Ga naar de inhoud

Spaanse bondscoach ondanks wereldtitel ontslagen, assistent is vervangster

 di 5 september 2023 19:00
Jorge Vilda vierde de wereldtitel met het Spaanse vrouwenteam.

Het blijft rommelen in het Spaanse voetbal. Jorge Vilda, de bondscoach van de nationale voetbalvrouwen, is ontslagen. Een beslissing als gevolg van de zaak rond de intussen geschorste voorzitter Luis Rubiales. Bondsvoorzitter ad interim Pedro Rocha heeft vandaag in een statement afstand genomen van de "beschamende zaak" en biedt zijn excuses aan.

Bijna een jaar ligt hij op ramkoers met zijn eigen selectie, nu komt er ook een einde aan de ambtstermijn van Jorge Vilda als bondscoach van de nationale voetbalvrouwen.

 

Volgens Spaanse media heeft bondsvoorzitter ad interim Pedro Rocha hem vandaag ontslagen. De reden? Het applaus dat hij gaf tijdens de speech van Luis Rubiales,  toen de bondsvoorzitter herhaaldelijk zei dat hij niet wilde vertrekken, was de druppel.

 

Er werden al langer vraagtekens geplaatst bij de werkwijze van de omstreden bondscoach, die met "ouderwetse methoden" en "een tekort aan rust en privacy" zijn team niet meer in de hand had. 

 

Rubiales beschermde zijn vriend Vilda vanaf de top. Nu hij dat niet meer kan, besluit de Spaanse voetbalbond drastisch in te grijpen.

 

Montse Tome, de assistente van Vilda, wordt de nieuwe bondscoach van de Spaanse vrouwen. Ze is de eerste vrouw aan het roer van de nationale vrouwenploeg. 

Het applaus van Vilda voor Rubiales was de druppel die de emmer deed overlopen.

Voetbalbond neemt afstand van Rubiales

Luis Rubiales werd door Wereldvoetbalbond FIFA voorlopig voor negentig dagen geschorst voor zijn gedrag na afloop van de WK-finale bij de vrouwen. Zelf weigert hij nog steeds zijn ontslag te geven na de kus die hij ongewenst gaf aan speelster Jenni Hermoso na de WK-finale.

 

Gisteren liet de mannelijke selectie al weten dat die niet achter Rubiales en zijn acties staat, vandaag nemen ook de bestuursleden afstand.

 

Pedro Rocha, de huidige waarnemend voorzitter van de Spaanse voetbalbond, schreef een brief waarin de organisatie afstand neemt van de acties van Rubiales en aangeeft "beschaamd" te zijn.

 

"De schade die werd toegebracht aan het Spaanse voetbal, aan de Spaanse sport, aan de Spaanse gemeenschap en aan de waarden van voetbal en sport in het algemeen is enorm", deelt hij.

We vinden het vreselijk en voelen ons beschaamd voor de pijn en het leed die deze zaak heeft veroorzaakt.

Spaanse voetbalbond

"De acties van de heer Rubiales vertegenwoordigen niet de waarden van de Spaanse bond, noch die van de Spaanse gemeenschap. Zijn acties moeten enkel en alleen aan hemzelf toegeschreven worden."


"Hij is als enige verantwoordelijk voor zijn acties tegenover de samenleving, tegenover de bestuursorganen in de sport en tegenover justitie. Om duidelijk te zijn: het standpunt van de heer Rubiales is dat van de heer Rubiales."


"We vinden het vreselijk en voelen ons beschaamd voor de pijn en het leed die deze zaak heeft veroorzaakt", besluit de Spaanse voetbalbond.

Gerelateerd: