Ga naar de inhoud

Imke Courtois na groepsfase WK: "Debutant Marokko is revelatie, VS konden nog niet overtuigen"

 vr 4 augustus 2023 09:49
Debutant Marokko is de verrassing van de groepsfase.

Het kaf is van het koren gescheiden. Op het WK voetbal voor vrouwen blijven na de groepsfase nog 16 landen over die strijden voor de wereldtitel, waaronder enkele verrassingen. Analiste Imke Courtois trekt conclusies na de groepsfase. "Het is fijn om te zien dat sommige landen aansluiting vinden bij de toplanden."

Wie op voorhand had gedacht zomaar de twee overlevers van elke WK-poule te kunnen aanduiden, zal wel enkele verkeerde voorspellingen hebben gedaan. Ook Imke Courtois werd meermaals verrast tijdens de groepsfase.

 

"In het vrouwenvoetbal heb je soms het gevoel dat het voorspelbaar is en dat altijd dezelfde landen doorstoten", vertelt ze. "Maar dat was nu niet het geval. Gisteren vloog Duitsland er nog uit. Het was 28 jaar geleden dat ze een match in de groepsfase hadden verloren."

 

"Ook de uitschakelingen van Brazilië en olympisch kampioen Canada mogen we bij de verrassingen rekenen. Het is ook fijn om te zien dat sommige landen de aansluiting vinden bij de toplanden."

 

Debutant Marokko is voor Imke Courtois dé revelatie van de groepsfase. "Ze hadden hun openingswedstrijd verloren met 6-0 tegen Duitsland. Toen dacht je al dat ze blij zouden zijn met een puntje op hun eerste WK. Maar ze stoten alsnog door. De blijdschap op het veld was tof om te zien."

 

"Ook Colombia had ik niet in de achtste finales verwacht, maar ze hebben mooie dingen laten zien. Ook Zuid-Afrika deed het goed. Het valt te vergelijken met het WK bij de mannen, waar de Afrikaanse landen ook sterk waren. De aansluiting bij de top is een positieve evolutie voor het vrouwenvoetbal."    

Op voorhand had ik de Verenigde Staten opnieuw in de WK-finale gezet, maar dat hebben ze nog niet getoond.

Imke Courtois

Nu Brazilië, Duitsland en Canada niet meer in de running zijn, lijken Nederland en de Verenigde Staten twee grote favorieten voor de wereldtitel. De toplanden zaten in dezelfde poule en stootten allebei door.

 

"Nederland heeft er goed aan gedaan om de groep te winnen", denkt Courtois. "Oranje speelt nu tegen Zuid-Afrika. Dat is op papier een gemakkelijkere wedstrijd dan het duel van de VS tegen Zweden."

 

"Ik ben heel benieuwd naar de achtste finale tussen de VS en Zweden, want de Verenigde Staten konden nog niet overtuigen. Op voorhand had ik ze opnieuw in de WK-finale gezet, maar dat hebben ze nog niet getoond."

 

Niet alleen op het veld, maar ook naast het veld is het WK voetbal voor vrouwen een succes. De groepsfase heeft al meer toeschouwers getrokken dan tijdens de hele editie van 2019 in Frankrijk. Toen waren er ongeveer 1,1 miljoen toeschouwers in de stadions, maar dat cijfer is nu al overtroffen. De FIFA hoopt tegen de finale meer dan 1,9 miljoen fans te hebben verwelkomd. 

"Red Flames hadden rol van betekenis kunnen spelen"

Een zure nederlaag tegen Portugal versperde de weg naar het WK voor de Red Flames. Hadden ze hun plekje gehad in de groepsfase in Australië?

 

"De Red Flames horen hier thuis", beaamt ex-Red Flame Courtois. "Zeker als je ziet dat Haïti, Panama, Vietnam, Costa Rica... hier geen punt kunnen halen. België staat heel wat verder dan die landen."

 

"Ze hadden zeker een rol van betekenis kunnen spelen. Ik denk nu niet dat ze aanspraak zouden kunnen maken op de finale, maar debuteren en ervaring opdoen zou al belangrijk zijn voor de evolutie van ons vrouwenvoetbal."

Imke Courtois.
Gerelateerd: