Ga naar de inhoud

Arnaud Démare trekt nu al naar Arkéa-Samsic: hoe is zo'n transfer tijdens het seizoen mogelijk?

 di 1 augustus 2023 12:00
" "
Arnaud Démare verlaat het vertrouwde nest.

In het peloton zijn de poorten van de transfermarkt geopend en Arnaud Démare is een van de renners die meteen het ruime sop kiezen. Démare heeft een nieuwe werkgever, maar opvallend is dat hij per direct verhuist van Groupama-FDJ naar Arkéa-Samsic. Hij maakt gebruik van de zeer beperkte transferperiode. 

Arnaud Démare en Groupama - FDJ leken getrouwd voor het leven. De Franse sprinter, jarenlang een chouchou van ploegpatron Marc Madiot, debuteerde er in 2011 als stagiair en heeft nooit andere lucht opgesnoven.

 

Démare (31) won voor zijn Franse equipe 93 keer, onder meer Milaan-Sanremo, 2 ritten in de Tour, 8 etappes in de Giro en andere klassiekers als Parijs-Tours.

 

Maar dit jaar botert het niet meer tussen "Nono" en de sportieve staf. Groupama-FDJ heeft vorige winter al een verjongingskuur doorgevoerd met heel wat jongeren uit de eigen opleidingsploeg en Madiot en co. blijven rotsvast geloven in David Gaudu.

 

Groupama-FDJ hoopt dat Gaudu ooit boven zichzelf zal uitstijgen in de Tour en tussen de Bretoense klimmer, naar verluidt niet het makkelijkste karakter, en Démare boterde het al een tijdje niet meer.

 

Begin dit jaar moest Gaudu al door het stof, nadat chatgesprekken waren gelekt waarin hij ploegmakker Démare stevig had beledigd. 

 

De Franse ploeg deed er alles aan om de ambras in de klas te camoufleren, maar vlak voor de Tour lag alles toch weer open en bloot op straat.

 

Démare mocht niet mee naar de Tour, wat op basis van die bewuste chatgesprekken beschouwd kan worden als een wens van Gaudu.

 

De Fransman voelde zich verraden door zijn ploeg en Madiot bevestigde dat het eind dit seizoen tot een scheiding zou komen. 

Gaudu, Démare en Pinot in betere tijden.

Mercato tussen 1 en 15 augustus

Maar beide partijen hebben dus niet gewacht tot het aflopende contract op 31 december om uit elkaar te gaan. De scheidingspapieren zijn nu al getekend en Démare koerst de resterende maanden van dit seizoen (en tot 2025) voor Arkéa-Samsic.

 

In het voetbal is zo'n transfer vanzelfsprekend, in de koers is dat veel minder het geval. Een deal tijdens het seizoen afsluiten met onmiddellijke ingang moet namelijk gebeuren tijdens de 2 weken tussen 1 en 15 augustus.

 

De beweegredenen voor zo'n versnelde transfer doen er niet echt toe, de UCI stelt één cruciale voorwaarde: er moet een akkoord zijn tussen de renner, zijn ploeg en zijn nieuwe team.

"Ik wil dan ook iedereen bedanken die daaraan meegewerkt heeft", stelt Démare in een mededeling van zijn nieuwe ploeg. "Het was de beste oplossing om zo snel mogelijk de bladzijde om te kunnen draaien. Er breekt een nieuw hoofdstuk aan in mijn carrière en daar wil ik zo snel mogelijk aan beginnen."

 

Zo'n transfer in het jaar gebeurt nauwelijks, maar vorig jaar was bijvoorbeeld Dylan Teuns de spilfiguur in zo'n overeenkomst met Bahrain Victorious.

 

Teuns zou vanaf 1 januari 2023 sowieso koersen voor Israel-Premier Tech, maar zijn toekomstige ploeg zat in puntennood en wilde de degradatie uit de WorldTour nog afwenden met Teuns als puntenpakker tijdens de laatste maanden van 2022. 

Dit was de beste oplossing om zo snel mogelijk de bladzijde om te kunnen draaien.

Arnaud Démare
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Gerelateerd: