Ga naar de inhoud

Kim Gevaert ziet met plezier Bolingo haar prestatie evenaren: "Voor Parijs kan ze nog groeien"

 do 24 augustus 2023 10:53
Allebei vijfde op een WK: Gevaert in 2007, Bolingo in 2023.

2007, dat was de eerste en tot gisteren de laatste keer dat een Belgische vrouw op een sprintnummer vijfde werd op een WK atletiek. Tot de knalprestatie van Cynthia Bolingo op de 400m woensdag. Na 16 jaar wachten heeft Kim Gevaert iemand om haar ervaring mee te delen.

Dolgelukkig was Kim Gevaert na haar finale op de 100m in Osaka in Japan in 2007. Een gezicht waar ongeloof uit sprak. "Ik, vijfde in de WK-finale van de 100m?"

 

Dat gevoel kwam een beetje terug toen Gevaert woensdag Cynthia Bolingo die prestatie zag evenaren tijdens de finale van de 400m. 

 

"Alle emoties en stress kwamen even terug toen ik haar zag staan inderdaad", zegt Gevaert in De Ochtend op Radio 1. "Cynthia mag enorm trots zijn. Top vijf halen op het WK is heel knap." 

 

"Baan twee is ook niet de beste baan om een finale te lopen, dus was het afwachten. Ook omdat haar voorbereiding wat verstoord was en er natuurlijk vermoeidheid meespeelt in zo een finale."

 

Gevaert zag hoe Bolingo goed had ingedeeld en op het einde van haar 400m zelfs nog wat kon versnellen. "Vooraf had ze aangegeven dat ze vooral wou genieten. Vaak zie je dat het met zo een ingesteldheid dan net wat beter gaat."

 

No stress.

Medaillekandidate op de Spelen?

In de halve finales had Cynthia Bolingo het Belgische record scherper gesteld door onder de 50 seconden te duiken (49"96). Dat lukt met 50"33 in de finale niet opnieuw, maar Bolingo liep zoals gezegd in binnenbaan 2.

 

Winnares van het brons Sada Williams liep 49"60. 

 

"Cynthia is nu onder de grens van de 50 seconden gedoken, toch een beetje een magische grens op de 400m bij de vrouwen."

 

"Had ze meer in een middenbaan gelopen, dan behoorde een medaille misschien tot de mogelijkheden", zegt Kim Gevaert.

 

"Wie weet lukt het Cynthia om een medaille te pakken op de Spelen in Parijs of op het volgende WK. Ik heb het gevoel dat ze nog altijd groeit en beter wordt."

 

"Alles is mogelijk. Top vijf is mooi, top drie is nog mooier", zei Bolingo zelf, gevraagd naar haar olympische ambities. 

Als ze de sleutel vindt om minder geblesseerd te geraken, kan Cynthia misschien nog verder groeien.

Kim Gevaert

De blessuregevoeligheid van Cynthia Bolingo speelt mee in het moeilijk kunnen inschatten van haar limieten.

 

"Als ze de sleutel vindt om minder geblesseerd te geraken, kan ze meer trainen en verder groeien. Ik gun het haar van harte", zegt Gevaert.

 

Maar de Spelen in Parijs zijn toekomstmuziek. Eerst heeft Bolingo nog twee belangrijke afspraken in haar agenda staan dit jaar.

 

Dit weekend komt ze nog in actie tijdens de 4x400m. "Iets om naar uit te kijken", weet Gevaert. "Alle Belgische vrouwen lijken me in vorm. Ook daar is een top vijf mogelijk, denk ik."


En wie Cynthia Bolingo dichter bij huis in actie wil zien, kan op 8 september afzakken naar de Memorial Van Damme in Brussel.

Gerelateerd: