Ga naar de inhoud

"Ik ga geen gekke dingen doen": Lotte Kopecky denkt niet aan Tour-winst, wel aan WK-medailles

 ma 31 juli 2023 09:25
Lotte Kopecky bij Maarten Vangramberen en Marijn de Vries.

Lotte Kopecky heeft er een Tour de France Femmes "grand cru" opzitten voor SD Worx. De Belgische kampioene opende met ritwinst, droeg 6 dagen geel, pakte groen, finishte geen enkele keer buiten de top 15 en zette de kers op de taart door 2e te worden in de eindstand. Kan ze de Tour ook winnen? En wat verwacht ze van het WK in Glasgow? Ze besprak het bij Maarten Vangramberen en Marijn de Vries. 

"Vooraf nooit gedacht"

1e, 2e, 3e, 14e, 4e, 3e, 6e en nog eens 3e. Dat zijn de indrukwekkende resultaten van Lotte Kopecky in de Tour de France Femmes.

 

"Ik had vooraf nooit gedacht dat ik tweede zou worden in het eindklassement", zegt de leading lady van het Belgische vrouwenwielrennen bij Maarten en Marijn na de slotrit in Pau.

 

"Ik was naar hier gekomen met het idee een rit te winnen. Maar alles wat er deze week gebeurd is... Groen is mooi, maar die eerste rit winnen en de gele trui dragen was toch het mooiste."

 

Na de finish in Pau was Kopecky heel emotioneel. "Dat heb ik wel op zulke momenten, zeker als ik dan mensen zie die veel voor mij betekenen en waar ik veel aan te danken heb."

Groen is mooi, maar die eerste rit winnen en de gele trui dragen was toch het mooiste.

"Hart ligt bij de klassiekers"

Wie tweede kan worden in de Tour, moet die ook kunnen winnen? Toch? "Ik ben daar totaal niet mee bezig", is Kopecky eerlijk.

 

"Ik ben heel blij met de renster die ik op dit moment ben. Mijn hart ligt bij de klassiekers en daar zal het wel nog een tijdje bij blijven liggen. Ik ga geen gekke dingen doen en ik ga me niet toeleggen op het klimmen."

 

"Zaterdag had ik helemaal geen verwachtingen richting Tourmalet. Toen Demi Vollering ging, was het de versnelling te veel. Maar toen ik hoorde dat ik nog voor het podium reed, ben ik toch blijven aanklampen en heb ik alles gegeven. Het was een heel gekke rit en ik begreep ook niet goed wat ik aan het doen was."

 

"In de tijdrit heb ik me dan ook helemaal niet druk gemaakt. Ik wist zelfs pas bij het podium dat ik tweede werd in plaats van derde."

Ik ben heel blij met de renster die ik op dit moment ben. Mijn hart ligt bij de klassiekers en daar zal het wel nog een tijdje bij blijven liggen.

"Ken de sterktes en zwaktes van Vollering"

Na de tijdrit deelde Kopecky haar geluk met Tour-winnares Vollering. De twee komen heel goed overeen en van alles wat gezegd en geschreven wordt, is niet veel aan. "De media proberen wat te stoken, maar ik kan echt met hart en ziel zeggen dat we een heel goede groep zijn", aldus Kopecky.

 

"Het is heel leuk om deze momenten met haar te delen." 

 

Vollering wordt natuurlijk wel de allergrootste concurrent van Kopecky op de WK-wegrit in Glasgow over 2 weken. "We kennen elkaars sterktes en zwaktes en dat zijn dingen die we in de wedstrijd natuurlijk wel gaan gebruiken."

 

Is er al over het WK gepraat? "Bijna de hele ploeg staat aan de start van het WK. Deze week is daar niet veel over gesproken en maar goed ook."

 

Kopecky heeft niet veel tijd om van deze Tour te herstellen. Vanaf zondag mikt ze in Glasgow al op wereldtitels op de baan. "Ik ben op zich wel iemand die beter wordt na een paar dagen "taper" (relatieve rust, red). Donderdag staat een brommertraining gepland en vrijdag hoop ik het fris gevoel in mijn benen weer te hebben."

De media probeert wat te stoken, maar ik kan echt met hart en ziel zeggen dat we een heel goede groep zijn.

Lotte Kopecky

Heb je de laatste aflevering van Maarten & Marijn gemist? Geen paniek. Op deze pagina kan je ze via VRT Max allemaal herbekijken.

Gerelateerd:
Tour de France Femmes
ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
1
12/08 Rotterdam - Den Haag
124 km
02:00
2
13/08 Dordrecht - Rotterdam
67 km
02:00
3
13/08 Rotterdam - Rotterdam
6,3 km
02:00
4
14/08 Valkenburg - Luik
122 km
02:00
5
15/08 Bastenaken - Amnéville
150 km
02:00
6
16/08 Remiremont - Morteau
160 km
02:00
7
17/08 Champagnole - Le Grand-Bornand
167 km
02:00
8
18/08 Le Grand-Bornand - Alpe d'Huez
150 km
02:00