Ga naar de inhoud
FIFA Vrouwen Wereldkampioenschap
speeldag 1

Patstelling! Spaanse coach selecteert stakende wereldkampioenes, maar geen Hermoso: "Om haar te beschermen"

 ma 18 september 2023 23:15
" "
Montse Tomé schoof op in de hiërarchie: van assistent tot hoofdcoach.

De situatie bij de nationale vrouwenvoetbalploeg van Spanje blijft compleet onduidelijk. De nieuwe bondscoach selecteerde vandaag niet Jenni Hermoso, maar wel 15 andere wereldkampioenes, ook al gaven 21 van de 23 WK-speelsters aan dat ze niet meer voor de nationale ploeg wilden spelen. Ook na het ontslag van de verguisde bondsvoorzitter en vorige coach herhaalden ze die boycot.

Sinds Spanje vorige maand het WK voetbal in Australië en Nieuw-Zeeland won, ging het alleen nog maar over dé kus. Bij de prijsuitreiking op het veld gaf bondspreses Luis Rubiales in volle euforie Hermoso ongewenst een kus op de mond.

Na een wekenlange soap stapte Rubiales op, een rechter legde hem vorige vrijdag op dat hij 200 meter uit de buurt van de speelster moet blijven. Bondscoach Jorge Vilda kreeg ook zijn C4. Onder hem was er geen veilige omgeving. Hij gebruikte "ouderwetse methodes" en hanteerde "een gebrek aan rust en privacy".

39 speelsters, onder wie dus 21 WK-gangers, waren een boycot begonnen. Ze eisten grote veranderingen aan de top van het Spaanse voetbal en zo een veiliger omgeving, maar de 2 ontslagen waren voor hen niet voldoende om hun staking te stoppen. Ze wilden uitgebreider maatregelen.

"De reeds doorgevoerde veranderingen volstaan niet om een veilige plek te creëren, waarin vrouwen gerespecteerd worden en waar we het beste van onszelf kunnen geven", schreven ze vrijdag in de mededeling.

Normaal had de nieuwe bondscoach Montse Tomé die dag haar selectie moeten geven voor de Nations League-duels tegen Zweden en Zwitserland. Maar omdat de 39 bleven volharden, werd die pc naar vandaag verschoven.

De speelsters zijn professionals. Ik geloof erin dat ze hun job goed zullen doen en dat ze morgen/dinsdag bij ons zullen zijn.

Bondscoach Montse Tomé

Tsomé, een ex-speelster die assistente was onder Vilda, riep vandaag 15 wereldkampioenes op. Ze vertelde dat ze het voorbije weekend met al die speelsters gepraat heeft. 

Officieel hadden die nog niet gezegd dat de staking voorbij is. Maar Tsomé leek dat wel te suggereren, al kon ze geen garanties geven. "De speelsters zijn professionals en Ik geloof erin dat ze hun job goed zullen doen."

"Het zijn wereldkampioenes, ze houden van hun beroep. Het is een voorrecht om in de Spaanse nationale ploeg te spelen en ik weet dat ze morgen/dinsdag bij ons zullen zijn."

Tsomé voegde eraan toe dat geen enkele van haar gesprekspartners haar gevraagd had haar niet op te roepen. Ze zei evenwel ook niet dat die gezegd hadden dat ze de staking zouden opgeven.

En dat blijkt nu niet het geval te zijn. Later vandaag kwamen de internationals met een statement naar buiten dat ze stevig gekant blijven tegen een selectie: "We wensen niet te worden opgeroepen."

De speelsters stelden dat ze "de beste beslissing" zouden nemen voor hun toekomst en gezondheid, nadat ze de wettelijke implicaties van een weigering van een selectie hadden onderzocht.

Feit is alvast dat wie een selectie weigert, een boete moet vrezen die kan oplopen tot 30.000 euro en een schorsing van 2 tot 5 jaar.

Geen Hermoso: "Om haar te beschermen"

Het wordt morgen dus een spannende dag voor het Spaanse voetbal. Het is afwachten wie er allemaal komt opdagen in het oefenkamp.

Wie er alvast niet bij is, is Hermoso. Tsomé riep haar niet op. "We zijn allemaal verbonden met Jenni en met alle andere speelsters", duidde ze op de nieuwe wind die bij de bond waaide.

"Ik geloof dat haar niet oproepen de beste manier was om haar te beschermen." Tsomé liet in het midden of het Hermoso zelf was die gevraagd had haar niet te selecteren.

 

Hermoso kwam zelf dinsdagochtend met een statement: "De speelsters zijn er zeker van dat dit weer een strategie van verdeeldheid en manipulatie is om ons te intimideren en te bedreigen met juridische repercussies en economische sancties", meldde Hermoso op X.

 

"Ik wil nogmaals mijn volledige steun betuigen aan mijn collega's die verrast zijn en gedwongen om te reageren op weer een ongelukkige situatie veroorzaakt door de mensen die beslissingen blijven nemen binnen de RFEF."

Jenni Hermoso.
Gerelateerd: