Ga naar de inhoud

"Buitenbeentje" Jan-Willem van Schip verdrijft demonen met WK-goud: "Vond het leven zo moeilijk"

 wo 9 augustus 2023 07:04
Havik en Van Schip (rechts) pakten goud in een razend spannende ploegkoers.

De Nederlanders Youri Havik en Jan-Willem van Schip triomfeerden dinsdag in een razend spannende ploegkoers op het WK baanwielrennen in Glasgow. Voor dwarsdenker Van Schip (28) betekent die wereldtitel een lichtpunt in een moeilijke periode. "Ik heb het echt, echt moeilijk gehad."

Robbe Ghys en Lindsay De Vylder grepen in een doldwaze ploegkoers in de slotmeters naast de wereldtitel en zelfs een medaille. Maar waar er verliezers zijn, zijn er ook winnaars. Het goud was voor het Nederlandse duo, en voor een van hen was het een dubbele overwinning.

 

De boomlange Jan-Willem van Schip staat al jaren bekend als buitenbeentje in het peloton. Zo rijdt de inventieve renner met de bevlogen interviews steevast met een eigen ontworpen stuur. Maar achter die kleurrijke façade worstelt hij al een poos met zichzelf.

 

"Ik heb het echt, echt moeilijk gehad. De laatste keer dat ik een interview probeerde te halen, vertelde ik dat ik het leven zo moeilijk vond. Ik vind het leven nog steeds geen aanrader, maar af en toe lukt het wel en schuiven we een fase op", sprak hij dinsdag openhartig na zijn WK-goud bij de NOS.

Van Schip met zijn eigen ontworpen stuur met aangepaste remgrepen en lange stuurpen.

Strijd tegen het "anders zijn"

De 28-jarige Van Schip doelde daarmee op een interview op het EK baanwielrennen van vorig jaar. In het omnium tuimelde hij toen in extremis naast het podium, daarna reageerde hij ontredderd bij een Nederlandse journalist.


In tranen vertelde hij - het bewuste NOS-interview werd nooit uitgezonden - over zijn strijd tegen het "anders zijn". Over de moeilijke periode in zijn leven, over het meedogenloze peloton, en over de donkere gedachten. 


"Als ik in een peloton rijd, schelden allemaal gasten me verrot omdat ik met een te smal stuur rijd. What the fuck? Ben je dan zelf onzeker? Ben je bang dat ik echt sneller ben? Het geeft zo veel gezeik. Dat is zo verschrikkelijk moeilijk."

Ik ben soms een betweter, maar ik heb ook moeite met die keuzes maken. Als je iemand hebt die een andere keuze maakt, heeft dat weerslag op de hele groep

Jan-Willem van Schip

"Ik ben soms een betweter, maar ik heb ook moeite met die keuzes maken. Als je iemand hebt die een andere keuze maakt, heeft dat weerslag op de hele groep."


"Stel je gaat naar de discotheek en iedereen is lekker aan het dansen, maar er is er een die de hele tijd onzeker om zich heen aan het kijken is of hij wel goed danst. Daar wordt iedereen ongemakkelijk van. Die guy was ik."

Van Schip (links) viert met ploegmakker Havik.

Succes in de orkaan van gekkigheid

Maar hoe hard Van Schip zijn sport soms verfoeit, uiteindelijk was het op de fiets dat hij een uitweg vond. Met de hulp van psychologen. "Nu merk ik dat ik er ook normaler over kan communiceren. Dat ik mensen mee kan krijgen en dat het ook mag verschillen."


De weg omhoog is weer ingezet, iets waar zijn wereldtitel in de ploegkoers aan zal bijdragen. "De koppelkoers met Youri was altijd de trap onderaan, maar het plezier en de energie tussen ons is zo lekker. Dat dat heeft geleid tot dit resultaat is geweldig."


"We hebben zo veel kleine dingetjes goed gedaan in deze orkaan van gekkigheid. Dat komt er na jarenlang oefenen en telkens weer aanklooien. Dit is zo fijn. Zo zie je dat de sport je van de straat houdt. Het geeft me weer rust."

Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Gerelateerd: