Ga naar de inhoud

Domenico Tedesco looft debutant Siquet en sust gepasseerde Cuypers: "Hij verdient een selectie"

 vr 1 september 2023 13:07
Doelpuntenmachine Hugo Cuypers moet nog even wachten op een eerste nationale selectie.

Geen vier debutanten zoals in juni, maar toch weer een wit konijn. Met Hugo Siquet geeft bondscoach Domenico Tedesco opnieuw kansen aan een jonge speler bij de Rode Duivels. Met Cuypers liet hij een andere Hugo wel thuis. "Maar we houden rekening met hem", verduidelijkte de bondscoach.

Lukaku incontournable, Lavia "niet fit genoeg"

Is Romelu Lukaku erbij of niet? De nationale topschutter was door zijn transfersoap een van de twijfelgevallen in aanloop naar de selectie van Domenico Tedesco voor de interlands tegen Azerbeidzjan (9/9) en Estland (12/9).

Maar al snel mochten alle twijfels de vuilbak in. "Zijn selectie is nooit een issue geweest", sprak Tedesco vrijdag over de kersverse spits van AS Roma.


"Lukaku en ik hebben bijna elke dag contact gehad. Ik was op de hoogte van zijn transfer. In de voorbije wedstrijden met België zagen we hoe belangrijk hij voor ons is. Niet alleen als speler op het veld, maar ook in de kleedkamer."


Lukaku was verre van de enige Duivel die deze zomer een transfer maakte. Jonkies Loïs Openda, Jérémy Doku en Roméo Lavia maakten elk een miljoenenoverstap naar een topclub. "Het belangrijkste is dat die jongens minuten maken", benadrukte Tedesco.


Chelsea-aanwinst Lavia haalde de selectie in juni, maar is er nu niet bij. "We hebben goed contact met Chelsea. We zijn overeengekomen dat het beter was om Lavia niet te selecteren, omdat hij niet fit genoeg is."

Lavia is er dit keer niet bij.

Wit konijn Siquet, "te vroeg" voor Antwerp-jonkies

Bij Antwerp, dat zich plaatste voor de Champions League, schitterden er twee jonge Belgen op het middenveld: Mandela Keita en Arthur Vermeeren. Toch vindt Tedesco het nog te vroeg voor een A-selectie.

 

"Zij deden het heel goed met Antwerp, maar ze kunnen ook minuten maken bij de U21. We moeten het juiste moment afwachten om hen te brengen. Dat geldt ook voor Maxim De Cuyper."

Vermeeren en Keita deden het heel goed, maar ze kunnen ook minuten maken bij de U21. We moeten het juiste moment afwachten om hen te brengen. Dat geldt ook voor De Cuyper.

Domenico Tedesco

Welke jongeling er wel bij is, is Hugo Siquet. Hij wordt overgeheveld van de beloften naar de A-ploeg. De wingback van Cercle Brugge debuteert op zijn 21ste in de selectie van de Rode Duivels.


"Siquet doet het erg goed bij Cercle en speelde ook goed EK met de beloften. Saelemaekers raakte gisteren geblesseerd bij Bologna, daarom belden we vanochtend naar Hugo. Met zijn traptechniek, ook op stilstaande fase, kan hij iets bijbrengen."

Siquet debuteert bij de Duivels.

(Nog) geen Cuypers

Wie ook van een selectie droomde, maar uit de boot viel, is Hugo Cuypers. De spits scoorde vorig seizoen 34 goals voor AA Gent en vindt ook dit seizoen de weg naar doel met de ogen toe. 

 

"Hij behoorde tot de vier spitsen die we volgen", bekende Tedesco. "Hij heeft gelijk dat hij van een selectie droomt, hij verdient dat ook. Ik had een goed gesprek met hem en zijn coach. Maar het is belangrijk dat hij weet dat we rekening houden met hem."

 

Voorts viel ook de terugkeer van Amadou Onana - "hij is heel belangrijk voor ons" - te noteren. Yannick Carrasco, die naar Saudi-Arabië trekt, is er ook gewoon bij. Al is dat zonder garanties, benadrukte Tedesco.

 

"Wie ben ik om een transfer te veroordelen? Ik zal nooit vooroordelen hebben over een competitie, zonder er zelf te gaan kijken. Maar dat betekent niet dat hij er de volgende keer sowieso bij is."

Cuypers lag in de balans met Openda en Batshuayi.
Gerelateerd: