor de Belgische fans om erbij te zijn.

 

"De impact van de supporters zal enorm zijn", zegt Marc Vergauwen, voorzitter van het Belgisch Paralympisch Comité (BPC). "We verwachten een stormloop."

 

Die stormloop zou gepaard moeten gaan met sportief succes. "We willen minstens de 15 medailles van Tokio 2020 evenaren."

We willen minstens de 15 medailles van Tokio evenaren.

Marc Vergauwen (voorzitter BPC)

Marc Vergauwen nam een jaar geleden de fakkel als voorzitter over van Anne D'Ieteren. De nieuwe voorzitter wil sterker inzetten op jongeren. Daarom werden heel wat jonge atleten meegenomen op stage in Belek, die momenteel plaatsheeft.

 

"We hopen hiervan vanaf 2028 de vruchten te kunnen plukken", zegt Vergauwen.

 

Het is opnieuw een stap die gezet wordt in de verdere professionalisering van de paralympische sport in België.

 

"Die professionalisering is begonnen in 2008. Tot dan gebeurde alles door vrijwilligers. Nu zetten we in op gediplomeerde coaches, kinesisten en fysiotherapeuten. En dat heeft ook tot resultaat geleid. Van 1 medaille in Peking tot de 15 in Tokio, het aantal is gestaag gestegen."

Vergauwen
Marc Vergauwen

"Al veel meer tickets verkocht dan vroeger"

Ook Guillaume Gobert, de verantwoordelijke marketing en communicatie van het BPC, gelooft in de kansen van de Belgen.

 

"We hebben er opnieuw een succesvol jaar op zitten met 26 medailles op EK’s en WK’s. We willen dan ook minstens even goed doen als in Tokio."

 

En daarvoor rekenen ze dus op de massale steun van het thuisfront: "Het is een unieke kans om er bij te zijn. We hebben al veel meer tickets verkocht dan vroeger."

 

"Exacte gegevens van hoeveel tickets er al verkocht zijn aan Belgen, zijn er nog niet.  Internationaal zijn er al wel verschillende disciplines uitverkocht.”

 

Naar analogie van de Olympische Spelen zal er in Parijs ook een Belgian House zijn, een extra troef om de Spelen ter plaatse te gaan beleven.

Gerelateerd: