"These are the Champions." Na het gevecht in de voorrondes gaat vanavond de groepsfase van de Champions League van start. 32 teams, 8 poules van 4 ploegen en 16 overlevers na de jaarwisseling. Iedereen kent de formule, maar volgend seizoen ondergaat de meest prestigieuze Europese beker een facelift.
Antwerp presenteert zich vanavond aan Europa met de meest prikkelende affiche van zijn groepsfase. Vanaf 21 u zet het zijn beste beentje voor in en tegen Barcelona.
Sinds enkele jaren wordt er in de Champions League ook al om 18.45 u gespeeld. Milan-Newcastle opent de poule des doods, met later vanavond ook nog PSG-Dortmund.
Titelverdediger City bekampt met Rode Ster Belgrado het verwachte kneusje, Loïs Openda en zijn RB Leipzig-maats nemen het op tegen Young Boys.
Woensdagavond staat voornamelijk in het teken van Bayern München-Manchester United, een topper met een vleugje nostalgie.
Belgische inbreng zien we meer dan waarschijnlijk in Galatasaray-Kopenhagen, Sevilla-Lens, Arsenal-PSV.
Usual suspect Real Madrid mag testen wat Union Berlijn in zijn mars heeft, verliezend finalist Inter speelt bij Sociedad.
Volgend seizoen: de grote hervorming wordt ingevoerd
Tradities zijn er om in ere te houden, maar bij de UEFA heeft men andere denkpatronen.
In mei 2022 keurde het Uitvoerend Comité de drastische hervormingsplannen goed. Het nieuwe format - het "Zwitserse model" - wordt vanaf 2024-2025 geïntroduceerd.
Vergeet de poulefase met 32 deelnemers en 8 poules van 4 teams. Het aantal clubs dat van de jackpot mag snoepen, wordt opgetrokken naar 36.
Meer teams betekent ook meer matchen: het aantal stijgt van 125 naar 189.
De traditionele groepsfase wordt vervangen door een minikampioenschap waarbij de 36 teams in één pot en dus één klassement belanden.
Alle clubs spelen 8 wedstrijden tegen 8 verschillende tegenstanders, 4 keer thuis en 4 keer uit.
De top 8 in het klassement stoot rechtstreeks door naar de 1/8e finales.
De teams die posities 9 tot 24 bekleden, maken onderling in play-offs over 2 matchen uit wie zich bij hen voegt. 8 + 8 geeft 16 achtstefinalisten. Die knock-outfase verandert niet.
De nummers 25 tot 36 na het minikampioenschap zijn Europees uitgeteld. Er is geen vangnet met de Europa League.
Champions League vanaf 2024-2025 | |
---|---|
36 in plaats van 32 deelnemers | |
1-8 | rechtstreeks naar 1/8e finales |
9-24 | play-offs - winnaars: naar 1/8e finales |
25-36 | uitgeschakeld |
Met de Super League in het achterhoofd
Waarom is de hervorming doorgevoerd? Zoals altijd regeert geld in het voetbal en met de nieuwe formule komt de UEFA vooral de topclubs en de toplanden tegemoet.
In 2021 zag de Super League het levenslicht, al verdampten die plannen even snel als ze uit de grond waren gestampt. Maar de gedachtegang van deze hervorming sluit er vrijwel naadloos bij aan.
De grootste clubs willen nog meer sponsorinkomsten en tv-geld opstrijken en willen vooral de kwaliteit van hun Europese campagne opkrikken. Lees: kleinere landen en teams zien hun kansen op een sprookje meer en meer slinken.
Het grootste twistpunt in de discussies was de toekenning van de 4 gecreëerde plaatsen. Na veel vijven en zessen werd beslist dat 2 van die 4 kaartjes worden overhandigd aan de best presterende landen van de vorige campagne.
Op die manier werd toetredingsrecht op basis van de historische coëfficiënt van een club afgewend. Een topclub die een mindere conjunctuur meemaakt, heeft dus geen garantie en geen reservatie of exclusiviteit.
Een derde ticket gaat naar het land dat als 5e gerangschikt is, het laatste startbewijs wordt uitgedeeld aan een extra landskampioen (5 in plaats van 4) die via het kampioenenspoor in de kwalificaties een gooi doet naar de vetpotten.
Hoe beïnvloedt dit de Belgische zaak? Ons land zal ervoor moeten zorgen dat het tegen 2024 in de top 10 van de UEFA-ranglijst staat om de landskampioen rechtstreeks op het kampioenenbal te zien.