Spring naar de inhoud

Jan Bakelants:"De gewone recreant rijdt de Angliru niet zomaar op"

Jan Bakelants:"De gewone recreant rijdt de Angliru niet zomaar op"
 wo 13 september 2023 14:45

Vandaag staat het peloton van de Vuelta oog in oog met de Alto de l'Angliru. De mythische klim wordt in de volksmond wel eens "Het beest van de Asturias" genoemd omwille van z'n extreem steile stijgingspercentages.  Boezemt deze klim echt angst in of zijn de verhalen overdreven? Wij vroegen het aan ervaringsdeskundige Jan Bakelants.

"Het is een beest"

"Het is een beest, dat is wel een feit", steekt Bakelants meteen van wal. "De Angliru is een lastige beklimming omdat hij heel onregelmatig is. Maar ondanks al die onregelmatigheid komt hij aan een hoog gemiddeld stijgingspercentage."

 

Met 9,8% over 12,8 kilometer, valt het gemiddelde, zeker in het begin, al bij al nog mee maar het venijn zit hem in de staart. Dat weet ook onze wieleranalist.

 

"Het is een beklimming die almaar steiler en steiler wordt en het lastigste stuk zit tussen 5 kilometer van de top en de voorlaatste kilometer. Daar wordt het echt wel
steil, tot 23%."

 

"Er is één welbepaald stuk dat mij altijd zal bijblijven, niet alleen lang en supersteil, maar waar een stuk van 25% inzit!"

Onrust in het peloton? Ja. Angst? Neen.

Jan Bakelants

Iedereen spreekt altijd over de "gevreesde" Angliru, of "angst" voor de Angliru...maar volgens Bakelants valt dat in het peloton allemaal wel mee.

 

"Ik denk dat we dat niet mogen overroepen. Deze col zal, zoals bij elke andere bergrit, bij de niet-klimmers tot een zekere onrust leiden."

 

Voor de klassementsmannen zijn dit anderzijds wel de cols waar je het verschil kan maken of jezelf kan tegenkomen. Dus deze aankomsten zijn vaak beslissend in de eindafrekening.

 

"Maar echt angst..tja. Op het eind van de dag zal iedereen vandaag wel boven geraken", lacht Bakelants.

"Wielertoeristen rijden niet gegarandeerd tot boven"

Maar voor de gewone doordeweekse fietser of wielertoerist ligt bovenkomen op de Angliru toch even anders.

 

"Zelfs met de hele kleine versnellingen die er nu bestaan op koersfietsen en mountainbikes is het voor de gemiddelde recreant niet gegarandeerd dat ze op deze klim tot boven zullen geraken", zegt Bakelants.

 

"Iedereen kan de Mont Ventoux oprijden en boven geraken zonder af te stappen maar op deze col durf ik dat niet te zeggen."

 

In België kan je volgens onze wieleranalist de Angliru "vergelijken" met La Redoute. Maar dan met de steile stukken die vele malen langer zijn.

 

"Ik denk dat het als amateur gewoon een kwestie is van je ketting achteraan helemaal links te leggen, te stoempen, en dan te hopen dat je heelhuids en zonder af te stappen boven geraakt."

Wie heeft de beste papieren vandaag?

Maar wie schuift Bakelants vandaag naar voren als favoriet?

 

"Jonas Vingegaard is toch één van, zoniet, de beste klimmer van de wereld. Maar de onregelmatigheid van de klim moet ook Roglic wel liggen. En Remco Evenepoel heeft zich gespaard voor deze rit. Ik hoop dat hij het goed kan doen."

 

"Het mooiste van al zou zijn dat Remco wint tussen al die klassementsmannen, omdat hij daaruit nog het meeste zou leren en zou tonen dat hij echt wel die toppers kan kloppen."


Op die manier zou Remco Evenepoel misschien zelfs nog de scherprechter kunnen zijn voor wie deze Vuelta wil winnen.

Gerelateerd: