Einde van tijdperk? Belgian Tornados voor het eerst sinds 2008 niet in finale op groot toernooi

 za 26 augustus 2023 20:40
De Tornados zijn er voor het eerst in vijftien jaar niet bij in de finale van een groot toernooi.

De Belgian Tornados zijn er niet in geslaagd om de finale van de 4x400m op het WK in Boedapest te bereiken. Het mannelijke estafetteteam staat zo voor het eerst sinds hun oprichting in 2008 niet in de finale van een WK, EK of Olympische Spelen. Het einde van een succesvol tijdperk?

De Belgian Tornados stonden zaterdag voor een pittige opdracht. Zonder de ervaren Borlée-tweeling moest het 4x400m-team zich zien te plaatsen voor de finale op het WK atletiek. Met onder andere Jamaica, Frankrijk, Italië en Nederland was de concurrentie in hun halve finale bovendien niet min.

 

Startloper Julien Watrin begon slap, Dylan Borlée en Robin Vanderbemden konden het verschil niet maken en ook slotloper Alexander Doom - die individueel nog schitterde op dit WK met een tijd onder de 45 seconden - kwam finaal tekort.

 

Een roemloze uitschakeling werd de pijnlijke realiteit voor het team dat sinds 2008 de successen aan elkaar reeg. Het is de eerste keer sinds hun oprichting 15 jaar geleden dat de Tornados niet in de finale van een groot internationaal toernooi staan, de World Relays buiten beschouwing gelaten.

 

(lees verder onder de erelijst)

Belgian Tornados op EK's, WK's en Olympische Spelen

2008 Olympische Spelen 4e
2009 WK 4e
2010 WK indoor 2e
  EK 3e
2011 EK indoor 3e
  WK 5e
2012 EK 1e
  Olympische Spelen 5e
2013 EK indoor 4e
  WK 5e
2014 EK 7e
2015 EK indoor 1e
  WK 5e
2016 WK indoor 6e
  EK 1e
  Olympische Spelen 4e
2017 EK indoor 2e
  WK 4e
2018 WK indoor 3e
  EK 1e
2019 EK indoor 1e
  WK 3e
2021 EK indoor 4e
  Olympische Spelen 4e
2022 WK indoor 1e
  WK 3e
  EK 2e
2023 EK indoor 1e
  WK 9e

Mindere Belgen en sterkere concurrentie

"Hier worden we toch even stil van", klonk het bij commentatoren David Naert en Eline Berings in Boedapest na de uitschakeling. "We moeten wel zeggen dat de tegenstand erg goede tijden liep, maar dit is toch een teleurstelling."

 

"Ze lopen 3'00"33, dat is een goeie tijd dus je kan niet zeggen dat ze het niet goed hebben gedaan. Maar het was niet goed genoeg", ziet Berings. "We gingen er toch wel van uit dat de finale mogelijk was, een medaille was altijd moeilijk geweest."

 

"Is dit het einde van een tijdperk voor de Tornados op mondiaal niveau?", vraagt Naert zich af. "Als je weet hoe het met de tweeling gesteld is en weet dat zij wellicht hun beste niveau niet meer halen ..."

We mogen niet onderschatten dat de aflossingen almaar meer aanzien krijgen. Veel landen zetten erop in, en dat zie je gewoon aan de chrono's.

Eline Berings

"Goh, dat is altijd wat afwachten. Het is de eerste keer in jaren dat het fout loopt voor dit team. We zijn ook erg verwend geweest de voorbije jaren", vult Berings aan. "We mogen niet onderschatten dat de aflossingen almaar meer aanzien krijgen. Veel landen zetten erop in, en dat zie je gewoon aan de chrono's."


"We moeten realistisch zijn: de Borlée-tweeling zal geen tijden onder de 45 seconden meer lopen. Dan ben je afhankelijk van jongens als Alexander Doom, die het nu gewoon fantastisch doet en nog sneller kan. Dan heb je nog één of twee mannen nodig die wel constant laag in de 45 kunnen lopen."

Dylan Borlée: "Geen grote conclusies aan vastknopen"

"Het was niet gemakkelijk. Dit is een WK, en ook al zijn we het gewoon om finales te lopen, het loopt niet altijd zoals je het voorziet", reageerde Dylan Borlée na afloop.

 

"We wisten dat het erg lastig zou zijn. Vandaag was het net niet, maar we moeten daar geen grote conclusies aan vastknopen. We lopen uiteindelijk nog een erg goede tijd. Voor ons is dit een moeilijk moment, maar we moeten leren van deze kleine terugslag."


"In de breedte is het niveau zeker veel sterker geworden", zocht Alexander Doom mee naar een verklaring. "Als je ziet dat een land als India nu in de finale zit, daar moesten we vroeger niet eens rekening mee houden."

 

"Ik denk dat we nog altijd een team hebben om erbij te horen. Soms komt het aan op kleine dingen. In de toekomst kunnen we nog beter."

Gerelateerd: