Ga naar de inhoud

Dartel veulen van 40 jaar, nachtmerrie van Club-defensie en beenharde spil: de wapens van Porto tegen Antwerp

 wo 25 oktober 2023 12:12
Pepe, Galeno en Varela.
Porto-spelers Pepe, Galeno en Varela.

Een gewaarschuwd man is er twee waard. Antwerp staat stilaan voor de match van de waarheid, wil het nog een rol van betekenis spelen in de Champions League. Dan weet The Great Old maar beter wie er het veld zal betreden bij Porto. Van een bijna-legendarische verdediger tot een talentvolle doelman, dit zijn de namen om in de gaten te houden vanavond.

Dartel veulen met 40 jaar op teller

Meermaals afgeschreven, maar nog steeds niet weg te denken uit de voetbalwereld.

 

Pepe maakte in 2002 (!) zijn profdebuut in het hart van de defensie. Op zijn veertigste vertoeft hij daar nog steeds. Net op tijd is hij hersteld van een kuitblessure, is hij klaar om Vincent Janssen het leven zuur te maken.

 

Want, vergis u niet. De Portugese verdediger heeft zijn houdbaarheidsdatum nog niet overschreden. Dat bewijzen beelden van eerder dit jaar: een sprint waar menig leeftijdsgenoot jaloers op zou zijn.

 

Combineer dat met de jarenlange ervaring op topniveau bij Real Madrid en Antwerp weet dat hem passeren geen evidentie wordt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Nachtmerrie van Club-verdediging

Wenderson Rodrigues do Nascimento Galeno. Of om het kort te houden: Galeno. 

 

De naam die – op een dag na – een jaar later Brandon Mechele alsnog nachtmerries bezorgt. De lichtvoetige linksbuiten scoorde niet in de 0-4-pandoering in Jan Breydel. Wel tolde hij de Club-defensie tureluurs met zijn dribbels.

 

Een troost voor blauw-zwart: niet enkel zij zagen af tegen de Braziliaan.

 

In de 1/8e finales van vorig jaar kreeg Denzel Dumfries, rechtsachter bij Inter, het taakje "mandekker op Galeno" toebedeeld. Dat leverde uitzonderlijke beelden op. De Nederlander trok in een verloren duel plots de broek uit van zijn tegenstander.

 

En ook op de openingsspeeldag was er geen houden aan de Braziliaan. Hij legde eigenhandig Sjachtar over de knie met twee goals en een assist. Antwerp is alvast gewaarschuwd.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Doelman met hoogste marktwaarde

Een goudmijn uit de eigen opleiding.

 

Doelman Diogo Costa heeft op zijn 24e al heel wat ervaring op het allerhoogste niveau. De 18-voudige international promoveerde in 2019 naar de eerste ploeg van FC Porto en was sindsdien een zekerheid.

 

Dat levert hem de hoogste geschatte waarde  –  45 miljoen euro – van alle doelmannen op volgens de gespecialiseerde site Transfermarkt. Hij deelt die statistiek evenwel met Thibaut Courtois, PSG-doelman Gianluigi Donnarumma en Fransman Mike Maignan (AC Milan).

Diogo Costa is een zekerheid in doel bij Porto.

Beenharde spil in belangstelling van Barça

Afgelopen augustus maakte hij de overstap van Boca Juniors, nu al staat Alan Varela op de radar van het grote FC Barcelona.

 

De 22-jarige Argentijn heeft alles wat een moderne verdedigende middenvelder moet hebben: techniek, inzicht en kracht. Daarenboven deinst hij niet terug voor een stevige tackle.

 

Omdat Barça, tegenstander van Porto op speeldag 2, nog geen waardige vervanger heeft gevonden voor Sergio Busquets, klinkt zijn naam almaar luider in Catalonië. Ook Liverpool zou aan zijn mouw trekken.

Alan Varela (l) staat op de radar bij FC Barcelona.
Gerelateerd: