Ga naar de inhoud

Dé vraag na verhaal Ingebrigtsens: kan vader ook coach zijn? Jacques Borlée: "Veel risico's, één voordeel"

 za 21 oktober 2023 12:20
Jacques Borlée geeft advies aan zijn zoon Dylan.

Kan een vader ook een goede coach zijn? Die vraag werpt de getuigenis van de broers Ingebrigtsen op. De Noorse atleten braken met hun vader/coach vanwege  fysieke en mentale mishandeling. Jacques Borlée, die zelf jarenlang zijn kinderen trainde, ziet één groot voordeel: "Liefde is de beste doping."

De getuigenis van de broers Ingebrigtsen over de fysieke en psychische mishandeling laat niemand in de atletiekwereld onberoerd. Zeker ook niet Jacques Borlée, die zelf al jarenlang zijn zonen Kevin, Jonathan en Dylan Borlée en vroeger ook dochter Olivia traint.

 

"Ik vind het droevig voor de familie Ingebrigtsen", vertelt hij aan Sporza. "Ik begrijp niet dat een vader agressief wordt. Dat is niet mijn filosofie. Het is net belangrijk dat je rustig blijft."

 

Dat toont hij aan met een anekdote. "Toen de tweeling 6 jaar oud was, had ik hun kamer geschilderd. Maar ik had de penselen laten slingeren en een dag later hadden ze er iets kleurrijks van gemaakt. Ik was furieus, maar ik heb hen niet geslagen. Dat vind ik geen goede opvoedingsmethode."

Je moet veel liefde geven, maar je moet ook juist blijven en soms hard zijn. Maar dat wil niet zeggen agressief.

Jacques Borlée

Toch is Jacques Borlée ook de eerste om toe te geven dat het "niet eenvoudig" is om je eigen kinderen te coachen.

 

"In 2022 heb ik Dylan niet geselecteerd voor de finale van de 4x400m op het WK indoor. Dat is niet eenvoudig. Je moet veel liefde geven, maar je moet ook juist blijven en soms hard zijn. Maar dat wil niet zeggen agressief."

 

Hoe bewaar je het evenwicht tussen vader enerzijds en coach anderzijds? "Ik heb de kans gehad om sportpsychologie te studeren en dat heeft me veel geholpen", vertelt vader Borlée. "Ik heb me ook laten omringen door ervaren experts, die ook advies konden geven aan mijn kinderen."

 

"Toch houdt de combinatie vader/coach zeker risico's in. Je wil het beste voor je kinderen, maar bij je selecties wil je geen privileges. Mijn zonen benadrukten zelf ook dat ik moest selecteren voor het welzijn van de groep."

 

Jacques Borlée ziet wel één groot voordeel aan zijn rol als vader/coach: "Liefde is de beste doping", vertelt hij. "Ook Tia Hellebaut kon schitteren met haar man als coach. Het heeft dus zeker een voordeel."

 

"Op grote kampioenschappen speelt het mentale ook een belangrijke rol. Dan is het belangrijk om je kinderen goed te kennen en de woorden te vinden die hen rustig maken en grootse prestaties mogelijk maken."

Gerelateerd: