Ga naar de inhoud

"Snookerfederatie moet zich afvragen waarom 5 toppers een exhibitietoernooi verkiezen boven een rankingevent"

 vr 13 oktober 2023 13:07
Shaun Murphy
Shaun Murphy

Een lucratief exhibitietoernooi in Macau blijft de snookerdebatten beheersen. Voormalig wereldkampioen Shaun Murphy heeft begrip voor beide standpunten, maar roept de Internationale Snookerfederatie WST ook op om in eigen boezem te kijken. "Het gaat om meer dan wat zakgeld", reageert de Engelsman op de hetze.

Vijf snookertoppers, onder meer wereldkampioen Luca Brecel, zouden later deze maand een lucratief toernooi in Macau verkiezen boven de Northern Ireland Open.

 

Dat schoot in het verkeerde keelgat bij de WST, want het zou in strijd zijn met het contract dat snookerprofs hebben bij de Internationale Snookerfederatie. De WST dreigde met disciplinaire sancties, erevoorzitter Barry Hearn reageerde scherp: "Ze verkopen hun ziel voor wat zakgeld."

 

Zover zal het wellicht niet komen, want het toernooi in Macau gaat naar verluidt op zoek naar een andere datum die niet voor een conflict met de WST-kalender zorgt.

 

Toch blijft de démarche van de "Macau 5" het snookernieuws beheersen. Ex-wereldkampioen Shaun Murphy laat er zijn licht over schijnen in de onefourseven-podcast.

 

"Als profspeler zouden we vrij moeten zijn om te kiezen waar we willen spelen, maar eenmaal je een contract ondertekent bij de WST ben je daaraan gebonden. Dat moet je als speler weten. Naar een toernooi gaan in Macau tijdens een rankingevent is een duidelijk geval van contractbreuk", vindt Murphy.

Een exhibitietoernooi brengt meer op dan een finaleplaats op de Northern Ireland Open en je wordt er verwend als een rockster.

Shaun Murphy

De Engelsman heeft wel begrip voor Luca Brecel en co. "In tegenstelling tot wat Barry Hearn beweerde, gaat het niet om wat zakgeld", weet Murphy.

 

"Ik ben dit jaar al 3 keer uitgenodigd voor een exhibitietoernooi in China. Dat brengt meer op dan een finaleplaats op de Northern Ireland Open en je speelt er bovendien zonder druk."

 

"Ik snap die 5 spelers dus wel. Je hebt geen stress, je wordt er in de watten gelegd en verwend als een rockster. Ik vind niet dat zij een sanctie verdienen. We zouden de vrijheid moeten hebben om te spelen waar wij willen."

 

Murphy doet een oproep aan de WST. "Het is onder meer aan de WST om ervoor te zorgen dat hun product zo aantrekkelijk mogelijk is. En ze moeten zich afvragen waarom spelers een exhibitietoernooi in Macau verkiezen boven een rankingevent."

Gerelateerd: