Breaking staat volgend jaar voor het eerst op het programma van de Olympische Spelen, skateboarden voor de tweede keer. Sport of straatcultuur? In onze podcast Sporza Daily leggen we ons oor te luister bij kenners uit de scene.
"Ook aandacht voor de kunstvorm van breaking"
Het Ladeuzeplein in Leuven vormt dit weekend het decor voor het WK breaking. Sam De Waele, breakingcoach en zelfverklaard hiphopactivist, zal van de partij zijn als cocommentator voor Sporza.
"Spannend om de hele wereld te gast te hebben", opent hij enthousiast.
Binnen de scene is er wat angst voor te veel regeltjes. "Onterecht", vindt De Waele. "De jury geeft punten volgens de normen en waarden van breaking."
Wat De Waele ook nastreeft als coach. "Ik probeer het olympische traject zo puur mogelijk te begeleiden. Niet alleen met push-ups, touwtjespringen en aangepaste voeding, maar ook met de nodige aandacht voor de kunstvorm van breaking."
"We willen ons zo fresh mogelijk presenteren", belooft De Waele. "Het draait niet alleen om zo vaak mogelijk rond je as te draaien op je hoofd. De kunstvorm speelt ook een grote rol."
Niet elke breakdanser staat te springen voor de Olympische Spelen. "De meerderheid staat erachter", weet Sam De Waele, "maar hiphop valt nu eenmaal niet te kneden."
"Trainen, whereabouts en dopingcontroles, daar heeft niet elke danser zin in. Maar da's oké", vindt de coach.
"Er is voor elk wat wils. Breaking gaat breed: van undergroundfeestjes over streetparty's tot de Olympische Spelen."
"En eerlijk, zonder de Spelen blijft breaking ook bestaan. Maar ik hoop natuurlijk op een vervolg", besluit De Waele.
Niet elke danser heeft zin in trainingen, whereabouts en dopingcontroles. Da's oké.
Skater Axel Cruysberghs: "Werden bekeken als outcasts"
Twee jaar geleden maakte skateboarden zijn intrede op de Olympische Spelen. Axel Cruysberghs (28) was een van de debutanten in Tokio.
"In het olympisch dorp bekeek iedereen ons omdat we er wat anders uitzagen", herinnert hij zich. "Best grappig."
"Ik vond het cool om met andere atleten over hun sport te praten. Ik had het gevoel dat zij echt geïnteresseerd waren", gaat Cruysberghs voort.
"Onze levensstijl ziet er wat anders uit, al is dat aan het veranderen", merkt de Belgische topper.
"Wedstrijdskaters zijn veel meer aan het trainen of gezonder aan het leven. Al bekijken ze ons nog altijd als outcasts", lacht hij.
"Voor ons als skaters was het komisch om iedereen in een wat sportievere outfit te zien. We zagen er allemaal op ons paasbest uit, al heb ik mijn outfit zelf mogen samenstellen van het Belgisch comité."
Op zijn skateshirt droeg Cruysberghs het embleem van Team Belgium. Daar is hij trots op.
"Ik vond het speciaal om een keer voor mijn land te skaten. Het blijft zot dat ik heb kunnen deelnemen aan die allereerste olympische skatecompetitie", vindt Cruysberghs, die zich weer concentreert op video's voor grote merken als Vans.